ההתבטאות מעוררת המחלוקת עלתה לשופט במשרתו: השופט בדימוס ניסים ישעיה, שמילא מספר תפקידים לאחר פרישתו מכס השיפוט, הציע היום לשרת המשפטים ונשיא בית המשפט העליון לפרוש מתפקידו בעקבות התבטאותו כלפי עורכת הדין של קורבן אונס לפיה "יש בנות שנהנות מאונס". השניים קיבלו את הצעתו - והוא יפרוש מכלל תפקידיו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לאחר בירור שנערך בעניינו בהשתתפות שרת המשפטים ציפי לבני ונשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס, הגיש ישעיה לשניים הצעה לפיה יפרוש מהתפקידים שמילא במערכת המשפט. השופט החליט לפרוש לאחר הביקורת הקשה שנמתחה עליו לאורך היום.

"במהלך פגישה שהתקיימה היום אחר הצהריים בין מנהל בתי המשפט, השופט מיכאל שפיצר והשופט בדימוס ניסים ישעיה, הביע השופט בדימוס ישעיה את רצונו לסיים לאלתר את כהונתו כיו"ר ועדת ערר, לפי החוק לנפגעי פעולות איבה, התש"ל-1970. זאת בשל הנסיבות שנוצרו בהן נכון יהיה לדעתו לסיים את תפקידו", נכתב בהודעה מטעם הנהלת בתי המשפט ובשם נשיא בית המשפט העליון ושרת המשפטים. "השופט בדימוס ישעיה הביע צערו פעם נוספת על האמירה, שלא הייתה בה כוונה לפגוע או להביע דעה", נכתב עוד בהודעה.

"ההתבטאות של השופט בדימוס ניסים ישעיה היא חמורה בכל מובן. השופט הודיע על פרישתו וזהו הדבר הנכון והראוי במקרה חמור זה כי רק כך יוחזר אמון הציבור במערכת המשפט", אמרה השרה לבני לאחר שאישרה את החלטת הפרישה של השופט. לדבריה, גם שופטים צריכים לדעת שכשאישה אומרת לא היא מתכוונת ללא.

"לא מדובר בביטוי בלבד, אלא בתפיסה פסולה ומעוותת שנשים נאבקו בה במשך שנים, אשר מטילה על קורבן האונס את האשמה. אמירה כזו מפי שופט עלולה, גם אם לא התכוון לכך, לתת למוחות מעוותים הכשר לאונס. כל שופט צריך לדעת שהוא נבחן, ובצדק, תחת זכוכית מגדלת ציבורית ומוסרית ועליו להתנהל באופן הראוי למי שמופקד על החוק והצדק וקובע גורלות של אחרים ".

"התבטאות אומללה"

קיבלה את החלטתו לפרוש. השרה לבני|צילום: חדשות 2
התבטאותו של ישעיה חוללה סערה שבעקבותיה קראו לו רבים להשעות את עצמו לאלתר. הנאנסת אף אושפזה לאחר שלא חשה בטוב. "לא ייתכן ששופטים במערכת המשפט שאמורה להגן על הקורבנות, ינהלו אותה באופן חשוך, חסר בושה וחסר אחריות", תקפה יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון. "התנצלות במקרה כזה אינה מספיקה ויש לפעול להדחתו של השופט ישעיה פן יפגעו נשים נוספות מתפיסותיו החשוכות".

גם ח"כ מיכל רוזין, ששימשה עד לא מזמן כמנכ"לית מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית, הצטרפה לדברים ואמרה כי "מקרה זה מצטרף למקרים נוספים בתקופה האחרונה, שבהם מתבהר עד כמה נחוץ טיפול מיוחד בעבירות המין. אמירות מסוג זה, מהוות פגיעה נוספת ולא ייתכן שיבואו מתוך ראשי המערכת שאמונה על עשיית דין וצדק".

ראש לשכת עורכי הדין בישראל, עו"ד דורון ברזילי, המכהן גם כיו"ר הצוות להעצמת נשים בלשכה, אמר כי נשקלת הגשת תלונה: "על-פניו הדברים נשמעים חמורים. אם האמירות המוזכרות אכן נאמרו, הרי שמדובר בהתבטאויות אומללות שמוטב שלא היו מועלות על דל שפתיו של איש, לא כל שכן בידי שופט במדינת ישראל. בכוונתנו להגיש תלונה נגד השופט ואנו מצפים כי הנהלת בתי המשפט תתייחס למקרה במלוא חומרת הדין".

השופט ישעיה: "זה היה ברוח טובה"

צעירה שעברה אונס. אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
הנאנסת נפגעה. אילוסטרציה|צילום: חדשות 2

מוקדם יותר היום שוחח השופט ישעיה עם מערכת חדשות 2 באינטרנט וניסה להסביר מדוע התבטא באופן כה חריג. "זה היה ברוח טובה, היא אמרה לי תודה רבה כשיצאה מהאולם" - כך מסביר השופט בדימוס ניסים ישעיה, שאמר לעורכת הדין של קורבן אונס: "יש בנות שנהנות מזה", את ההתבטאות החריגה שלו במהלך דיון בבית המשפט - שנחשפה בגל"צ ועוררה סערה גדולה. הוא מדגיש כי דבריו הוצאו מהקשרם ונאמרו רק כדוגמה ולא באופן אישי כלפי הנאנסת שבערעורה דן.

"זה מעוות והוצא מהקשרו, זה לא היה משפט אונס, אני בכלל פנסיונר וזה היה דיון לא פורמלי בוועדת ערר של הביטוח הלאומי, שיושבים אני ועוד שופטים", סיפר הבוקר השופט בדימוס ישעיה בשיחה מביתו עם חדשות 2 באינטרנט. לדבריו, הוא נתן את המשפט כדוגמה במהלך ויכוח עם עורכת הדין לגבי מה שנדרש להוכיח כשטוענים שהאונס היה פעולת איבה.

"התנהל ויכוח כי היא טוענת שהנערה שהיא מייצגת נאנסה לפני כמה שנים וטוענת שמדובר בפעולת איבה", סיפר ישעיה. "אני הצגתי את זה כדוגמה, עם המילה "אם", אבל התעלמו ממנה. כדוגמה, נתתי, אם יש נאנסת שלא נפגעה מהנזק ונהנתה מהאונס אז כך וכך והיא עיוותה את זה, ממש עיוותה את זה. אני לא יודע אם זו הכתבת או עורכת הדין שדיברה עם הכתבת".