בית המשפט המחוזי בחיפה הרשיע הבוקר את ארבעת השוטרים שזכו לכינוי "השוטרים הנוקמים" מנהריה. רמי מוסא, אלדד חדד, יוסי לוי ויניב אשור הטמינו מטעני חבלה בבית ובמכונית של העבריין מיכאל מור וקרוב משפחתו, בניסיון לחסלו. רן קרוטר, האזרח שהואשם גם הוא במעורבות בפרשה - זוכה מכל אשמה.
העבירות בהן הורשעו הארבעה הן היזק בחומר נפץ, עבירות בנשק, מרמה והפרת אמונים. "מראיות הנאשמים עולה עובדה אחת בבירור: הנאשמים חוו תסכול רב מתפקוד המשטרה הקלוקל, בעיניהם, ומיאנו להשלים עימו", לשון הכרעת הדין. "עובדה זו, בצירוף חשדותיהם במור וארגונו כאחראים למעשים פליליים כאלה ואחרים שבוצעו כלפיהם וכלפי שוטרים אחרים, היוו את המניע למעשיהם".
"טענו כל הדרך שהוא חף מפשע והייתה לו טעות בעובדה", סיפר הבוקר לחדשות 2 באינטרנט עו"ד אודי כספי, סניגורו של קרוטר שזוכה. "במשך שנים רבות הוא התנדב במשטרה והיה רגיל לסייע לאנשי המשטרה לתת להם אביזרים ודברים וכל מה שביקשו ממנו, וזה גם מה שהיה במקרה זה".
"חפותו יצאה לאור"
לדברי הסניגור, קרוטר כלל לא ידע שהשוטרים מאויימים. "הוא נכנס למקרה בלי שהם נתנו לו לבחור האם להיות בפנים", הוסיף עו"ד כספי. "חפותו יצאה לאור. אנחנו עדיים בסחרחורות, כי עם כל התקווה היו לנו חששות. רן ואשתו היו באולם והם מאוד מתרגשים. החיים שלו מזה שנתיים נהרסו לחלוטין".
בקרב הנאשמים שהורשעו הלך הרוחות הפוך לחלוטין. "ההחלטה מאוד לא הפתיעה אותנו", אמרה לאחר מתן הכרעת הדין עו"ד אביטל בן-נון, סניגוריתו של רב-פקד יניב אשור. "כבר מתחילת ההליך אנחנו חשופים להערות ולהחלטות של בית המשפט שגרמו לנו להבין לאן נושבת הרוח. הייתה צריכה להינתן כאן החלטה אמיצה יותר מבחינה משפטית, ואני לא מתפלאת שההרכב נתן החלטה כזאת". בכוונת עו"ד בן-נון לערער על ההחלטה. "זה היה ברור שזה לא יסתיים בערכאה הזאת", הדגישה.
סניגוריו של מור: היה ראוי להאשימם בניסיון רצח
"הכרעת הדין עשתה סוף לגל הציבורי שעודד לקיחת חוק לידיים", אמרו סניגוריו של מיכאל מור, עורכי הדין מיכאל כרמל יהלי שפרלינג ודורון נוי. "אנחנו בטוחים שמבית המשפט המחוזי בחיפה תצא הבשורה שכל מי שלוקח את החוק לידיים, ובעיקר אם מדובר באנשי משטרה שאמורים להיות משרתי החוק, ייתן את הדין על מעשיהם ובחומרה".
"מדובר בארבעה עבריינים שלקחו בצורה גסה את החוק לידיים ובמקום לבצע את עבודתם נאמנה, ניסו באמצעות פתרון פשוט, להעלים את מה שסברו שמהווה הבעיה שלהם", הוסיף עו"ד כרמל.
"כתב האישום שהוגש כנגדם על ידי המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) הינו סלחני יתר על המידה, ולדעתנו היה ראוי להאשימם ולהרשיעם בעבירות של ניסיון לרצח, או לכל הפחות בעבירות של חבלה בכוונה מחמירה. בית הדין אמר באופן ברור את דברו".
ביקורת על המשטרה
הכרעת הדין ניתנה על ידי אב בית הדין השופט יוסף אלרון והשופטים כמאל סעב וריבי למלשטריך-לטר. השופטים ציינו כי התביעה אינה חולקת על העובדה כי הנאשמים היו מאוימים על ידי עבריינים בנהריה והשוטרים אינם חולקים על מעורבותם בהנחת מטעני החבלה. הסוגיה המרכזית שבמחלוקת היא האם בנסיבות האמורות עומדת לנאשמים הגנה כלשהי בפלילים ובפרט "הגנה עצמית" או "הגנה מן הצדק".
השופט אלרון ציין כי אין זה מתפקידו של בית משפט זה לבחון את תפקודו המקצועי של הסגל הפיקודי הבכיר של משטרת ישראל, אבל התייחס לכך ואף הביע ביקורת קשה על התנהלות המשטרה.
"נראה כי התמונה המצטיירת לאחר שמיעת הנאשמים ועדים אחרים הינה תמונה בעייתית של תפקוד המשטרה בעיר נהריה, כאשר לא ניתן מענה הולם לפעילות עבריינית חריגה בהיקפה כלפי אנשי משטרה ואנשי ציבור וזאת, לאורך מספר שנים", הדגיש השופט. "ללא קשר למאמצים שהושקעו על ידי המשטרה, ומבלי להכריע איזה דרך טיפול עדיפה, הרי במבחן התוצאה מדובר בכישלון מערכתי".
השופט הוסיף: "אין להטיל דופי באנשי משטרת ישראל, שעושים מלאכתם נאמנה, בשקידה ותוך סיכון עצמי. אולם, נשגב מבינתי כיצד למעלה משש שנים הטילו גורמים עבריינים את חיתתם על עיר שלמה, מבלי להירתע מלתקוף את גורמי אכיפת החוק עצמם בנשק חם, ומבלי שאיש מהם, נכון להיום, נתן על כך את הדין. מצב דברים זה אינו מתקבל על הדעת ואינו עולה בקנה אחד עם התפקוד המצופה מרשויות החוק במדינה מתוקנת".
כשנחשפה הפרשה נעצרו חמישה שוטרים. אחד מהם הפך לעד מדינה. בתקופה שקדמה למקרה, אירעו כמה מקרים של השלכת רימונים ופיצוץ מטעני חבלה בעיר, בין היתר ליד ביתו של ראש העיר, ז'קי סבג, ובלש בעיר, וזאת ימים ספורים לפני ביצוע המעשים המיוחסים לשוטרים. מור עצמו ושלושה בני אדם נוספים נעצרו בשנת 2007 בחשד שהיו מעורבים בהשלכת רימונים לעבר בתי שוטרים. באחד המקרים נפצעה אישה באורח בינוני עד קשה.