בית המשפט המחוזי בפתח תקווה גזר היום 30 חודשי מאסר, מתוכם 15 בפועל, על שחר מזרחי, שוטר שהורשע בהריגת מוחמד גנאיים מבאקה אל גרבייה, שפרץ למכונית בפרדס חנה לפני כשלוש שנים.

בית המשפט המחוזי בפתח תקווה היה מלא היום בנוכחות מוגברת של שוטרים. עשרות שוטרי יס"מ ומשטרה כחולה איבטחו את בית המשפט, שברגעים מסוימים עשה רושם של חבית נפץ המועדת להתלקחות.

כשעה לפני תחילת המשפט החלה רחבת הכניסה להתמלא באזרחים, מקורבים לבני משפחת מזרחי, שהגיעו על מנת להביע תמיכתם בשוטר הצעיר שהורשע בהריגה:" הוא מטובי בנינו", אמרה צוף חברתה של רבקה מזרחי, אימו של שחר, "והוא עשה מה שהיה צריך לעשות על מנת להגן על אזרחי ישראל".

בינתיים, החלו נציגי התקשורת להתקבץ באולמו של השופט מנחם פינקלשטיין חנוקים על ידי כמות יוצאת דופן של שוטרים."הגענו כדי להרגיע את הרוחות", אמר שוטר בכיר," אבל אי אפשר שלא להרגיש הזדהות עם השוטר שעשה את העבודה שלו".

"תתבייש לך, אתה כבר כנסת?"

שחר מזרחי. התנצל בוועדת השחרורים (צילום: חדשות 2)
שחר מזרחי. "פעולה קיצונית ולא מוצדקת"|צילום: חדשות 2

מי שהצית את המהומה הוא חבר הכנסת אריה ביבי, יו"ר שדולת השוטרים. "לא ייתכן שאיש חוק, כאשר באים אליו פורצים, גנבים, שיכורים", אמר ביבי, אך לא הצליח לסיים את המשפט מאחר ושני דודיו של ההרוג התפרצו לעברו והחלו לצעוק:"תתבייש לך, תתבייש, אתה חבר כנסת?"

בשלב זה החל בית המשפט להתחמם כששבני משפחת ההרוג החלו להתעמת עם בני משפחתו של מזרחי, ויכוח שלא גלש לאלימות פיזית אך ורק בגלל נוכחות השוטרים הרבים. אושרה אסף, יו"ר עמותת זכויות השוטרים הגיעה גם היא לתמוך במשפחה ובהחלט לא טמנה ידה בצלחת:"המדינה פשטה את הרגל", זעקה.

השופט: "אין זה מסוג התיקים הקלים"

גזר הדין שהתקבל היום באולמו של השופט פינקלשטיין לא היה גזר דין שגרתי, והוא נושא עימו סוגיות מהותיות בנוגע לזכויות השוטרים ומגבלותיהם, מידתיות ואף סוגיות דתיות ולאומיות, מהן לא היה אפשר להתעלם במהלך המשפט, שקריאות גזעניות כלל לא היו נדירות בו.

השופט פינקלשטיין בחר בדרך הביניים וגזר עונש של 15 חודשי מאסר בפועל, עונש קל מאוד, בעיקר לנוכח הענישה הפוטנציאלית לאחר פסק דין באשמת הריגה: 20 שנה.

"אין זה מסוג התיקים הקלים לנו כתביעה לטיעון ואיננו ששים אלי ענישתו של הנאשם", כתב השופט פינקלשטיין בהחלטתו." ברור לי כי לו יכל הנאשם להשיב את הגלגל לאחור ולהחזיר את המנוח לחיים, לו ניתנה בידו ההזדמנות לעשות כן – היה פועל היום אחרת".

עוד ציין השופט בהחלטתו את הקושי שבמתן ההחלטה:" מלאכת גזירת הדין קשה ומורכבת היא. היא מצריכה עריכת איזון עדין ורגיש בין שיקולי הענישה השונים, ובין נתוניו של הנאשם הקונקרטי והנסיבות שבהן נעברה העבירה, לבין שיקולי מדיניות מגוונים והצורך בהתוויית מדיניות עונשית ברורה שיש בה כדי לקדם ערכים חברתיים.

בני משפחתו של מזרחי הודיעו כי בכוונתם לערער על ההחלטה.

ירה בראשו של החשוד - והרג אותו

בתחילת חודש יולי 2006, עסק הנאשם בשעות הלילה בפעילות יזומה לחשיפה ומניעה של פריצות לכלי רכב באזור רחוב הדקלים בפרדס חנה, יחד עם שלושה שוטרים נוספים. אחד השוטרים התמקם בבניין סמוך בעמדת תצפית המשקיפה לעבר חניון כלי הרכב בקרבת מקום, ואילו הנאשם ושני שוטרים נוספים המתינו ברכב המשטרתי.

השוטר דיווח לצוות ברכב כי הוא מבחין באדם שהחזיק כלי פריצה וניסה לפרוץ רכב מסוג מאזדה שחנה בחניון ברחוב הדקלים. בהמשך, הנאשם הזדהה כאיש משטרה וצעק לחשוד שהחל להימלט לעצור.

"הנאשם רדף אחרי המנוח וכשהגיע האחרון בסמוך למיצובישי השיג אותו", נטען בכתב האישום. "בין המנוח לנאשם התפתח עימות במהלכו הדף המנוח את הנאשם, נכנס למיצובישי, התיישב במושב הנהג, וסגר את הדלת, בניסיון להימלט מהמקום. הנאשם שלף את האקדח, ניפץ באמצעותו את שמשת דלת הנהג, ובניסיון למנוע מהמנוח להימלט מהמקום, ירה לכוונו יריה אחת. כתוצאה מכך, חדר קליע לראשו של המנוח וגרם למותו".

"גם אם חש הנאשם סכנה מסוימת כתוצאה מפגיעה זו, איני סבור שהוא חש סובייקטיבית סכנה מוחשית לחייו", ציין שופט ביהמ"ש המחוזי ד"ר מנחם פינקלשטיין בהכרעת הדין. "משמעותה של קביעה זו היא שלילת תחולתו במקרה זה של סייג ההגנה העצמית. גם אם תחילת פנייתו של הרכב גרמה לנאשם סכנה מסוימת שאינה סכנת דריסה ואינה סכנת חיים, לא הייתה כל הצדקה לירי מיידי מטווח קצר לעבר ראשו של המנוח".

איך מצטרפים לטוויטר של חדשות 2?