יום לאחר שהמשטרה הוציא צו המורה לכלי התקשורת למסור חומרים המתעדים את ההפגנות נגד התכנית להסדרת ההתיישבות הבדואית, חדשות 2 פנו לבית משפט השלום בבאר שבע בבקשה לבטל את הצו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"עמדת החברה היא, כי זכותה לחיסיון עיתונאי משתרעת גם על תוכן המידע שנאסף על ידי עיתונאיה במסגרת העבודה העיתונאית השוטפת, וכי בנסיבות העניין זכותה לחיסיון עיתונאי, על המידע הגולמי שבידיה, גוברת ועדיפה על האינטרס הקיים לכאורה בהליך החקירה", הוסבר בפניית חברת החדשות לבית המשפט, שהוגשה על ידי עורכי הדין ד"ר ישגב נקדימון ודקלה בירן.
עוד צויין בבקשה כי צו זה פוגע בעקרון חופש הביטוי ובעצמאותו של גוף התקשורת. "הוצאת צווים המחייבים את חברת החדשות למסור מידע לרשויות החקירה, בנימוק שהדבר נדרש לצורך חקירה משטרתית, פוגעת בעצמאותה של חברת החדשות ובאופן שבו היא נתפסת בעיני הציבור, והופכת את חברת החדשות למעין 'קבלן משנה' של המשטרה", נכתב בבקשה.
"המשטרה מנסה להפוך את כלי התקשורת לזרוע הארוכה שלה"
היועץ המשפטי של חברת החדשות, ד"ר עו"ד ישגב נקדימון, אמר כי "בעצם העובדה שהמשטרה מבקשת צו מבית המשפט, היא מנסה להפוך אותנו ככלי תקשורת ועיתונאים שמסקרים אירועים במרחב הציבורי לזרוע הארוכה שלה".
עו"ד נקדימון הבהיר כי המשטרה עצמה צילמה באירוע והיו במקום שוטרים עם מצלמות, אבל היא לא מוכנה להסתפק בזה והם הולכים לדבר הכי קל - לפנות לצלמים שהיו במקום ולקחת מהם חומר עיתונאי.
"הבעיה היא שאם בכל פעם שחומר מצולם יהפוך לחומר חקירה של המשטרה כבר לא יראו בנו עיתונאים אובייקטיביים ואז, או שלא יתנו לנו להגיע לאירועים או שינסו למנוע מאיתנו לסקר את האירועים ובתוך כך יתקפו צוותים וישברו מצלמות", הזהיר נקדימון. "המשטרה צרכיה לפנות לתקשורת כמוצא אחרון וגם אז רק אם ברצונה לבקש משהו מאוד ספציפי".
מועצת העיתונות: "דרישה מנוגדת לכללי האתיקה"
אתמול הגיש המחוז הדרומי במשטרה צו לכלי התקשורת המורה להם להעביר צילומים מההפגנות בנגב בסוף השבוע, שפרצו במהלך המחאה על מתווה פראוור להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב.
"על כל אמצעי התקשורת במדינת ישראל להמציא כל תיעוד למהומות", נכתב בצו, שאושר על ידי בית משפט השלום בבאר שבע. לכלי התקשורת השונים ניתן שבוע להגשת ערעור על הצו של המשטרה. בתום התקופה ידון בית המשפט מחדש בבקשה.
"הדרישה מנוגדת לכללי האתיקה הנהוגים בישראל, לכללי האתיקה של מועצת העיתונות ולפסיקת בתי המשפט", נמסר אתמול מארגון העיתונאים בתגובה לצעד. "הארגון מגנה בחריפות את הניסיון להשתמש בעיתונאים ככלי חקירה ורואה בכך פגיעה חמורה באמון שבין הציבור לעיתונות. הארגון פועל באופן מיידי לביטול הצו".
10 כתבי אישום נגד מפגינים
ביום שבת אלפי מפגינים התעמתו עם כוחות המשטרה בחורה, ירושלים ובחיפה במחאה על תוכנית פראוור. במהומות נעצרו 28 מפגינים, לאחר שלפי החשד היו מעורבים ביידוי אבנים לעבר כוחות המשטרה.
אתמול הפרקליטות הגישה כתבי אישום נגד עשרה מהמפגינים. כתבי האישום כללו עבירות של תקיפת שוטרים בנסיבות מחמירות, הפרעה לשוטר, התפרעות, התפרעות לאחר פיזור, גרימת נזק לרכב וגרימת נזק לבעל חיים. המשטרה ביקשה להאריך את מעצרם עד תום ההליכים.