בית המשפט המחוזי בתל אביב הרשיע הבוקר (ב') את ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בקבלת שוחד במסגרת פרשת הולילנד ומתח ביקורת חריפה ביותר על התנהלותו וקשריו עם עד המדינה שמואל דכנר. יחד עמו הורשעו תשעה נאשמים נוספים ובהם ראש לשכתו לשעבר של אולמרט ואשת סודו שולה זקן. חדשות 2 Online עושים סדר בפרשה הסבוכה ועונים על כל השאלות.

מהו פרויקט הולילנד?

במרכז הפרשה עומד פרויקט מגורים רחב היקף שמשתרע על שטח של כ-121 דונם בדרום מערב ירושלים - פרויקט חריג בנוף הירושלמי. החל משנות התשעים ביקשו בעלי האדמה להשביחה ולהרחיב את זכויות בנייה. לפני ההליכים עמד באותו מקום מלון הולילנד, שכלל כ-100 חדרי אירוח.

פרויקט הבנייה מעורר המחלוקת (צילום: AP)
פרויקט במחלוקת - מתחם הולילנד|צילום: AP

כיצד התפוצצה הפרשה?

פרשת הולילנד הפכה לגלויה ב-6 באפריל 2010, עם מעצרם של חמישה מעורבים, בהם היזם הלל צ'רני, מהנדס העיר אורי שטרית ומקורבו ושותפו לשעבר של אולמרט, עו"ד אורי מסר. ניצנים ראשונים לפרשה פרסם העיתונאי יואב יצחק כבר ב-1996 וב-2002, אז כתב אודות אי-סדרים בפרויקט הולילנד. ביולי 2008 פרסם יצחק כתבה נוספת הנוגעת לקבלת שוחד בפרויקט וקשר את אולמרט לפרשת שחיתות רחבת היקף.

הברית שלא החזיקה. אולמרט וזקן|צילום: רויטרס

לאחר הפרסום פתחה היחידה הארצית לחקירות הונאה בחקירה סמויה, שהתפרסמה לאחר המעצרים הראשונים. ההתקדמות המהותית בחקירה נבעה מגיוסו של שמואל דכנר לעד מדינה. לפני שהחליט להעיד הכין דכנר טיוטת כתב תביעה נגד יזמי הולילנד, בטענה כי לא עמדו בסיכומים עמו. בטיוטה זו כלל את תשלומי השוחד שלטענתו הועברו דרכו לאורך השנים.

מי הנאשמים בפרשה?

כתב האישום, שהוגש בינואר 2012, כלל 16 נאשמים - 13 בני אדם ושלוש חברות.

  • אהוד אולמרט: ראש הממשלה לשעבר הוא הנאשם הבולט ביותר ברשימה. אולמרט כיהן כראש עיריית ירושלים בשנים 1993-2003. ב-2003 נבחר לכנסת מטעם הליכוד והושבע זמן קצר לאחר מכן לשר התעשייה, המסחר והתעסוקה ולממלא מקום ראש הממשלה.
  • שולה זקן: עוזרתו הקרובה של אולמרט במשך מספר עשורים ומי שהייתה ראש לשכתו בכל תפקידיו הציבוריים.
  • הלל צ'רני: אחד מיזמי הפרויקט ובעל הזכויות על האדמה.
  • אביגדור קלנר: ממקימי חברת "הולילנד פארק", שהיה מעורב באופן מלא בהחלטות סביב הפרויקט.
  • מאיר רבין: היה עוזרו האישי של עד המדינה שמואל דכנר והעביר בפועל חלק נרחב מהכספים.
  • אורי לופוליאנסקי: ראש עיריית ירושלים לשעבר, שכיהן בתקופה הרלוונטית כסגן ראש העיר. היה אחראי בין היתר על מחלקת תכנון העיר, האגף לרישוי ופיקוח בעירייה ומחלקת היטלי השבחה. כמו כן היה לופוליאנסקי חבר בוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיר.
  • יעקב אפרתי: כיהן כמנכ"ל משרד התשתיות. בשנים 2001-2008 כיהן כמנהל מינהל מקרקעי ישראל.
  • דני דנקנר: יו"ר בנק הפועלים לשעבר, שהורשע במרמה והפרת אמונים בפרשה אחרת, נאשם גם בפרשה זו. בשנים 2000-2004 כיהן כיו"ר דירקטוריון משותף של חברת תעשיות מלח לישראל בע"מ וסגן יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים.
  • אורי שטרית: מהנדס העיר ירושלים בשנים 2000-2006. מתוקף תפקידו היה אחראי על קביעת מדיניות התכנון העירונית ושימש גורם מייעץ לוועדה המקומית וועדות המשנה.
  • אמנון ספרן ושמעון גלאון: תפקדו כמנהלים בחלק מהחברות שהיו מעורבות בפרויקט.
  • אליעזר שמחיוף ואברהם פנר: חברי מועצת עיריית ירושלים שתחומי אחריותם נשקו לתכנון ובנייה.
בעל הזכויות בקרקע הלל צ'רני (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
היזם הלל צ'רני|צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

