הנשיא לשעבר משה קצב הגיע הבוקר לבית המשפט המחוזי בתל אביב, שם נפתח משפטו בגין שורת עבירות מין ובראשן אונס. את הדיון הראשון הבוקר העברנו בשידור חי, כאן בחדשות 2 באינטרנט. הדיון הראשון במשפט נמשך במשך כ-8 שעות.
בדיון נשמעו נאומי הפתיחה של הפרקליטות וההגנה. הפרקליטות מציגה שורת עבירות מין שבוצעו לכאורה לאורך 20 שנה של עבודות ציבור, והחמורה שבהן - אונס באחת מהעובדות של קצב. בהמשך נפתח פרק הראיות והעדויות, ובראשן של ל' מבית הנשיא.
עו"ד ציון אמיר, אחד מפרקליטיו של קצב, ערך חקירה נגדית לאחר שמיעת עדותה - דבר שעשוי להימשך גם בימים הבאים.
גורמים במערכת המשפט אמרו הבוקר כי המשפט יתנהל בלו"ז צפוף מאוד. שלושה דיונים צפויים להתקיים מדי שבוע בחודשיים הקרובים. זוהי מתכונת דיונים שלא הייתה בעבר. המשפט כולו צפוי להיות מוקלט ומערכת מיוחדת שתסייע בתמלול הפרוטוקולים תוטמע גם כן.
על פי החלטת הרכב השופטים בראשות השופט ג'ורג' קרא המשפט יתנהל בדלתיים סגורות, כך שכלי התקשורת לא יוכלו להיכנס ולדווח מתוך האולם.
האישום: אינוס, מעשה מגונה בכוח והטרדה מינית
בכתב האישום מיוחסות לקצב עבירות של אינוס, מעשה מגונה בכוח, מעשה מגונה, הטרדה מינית, הטרדת עד ושיבוש מהלכי משפט. כתב האישום כולל רשימה של כ-50 עדים שיש לחקור.
מכתב האישום עליו חתום פרקליט המדינה משה לדור עולה כי במשך שנים ארוכות בהן כיהן בשורה של תפקידים ציבוריים בכירים במדינה, בהם שר ונשיא המדינה, ניצל קצב לרעה את מעמדו ומרותו בלשכות בהן כיהן כדי לקיים מגעים בעלי אופי מיני עם עובדות שהיו כפופות לו.
"הנאשם פנה לעובדות בהן מצא עניין מיני, נהג להחמיא להופעתן החיצונית, התעניין בנושאים אישיים ואינטימיים הנוגעים לחייהן הפרטיים, וכן ניסה ליזום עמן מגעים פיזיים, גם בניגוד לרצונן", לשון כתב האישום. "כדי להשיג שיתוף פעולה עם יוזמותיו המיניות, ניצל הנאשם את מעמדו לרומם, או לפגוע כחפצו. בין המעשים שביצע הנאשם בעובדות לשכתו: הטרדה מינית, מעשים מגונים ואינוס".
הסניגורים ביקשו להתפטר מהייצוג בשל חוסר זמן - ונדחו
בתחילת יוני הגישו הסניגורים בקשה לשחרור מן הייצוג בטענה כי לוח הזמנים שקבע בית המשפט אינו מאפשר להם לתת הגנה ראויה לנשיא לשעבר ומונע מהם מלעמוד בהתחייבויות ללקוחות אחרים. בית המשפט דחה את הבקשה והפנה לחוק שקובע כי עם תחילת שמיעת הראיות יש לנהל את ההליך ברציפות עד סופו.
"קשה לקבל שמשפטו של הנאשם יימשך במשך שנים ארוכות", ציינו השופטים בהחלטתם. "מנגד, בהחלט ראוי להתחשב בכך שהמערערים כבר נטלו על עצמם מחויבויות כלפי לקוחות אחרים. בעניין זה יש להבדיל בין מחויבויות שקדמו למועד בו הוחלט על קצב השמיעה, לבין מחויבויות מאוחרות למועד זה", קבעו.
"לעניין המקרה הקונקרטי יש כמובן לזכור כי עסקינן בנאשם אחד שיש לו שלושה סניגורים. נתון זה יש בו כדי להקל, שהרי לכאורה אין צורך בנוכחות של כל השלושה בכל שעה ושעה של דיון".
פרשת קצב - סיקור מיוחד:
בית המשפט קבע: משפט קצב בדלתיים סגורות
רשמית: פרקליטי קצב התפטרו מייצוגו