משה קצב הסתגר במהלך כל סוף השבוע בביתו. שלוש פעמים הוא יצא לבית הכנסת - כנראה שיש לו לא מעט סיבות להתפלל. כך נשמע הנשיא לשעבר בריאיון לעיתונאי יובל יועז, מחבר הספר תיק קצב, עוד לפני הכרעת הדין, בחודש מארס 2009:
"כן, המעשים הם כלום. מי היום לא נוגע ברגל, לא היו שם כוונות מיניות, לא היתה שום משמעות מינית... ההודאה היתה הודאה במעשים שנעשו, הם חסרי משמעות פלילית, אין להם שום תוקף פלילי, בסעודיה על עבירות כאלה לא מעמידים אדם לדין. אדם שמנשק פעם ראשונה מזכירה שעובדת איתו חמש שנים, ונכנסת אליו עשרות פעמים לחדר ביחידות. ביום הולדת השישים שלו מחבק ומנשק אותה בלחי. נגיעה ברגל זו עבירת מין?"
פחות משנה עברה, והגירסה הזאת של קצב נשללה לחלוטין על ידי בית המשפט. הכרעת הדין שקבעה כי הוא אנס ועבריין מין סידרתי אולי הפתיעה אותו, היא ללא ספק הפתיעה רבים אחרים, אבל לא את כולם – במיוחד לא את החוקרים בפרשה. אתמול התראיין ניצב יואב סגלוביץ', מי שהיה ממונה על החקירה, בתכניתנו "אולפן שישי", ואמר חד משמעית: "חמש דקות אחרי שהחקירה התחילה ידענו שהוא אשם".
השלב הבא: הקרב על גזר הדין
כעת נכנסת פרשת קצב לשלב הבא, הקרב על העונש. היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין יחזור השבוע מחו"ל ואז תחל הפרקליטות לגבש את עמדתה בעניין. הפרקליטים יפנו למתלוננות, יתייעצו איתן, ויבדקו מי מהן מעוניינת להעיד בפני בית המשפט על הנזק שנגרם לה. הדיון בטיעונים לעונש ייחל עוד החודש וכשבועיים אחריו יימסר גזר הדין.
אבל בינתיים, גם בצד השני טרם גיבשו עמדה. קצב ביטל אתמול פגישה עם סנגוריו, הם נוטים שלא לזמן עדים ולא לאפשר לקצב להעיד בעצמו בשלב הטיעונים לעונש. זאת נראית להם התבזות - בכל זאת לא כל יום רואים נשיא מדינה לשעבר שמבקש רחמים מבית המשפט. העיתונאי יובל יועז אומר כי "קצב ידע שיש לו קופת שרצים עוד לפני שהתמנה לנשיא, הוא ידע שמתישהו אחת מהן תיחשף". כך קצב אמר לו במארס 2009:
"אני מצטער שנכנסתי לפוליטיקה. אתה מדבר איתי על חזרה לפוליטיקה? אני מתחרט על הרגע שנבחרתי להיות נשיא המדינה. אלמלא הייתי הנשיא, כל זה לא הייתי עובר"
וכשעכשיו עומד על הפרק עונש של שנים ארוכות בכלא, מתחדדת עוד יותר עסקת הטיעון שסוכמה ביוני 2007. אז הודה קצב בעבירות קלות שבמסגרתן יוטל עליו עונש של מאסר על תנאי בלבד. העסקה גררה ביקורת ציבורית רבה, בסופו של דבר זה היה קצב עצמו שהחליט לבטל אותה. אבל גם בפרקליטות עצמה העסקה עוררה מחלוקת רבה – מחלוקת שעדיין נמשכת.
קרב בתוך הפרקליטות על הסדר הטיעון שבוטל
כך לדוגמא, כבר לפני שנה, הסביר פרקליט המדינה ערן שנדר את הבעייתיות בהסכם שגובש. "הכשל העיקרי היה בניהול המגעים להסדר טיעון", הסביר אז שנדר לעיתונאי יובל יועז. "כדי לנהל מגעים להסדר טיעון צריך כישורי מסחר טובים, לוחמה פסיכולוגית טובה, ויכולת הצגה לא פחות טובה. אני לא יודע עד כמה למני (מזוז) היה ניסיון בהסדרי טיעון". ואילו פרקליט המדינה הנוכחי, משה לדור, דווקא מגן על עסקת הטיעון שנחתמה, היום בראיון לתכניתנו "פגוש את העיתונות".
אתמול דווח כאן באולפן שישי לראשונה כי עם הגשת כתב האישום נגדו, ביקש קצב מהפרקליטות לחזור לעסקת הטיעון ונדחה. למרות זאת, גם אז הקפיד קצב להצדיק את ההימור שלקח, זה שהוגדר השבוע על ידי השופטים: הימור כושל.
"אני אוכל להוכיח את חפותי בבית המשפט. כשהחלטתי על ביטול העסקה ידעתי מה המשמעות שאני הולך למשפט. אני לא שמח שאני הולך להוציא המון כסף ולרסק את המשפחה שלי שנתיים במשפט, אף אחד לא שמח על זה אבל זאת הזדמנות טובה לנקות את שמי"
"אני לא מאשים את נתניהו, ולא אומר לא מאשים מישהו, אני מציין עובדות. תעשה אתה את הפרשנות שלך. .. אני הירהרתי שקלתי, לא החלטתי אם אני חוזר לפוליטיקה. אדם עם 24 שנות ניסיון בכנסת, 15 שנות ניסיון בממשלה כשר, חבר קבינט ביטחוני מתקופת שמיר, שבע שנים נשיא, זה מעיד יותר מכל על הסיכוי הטוב שלי להוות איום על הרבה מועמדים אחרים שהשתוקקו לתפקיד הזה. אני לא יכול להגיד לך שמישהו בליכוד יזם את הפרשה הזו, אבל היה חשש אצל רבים שאני אחזור לפוליטיקה"
קצב מתכוון כעת לערער על ההרשעה לבית המשפט העליון, המתלוננות מצידן מתכננות הגשת תביעות אזרחיות נגד הנשיא לשעבר – כך שבשלב הזה אין ספק: הכרעת הדין הייתה אומנם נקודת השיא בפרשה הזו עד עכשיו – אבל צפויים לנו עוד נקודות שיא רבות ומטרידות לא פחות.
הנשיא אנס - סיקור מיוחד:
"קצב ביקש לחזור לעסקה - ונדחה"
הערכה: בפרקליטות לא יבקשו עונש מקסימלי
צפו: מאחורי הקלעים של הכרעת הדין