מהם האישומים בפרשה?

כתב האישום בפרשת הולילנד נוגע לשלוש פרשיות נפרדות הכרוכות זו בזו - כולן עוסקות בקידום פרויקטים בתחום המקרקעין ברחבי הארץ, באמצעות מתן שוחד על ידי הנאשמים היזמים וקבלת שוחד על ידי שורה ארוכה של עובדי ונבחרי ציבור.

האישום הראשון - פרויקט הולילנד: הנאשם הלל צ'רני פעל החל משנות התשעים להקמת שכונת מגורים עתירת זכויות בנייה וחריגה בנוף העירוני במתחם הולילנד הנמצא בבעלותו. על מנת להגשים את המטרה הפעיל את שמואל דכנר, איש נדל"ן בעל קשרים ענפים לנבחרי ציבור, על מנת שיפעל לשינוי ייעוד הקרקע ולהגדלה ניכרת של נפח וזכויות הבנייה.

בשנים 1994-2007 פעלו צ'רני, דכנר ועוזרו מאיר רבין כדי להעניק טובות הנאה כספיות בשווי מיליוני שקלים לנבחרי ועובדי ציבור האמונים על קידום תכנית הבנייה והליכי התכנון, על מנת שאלה יפעלו לקידום הפרויקט.

כך התפתחה מערכת יחסים בין הנאשמים אולמרט, זקן, לופוליאנסקי, שטרית, שמחיוף ופנר - שעל פי כתב האישום קיבלו שוחד - לבין היזמים צ'רני, קלנר, ספרן וגלאון, וזאת בתיווכם של דכנר ורבין. תשלומי השוחד נעשו בשיטות שונות של העברת כספים והסוואתם, באמצעות מערכת כוזבת של כיסוי ותיעוד חשבונאי.

לופוליאנסקי בבית המשפט (צילום: AP)
לופוליאנסקי בבית המשפט|צילום: AP

האישום השני - פרשת חברת הזרע: במקביל לקידום פרויקט הולילנד, פעלו הנאשמים קלנר וספרן לקידום השבחת המקרקעין של חברת הזרע, המחזיקה שש חוות חקלאיות על שטח כולל של כ-18 אלף דונם. מכתב האישום עולה כי הנאשמים העבירו 1.7 מיליון שקלים לעובדי ונבחרי ציבור בשנים 2002-2005 באמצעות דכנר ורבין. בהמשך לכך נטלו אולמרט וזקן טובות הנאה כספיות ואחרות בסך כ-200 אלף שקלים.

האישום השלישי - פרשת תעשיות המלח: החל מאמצע שנות התשעים פעל דנקנר, בשמן ומטעמן של תעשיות המלח, לקדם שינוי בייעוד קרקעות בעתלית ובאילת - מייעוד של תעשיית מלח למגורים, תיירות ומסחר. ע"פ האישום, בשנים 2002-2004 סיכמו דנקנר ורבין על העברת כ-1.1 מיליון שקלים ליעקב אפרתי, מנהל המינהל באותה עת.

מהם אירועי השוחד המרכזיים בפרשה?

