עוד הישג לקהילה הגאה בישראל: בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל היום (ה') ערעור על פסק דין של בית משפט למשפחה וקבע חלוקת רכוש שוויונית בין בנות זוג ידועות בציבור. המשמעות היא הכרה משפטית בקשר זוגי בין לסביות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
השתיים הכירו לפני 30 שנה במקום העבודה וכעבור שנה של זוגיות עברו לגור ביחד, עם בנה בן ה-7 של מגישת התביעה. בנות הזוג גרו ביחד קרוב ל-20 שנה וב-1991 גם הקימו סוכנות רכב משותפת. 99% מהמניות נרשמו על שמה של האישה שערערה ו-1% על שם אביה של בת הזוג שנתבעה.
כעבור שנתיים החברה נסגרה בגלל ניגוד עניינים וכ-160 אלף שקלים הועברו לבת הזוג ש-1% מהמניות נרשם על שם אביה. זו הקימה חברה עם שותף נוסף בסוכנות רכב ואחר כך שוב פתחו בנות הזוג חברה משותפת עם אותה חלוקת מניות.
"בהליך שהתקיים בין הצדדים בבית הדין לעבודה נקבע כי המערערת והמשיבה ניהלו חברה זו כשותפות לכל דבר, כשהרישום אינו משקף את המצב בפועל", צויין בפסיקת בית המשפט.
בת הזוג שערערה עזבה את הבית
בשנת 2002 הגיעה הזוגיות אל סופה. בת הזוג שערערה עתה על חלוקת הרכוש עזבה את הבית. כעבור שלושה חודשים הופסקה גם הפעילות של החברה המשותפת של בנות הזוג. במקביל, הקימה המשיבה בתביעה חברה חדשה ורשמה אותה על בנה, כשהיא משתמשת בתשתיות של החברה המשותפת שהקימו אז.
בת הזוג שעזבה את הבית הגישה לבית המשפט שתי תביעות: באחת - דרשה שהשתיים יפרקו כל שותפות בנכסים שצברו לאורך החיים. בשנייה - עתרה כדי לקבל מחצית משווי העסקאות שבוצעו בחברה המשותפת של השתיים שתמורתן הועברה לחברה החדשה שהקימה בת זוגה.
"לטענת המערערת, כל הרכוש של הצדדים נרכש ומומן מכספים שנצברו במהלך החיים המשותפים, ועל כן שייך לצדדים בחלקים שווים, כשלטענתה לא רישום הבעלויות בדירות ולא חלוקת המניות בחברות משקף את הכוונה בפועל, שהייתה כוונה לשיתוף שוויוני. מנגד, טענה המשיבה, כי בין הצדדים שררה הפרדה רכושית מוחלטת", נכתב בפסיקה.
"אין הבדל אם מדובר בשתי נשים"
באפריל בשנה שעברה דחה בית המשפט לענייני משפחה את התביעה בה דרשה בת הזוג דרשה להכיר בה כבעלת מחצית הזכויות ברכוש המשותף - ועל כך הוגש הערעור שהתקבל. מנגד, תבעה בת הזוג סכום כסף מהאישה איתה חיה. גם תביעה זו נדחתה ובית המשפט חייב את בת הזוג לשלם הוצאות משפט בסך 12,000 שקלים.
"ידועים בציבור הם בני זוג שהחליטו לקשור גורלם אחד בשני, לקיים אורח חיים משותף כבני זוג נשואים לכל דבר ועניין, אך מטעמים שונים, בין מבחירה ובין שלא, לא מסדו את הקשר באופן פורמאלי", ציינה השופטת רות לבהר שרון בפסיקה. "בעניין זה אין כל הבדל אם מדובר בגבר ואשה, או בזוג שבשל זהותו המינית בוחרים לחיות, שני גברים יחד או שתי נשים יחד, כמו במקרה שלפנינו, ללא אפשרות להינשא כדת וכדין".