נתונים חדשים על החרדים בישראל (צילום: רויטרס, חדשות)
למצולמים אין קשר לכתבה|צילום: רויטרס, חדשות

קרב הסטודנטים נגד קצבאות האברכים: בית המשפט העליון, בהרכב של שבעה שופטים, קיבל היום (א') את העתירות נגד קצבאות הבטחת ההכנסה לתלמידי ישיבות וקבע כי המדינה לא תוכל להעניק יותר תמיכה תקציבית לאברכים הלומדים בכולל החל מסוף שנת 2014.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"נוכח התכלית הכלכלית העומדת ביסוד תשלומי הבטחת הכנסה, ההבחנה בין קבוצות הלומדים השונות על רקע ההבדלים באופי הלימודים אינה מבוססת על שוני רלוונטי, ומהווה, על כן, הבחנה פסולה", הסביר נשיא בית המשפט העליון, השופט אשר גרוניס בפסק הדין.

מדובר בדחייה של החלטת ממשלה מ-2010 בדוח ועדת גבאי שנתנה אפשרות לשילוב החרדים בשוק העבודה. בוועדה האמינו אז כי הצעד יהיה פתח לצמצום פרק הזמן בו החרדים זכאים לקצבה, והמטרה היתה לחלק את הציבור החרדי, לרוב שייכנסו למעגל העבודה, וקבוצה מצומצמת יותר שתורתם אומנותם, שלא ישולבו בשוק התעסוקה ויזכו לתמיכה.

גרוניס. פנה אל כהן להקדים החופשה (צילום: חדשות 2)
"הבחנה פסולה". גרוניס, ארכיון|צילום: חדשות 2

בעקבות ההחלטה, הגישו התאחדות הסטודנטים, עמותת חדו"ש, המרכז לפלורליזם יהודי וגופים נוספים עתירה לבג"ץ בטענה שההחלטה אינה שיוויונית, כיוון שבעוד הסטודנטים הלומדים באוניברסיטאות ומתקשים לעבוד אינם מקבלים תמיכה, תלמידי הכוללים זוכים לסיוע מהמדינה. לטענת הסטודנטים, המלגות אינן נותנות מענה מספק, מאחר והן חלקיות ואינן נחשבות כקצבה אלא כמלגה לצורך לימודים בלבד.

בהחלטת בג"ץ צוין כי במסלול שסיפקה המדינה עד כה, היה זכאי אברך למלגת לימודים לתקופה מוגבלת בת חמש שנים, כשבמהלך ארבע השנים הראשונות ללימודיו התאפשר לו להשתלב במסגרת הכשרה תעסוקתית.

הפרמטרים לקבלת הקצבה היו: שלושה ילדים קטינים לפחות; אין לאברך, בת זוגו או ילדיו דירה או קרקע ששוויה עולה על 36 אלף שקלים, עסק או כלי רכב; האברך או בת זוגו אינם זכאם לקצבה כלשהי מהמדינה למעט קצבת ילדים, וסך ההכנסה של האברך ובת זוגו אינו עולה על 1,200 שקלים.

"שלוש שנים של מאבק לשיוויון"

העותרים ביקשו להפסיק את סבסוד התשלומים שקיבלו 10,000 אברכים מהמדינה, בטענה כי הדבר נעשה בניגוד לפסק הדין של בג"ץ שניתן בנושא ביוני 2010. הסטודנטים התייחסו לפסיקה שנתן בית המשפט העליון בפרשת יקותיאלי, 10 שנים לאחר שהוגשה העתירה, ובו נקבע כי ההעדפה התקציבית שמעניקה המדינה לאברכי כוללים, בדמות קצבאות הבטחת הכנסה, מהווה הפרה של עיקרון השוויון אל מול הסטודנטים והסטודנטיות שלא נהנים מאותן הטבות.

"אחרי שלוש שנים ארוכות בהן נאבקנו על שיוויון, בג"ץ קיבל את כל עתירותינו, אמר יו"ר התאחדות הסטודנטים, אורי רשטיק בתגובה להחלטה. "אפליה היא תופעה פסולה ואין זה רלוונטי באיזו קבוצת אוכלוסיה מדובר. התאחדות הסטודנטים שומרת על ציביון של שיוויון וצדק חברתי ונכונה תמיד להשקיע במהלכים ארוכי טווח למען מדינת ישראל כולה".

ח"כ אלי ישי (ש"ס) מתח ביקורת על ההחלטה. "זו החלטה לא נכונה שתעמיק את מעגל העוני ותפגע אנושות במשפחות שרובן ככולן ברוכות ילדים", טען ישי. "בממשלה הקודמת, בעקבות החלטת בג"ץ, נקבעו ע"י ועדת גבאי קריטריונים נוספים והוקשחו התנאים עבור לומדי התורה הזכאים לקצבה. לאור זאת, יש להציב סימן שאלה על התערבותו הנוספת של בג"צ והחלטתו להפסיק קצבה מינימלית זו".