עד המדינה שמואל דכנר|צילום: חדשות 2

מכתב האישום עולה שהחל מ-1994 העביר דכנר לאולמרט ולזקן כספים בסך 1.8 מיליון שקלים, וזאת בהתאם לתכנית שנקדמה בינו לבין היזם הלל צ'רני. באחד האירועים המרכזיים בכתב האישום ביקש אולמרט מדכנר להעביר לאחיו, יוסי, צ'קים בסך חצי מיליון שקלים, לאחר שזה נקלע לחובות.

זקן הואשמה במספר מקרים של נטילת שוחד. באחד מהם נטלה מדכנר עשרת אלפים דולר במזומן. הכספים הועברו לזקן במעטפה ללשכת אולמרט באמצעות נהגו של דכנר. מקרה נוסף שמייחסת התביעה לזקן אירע בסוף 2002, אז פנתה זקן פעם נוספת לדכנר וביקשה 50 אלף שקלים לכיסוי גירעונות שנוצרו במהלך מערכת הבחירות שבה התמודד אולמרט.

במסגרת פרשת חברת הזרע, עולה מכתב האישום כי ב-2004 קיבלו זקן ואולמרט מאה אלף שקלים, וזאת בהתאם לסיכום בין דכנר לבין קלנר. מתוך הסכום הזה העבירה זקן לאולמרט לפחות 60 אלף שקלים.

מהי גרסתו של אולמרט?

יזומן לחקירה. אולמרט (צילום: AP)
עד המדינה שיקר? אולמרט|צילום: AP

ראש הממשלה לשעבר הקפיד לכל אורך המשפט להכחיש את האישומים נגדו. לדבריו, האישומים כולם מבוססים על עדותו השקרית של עד המדינה שמואל דכנר, שהלך לעולמו לפני כשנה. כמו כן טוען אולמרט כי עקב יחסיו הרעועים עם אחיו יוסי, הטענה לפיה ביקש מדכנר להעביר לו חצי מיליון שקלים אינה הגיונית.

מהי גרסתה של זקן?

מה יהיה גזר דינה? זקן, ארכיון (צילום: Flash90)
מערכת יחסים אינטימית עם דכנר? שולה זקן|צילום: Flash90

על פי עורך דינה של שולה זקן, היא ניהלה מערכת יחסים אינטימית עם עד המדינה שמואל דכנר וזה ריפד את היחסים בכסף. כמו כן ציינו עורכי דינה כי גם זקן העניקה לו מתנות - דבר שאינו אופייני למקבלי שוחד. כמו כן טוען פרקליטה של זקן כי למרשתו לא היו כל סמכויות, ולכן דכנר לא נזקק לשירותיה. "התפקיד היחיד שלה היה לעשות מה שאולמרט אומר", הוסיף.

מיהו עד המדינה?

שמואל דכנר, שכונה בתחילת המשפט ש.ד., היה על פי כתב האישום שליחם של יזמי פרויקטי הולילנד לביצוע עבירות השוחד. מרבית כתב האישום מבוסס על עדותו בנוגע להעברת הכספים לנאשמים שכיהנו בתפקידים ציבוריים. בתחילת מרס 2013, שעות ספורות לאחר שהעיד בבית המשפט, נפטר דכנר. עקב כך לא הספיק להיחקר נגדית על ידי פרקליטי החשודים - דבר שעשוי להוות עילה סבירה לערעור על הכרעת הדין.

השופט דוד רוזן (צילום: חדשות 2)
השופט דוד רוזן|צילום: חדשות 2

מהו העונש הצפוי לנאשמים אם יורשעו?

קשה להעריך מראש את העונש שייגזר על הנאשמים, אם יורשעו, בשל משתנים רבים באמצעותם יידרש השופט רוזן לקבוע את מתחם העונש ההולם. משתנים נוספים עשויים גם לגרום לשופט לחרוג ממתחם זה. עם זאת, משפטנים מעריכים כי אם יורשע אולמרט בשוחד, בית המשפט יטיל עליו עונש מאסר, גם אם זה ירוצה בעבודות שירות.