בית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים קבע היום כי שר הפנים אלי ישי יוכל לגרש את אזרחי דרום סודן אשר שוהים באופן בלתי חוקי בישראל. הדיון בבית המשפט נקבע בעקבות עתירה של ארגוני זכויות אדם נגד החלטתו של ישי להפסיק את מדיניות "ההגנה הקולקטיבית" על אזרחי דרום סודן.
משמעות ההחלטה היא שלרשימת 10,000 המסתננים הבלתי חוקיים שכבר נקבע בעבר כי ניתן לגרשם באופן חוקי, מצטרפים עתה 1,500 אזרחים דרום סודנים.
במהלך השנים האחרונות הנהיג משרד הפנים מדיניות לפיה לא ניתן היה לגרש את אזרחי דרום סודן ששהו בישראל באופן קולקטיבי. עם זאת, במקביל לא נערך בירור למעמדם של אזרחים אלו, באופן פרטני, על מנת לבחון אם הם זכאים להגנה מכורח היותם פליטים או לא.
השר ישי: "צעד ראשון להרחקת כל המסתננים מישראל"
שר הפנים אלי ישי הביע סיפוק מההחלטה. "מדובר בצעד ראשון להרחקת כל המסתננים מישראל", אמר בתגובה על ההחלטה. "אני מברך על ההחלטה שתאפשר לגורמי האכיפה לגרש כ-1,500 מסתננים שהגיעו מדרום סודן ומקווה שזהו רק הצעד הראשון בשורת צעדים שיאפשרו שיאפשרו לנו לגרש גם את נתיני אריתראה וצפון סודן".
"עד להרחקת כל המסתננים, אני דבק בעמדתי לבנות עיר אוהלים ומתקני כליאה נוספים לאכלוס כל המסתננים, כדי שלא יתפזרו בערי ישראל ויתמקמו בהם. לא מדובר במלחמה כנגד המסתננים, מדובר על מלחמה לשימור החלום הציוני יהודי בארץ ישראל", הוסיף ישי.
מנגד הביעו העותרים חשש לגורל המסתננים שיגורשו. בתגובה מטעם ארגון א.ס.ף - ארגון סיוע לפליטים ולמבקשי מקלט בישראל, האגודה לזכויות האזרח בישראל, רופאים לזכויות אדם, המרכז לקידום פליטים אפריקאים, מוקד סיוע לעובדים זרים נמסר כי "הארגונים העותרים מביעים צער על החלטת בית המשפט. אנו חוששים לשלומם וביטחונם של המגורשים ובמיוחד לשלום הילדים העומדים להישלח למקום מסוכן".
"הקהילה הדרום-סודנית, קהילה אוהדת ישראל, נאבקה בחודשים האחרונים באמצעים חוקיים להגן על עצמה והיום היא מבקשת כי רשות הגירה תאפשר את היערכותה לעזיבתם של בני הקהילה בצורה מכובדת ולא כפושעים", לשון התגובה. "אנו דורשים כי המדינה תעמוד בהתחייבותה אשר עוגנה בפסק הדין לאפשר לחברי הקהילה להגיש בקשות מקלט פרטניות וכי תבדוק בקשות אלו באופן הוגן וראוי. היום, לא נותר לנו אלא לקוות כי המצב בדרום סודן יישתפר ויתייצב בחודשים הקרובים כך שההחלטה על הגירוש לא תעלה במחיר כבד של חיי אדם".
סלע המחלוקת: אלימות בדרום סודן?
בחודש ינואר האחרון הכריז ישי על כוונתו לבטל את מדיניות ההגנה, זאת על מנת שניתן יהיה להוציא את השוהים הבלתי חוקיים מישראל. עם זאת, כאמור, החלטה זו לא עברה בשקט ובעקבותיה הוגשה העתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים. בעתירה נטען כי החלטתו של ישי הינה בלתי סבירה ולא מידתית ועל כן יש לבטלה.
עוד טענו בעתירה ארגוני זכויות האדם כי המצב בדרום סודן הוא של לחימה, פגיעה באזרחים, עוני והיעדר טיפול רפואי ולא השתנה באופן מהותי לאחר ההכרזה על עצמאות דרום סודן בשנה שעברה. בעתירה ביקשו הארגונים להותיר את המדיניות הנהוגה על כנה, עד אשר יתברר המצב באזור.
בתגובת משרד הפנים לעתירה נטען כי על פי חוות דעת מקצועית שהוכנה לבקשת פקידי המשרד, קיימים אמנם קשיים במדינה, אך אלו נכונים לגבול עם הצפון ולא לכלל האזור. עוד נטען בחוות הדעת כי מרבית שטחי המדינה אינם מצויים בסיכון. לבסוף, כאמור, החליט בית המשפט לדחות את העתירה.
היועמ"ש כבר קבע כי ניתן לגרש
לפני שבועיים קיבל ראש הממשלה בנימין נתניהו חוות דעת מהיועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה וינשטיין, לפיה ניתן להתחיל במעצר נרחב של המסתננים, ולאחר מכן לגרשם בחזרה לדרום סודן.
נתניהו הפעיל בתקופה האחרונה לחצים כבדים על היועץ המשפטי לממשלה בבקשה לקבל ממנו חוות דעת חוקית באשר למהלך. היועץ המשפטי בירר את עמדת משרד החוץ ושל המועצה לביטחון לאומי - וקיבל מהצדדים תשובה לפיה ניתן להחזיר את הסודנים לאזורים נרחבים בדרום סודן.
ממשרד המשפטים נמסר אז בתגובה לכתבה ששודרה בחדשות 2 כי "פרקליטות המדינה תפנה בקרוב לבית המשפט המחוזי בירושלים בבקשה להסיר צו ארעי המונע הרחקה או החזקה במשמורת של מסתננים מדרום סודן, וזאת על בסיס עמדה מקצועית של משרד החוץ שגובשה בימים האחרונים ושלפיה ניתן להרחיק מסתננים תושבי דרום סודן למדינתם, לאחר שימצא בבדיקה פרטנית שאינם זכאים למקלט. עמדת המדינה תוצג בבית המשפט".