בעקבות החלטת בג
בעקבות החלטת בג"ץ: יוכל לעשן בכלא. אילוס|צילום: AP

מי שיבקר באחד מבתי הכלא בארץ, צפוי להיתקל במראה חריג: אסיר לבוש מודים מעשן קנאביס בתאו, מבלי שאיש מהסוהרים מונע זאת ממנו. החלטה תקדימית של בג"ץ תאפשר לו לעשות זאת מסיבות רפואיות בתוך כתלי הכלא.

ד', גבר בשנות ה-30 לחייו, הסובל מכאבי ראש חזקים במיוחד, הורשע באחזקה וגידול של שיחי קנאביס בביתו שבאילת. בית המשפט גזר עליו 10 חודשי מאסר, במהלכם קיבל רישיון להשתמש בקנאביס רפואי לשם הקלה על כאביו העזים.

אלא, שאופן הטיפול בסם שנמצא בפקודת הסמים המסוכנים בשירות בתי הסוהר הוא באמצעות גרם אחד של חומר המוחדר לעוגייה, אותה אוכל האסיר תחת פיקוח רפואי. מתברר, כי מנהל הסמים המסוכנים ד"ר יהודה ברוך, קובע כי במקרה של אותו אסיר, הדרך היעילה היחידה לנטילת הסם היא בעישון בלבד.

בשב"ס דחו מכל וכל את האפשרות שאסיר יעשן קנאביס בתחומי בית הכלא, ופנו ליועץ חיצוני - מנהל הסמים המסוכנים ד"ר יהודה ברוך, שהעניק לד' את הרישיון מלכתחילה. בתגובה תמוהה, ביטל המנהל את הרישיון לאסיר.

עורך דינו של ד', עו"ד ירון בר יוסף, פנה למומחה לליווי חולים שזקוקים לטיפול בקנאביס רפואי ד"ר ג'וני גרינפלד, שמהווה את הסמכות להנפקת רישיונות. לאחר ששמע על כך מנהל הסמים המסוכנים, הוא החליט להחזיר לד' את הרישיון לטיפול במריחואנה רפואית ואף נתן הנחיה לשב"ס לקנות מאייד (באנג) כדי שהאסיר יוכל לעשן את הסם. היועץ המשפטי של שירות בתי הסוהר לא אישר את ההנחיה.

בג"ץ: אם הטיפול בעוגייה לא יעזור - האסיר יעשן קנאביס בבאנג"

_OBJ

פרקליטו של ד' עתר לבג"ץ בנושא, שם קבע הרכב השופטים כי "בריאות האסיר עומדת לנגד עינינו. רישיונו של ד' לקבלת קנאביס רפואי יוחזר לו עד 31 במאי". עוד קבעו השופטים, כי ראש ענף נרקולוגיה בשב"ס ד"ר פאבל ספיבק, ילווה באופן יום-יומי את ד' לקבלת הטיפול באמצעות עוגייה, ואם זה לא יעזור - "אז יוכל האסיר להשתמש בסם באמצעות כלי עישון (באנג) שיירכש על ידי השב"ס".

"אני שמח שמדינת ישראל קיבלה את עתירתנו והכירה בכך שהחלטת המנהל לפי פקודת הסמים המסוכנים הייתה מוטעית משורשה",אמר לחדשות 2 באינטרנט בא כוחו של ד', עו"ד ירון בן-יוסף. "לכן, טוב שהמדינה התרצתה להחזיר למרשי את הרישיון להשתמש בסם מסוכן".

עוד הוסיף הפרקליט: "יחד עם זאת, אנו נסמכים על חוות דעת מומחה בתחום הסמים: העוגיות לא ייתנו פתרון טוב למרשי, ולפיכך בג"ץ קבע שבמידה ואכן יתברר אצל ראש ענף נרקולוגיה שהטיפול לא יעיל - ייאלץ שב"ס לעשות שימוש בחלופה האחרת - שהינה עישון באמצעות מאייד (באנג)".

משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה כי בג"ץ בחר לאמץ את עמדת שירות בתי הסוהר ולא לאפשר לו לעשן בצורה שבה הוא ביקש, וזאת בתנאי להימצא אישור רפואי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק