היום הגורלי של אולמרט: הבוקר (ג') יישב נאשם מספר 8 בתיק הולילנד על ספסל הנאשמים בבית המשפט המחוזי בתל אביב וימתין יחד עם מדינה שלמה לגזר דינו - לראשונה בישראל ראש ממשלה צפוי ללכת לכלא. השאלה היא כנראה כבר אינה האם, אלא לכמה זמן יישלח ראש הממשלה לשעבר מאחורי סורג ובריח. אולמרט, שהורשע בשני אישומים של קבלת שוחד, ביקש עונש מאסר של 18 חודשים, בפרקליטות מבקשים בין 5-7 שנים מאחורי סורג ובריח, וההכרעה מוטלת על כתפיו של השופט דוד רוזן. הצטרפו למשדר המיוחד בחדשות 2 החל מהשעה 08:30.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שאלת מאסרו של אולמרט כבר אינה בגדר פרשנות או הערכה, אלא תרגום אמירותיו של השופט דוד רוזן בהתייחסותו לאישי ציבור שסרחו. לפי השופט רוזן, במקרה של אולמרט יש נסיבות לחומרה כיוון שקיבל סכום עתק של 600 אלף שקלים כשוחד.
אחרי מתן גזר הדין הבוקר, צפויים פרקליטיו של אולמרט לדרוש באופן מיידי עיכוב ביצוע של גזר הדין. יש לפרקליטים גם תסריט אימים לפיו בית המשפט יודיע לאולמרט כי לאור עונש כבד וממושך יהיה עליו להתייצב תוך שבועיים עד שלושה בפתח הכלא ולהתחיל בריצוי המאסר. אולם ההערכה היא כי השופט יעכב את ביצוע גזר הדין ב-45 יום לפחות, מה שיוביל לכך שמי שבסופו של יום יקבל את ההחלטה מתי ראש הממשלה לשעבר ייכנס לכלא - הוא בית המשפט העליון, בערעור הצפוי.
בינתיים, בשירותי בתי הסוהר ובשירות הביטחון הכללי כבר נערכים לאפשרות של התמודדות עם הסוגיות העולות סביב תנאי מאסר של ראש ממשלה לשעבר. בשירות בתי הסוהר יחל לפעול צוות מיוחד שעליו תוטל המשימה המורכבת לקבוע היכן יירצה אולמרט את עונשו וכיצד יאבטחו אותו.
מאות אלפים מיזמי הולילנד
בחודש מארס האחרון, בפסיקה שהרעידה את ישראל, הורשע ראש הממשלה לשעבר בעבירות שוחד אחרי שבית המשפט קבע כי קיבל מאות אלפי שקלים מיזמי פרויקט הולילנד בתמורה לקידום מפלצת הנדל"ן הירושלמית.
פרשת הולילנד: תקציר הכרעת הדין
בהכרעת הדין דחה השופט רוזן מכל וכל את עדותו של אולמרט, ואף טען כי ראש הממשלה לשעבר שיקר על דוכן העדים. לפי פסק הדין, אולמרט קיבל שוחד באמצעות כספים שהועברו לכיסוי גירעונות של אחיו יוסי אולמרט. "הוסבר לו שיש עדויות, יוסי אולמרט אישר דברים עיקריים בעדות עד המדינה שמואל דכנר", ציין השופט רוזן. "עד המדינה העביר ליוסי אולמרט סכום גדול, 500 אלף שקלים".
לדברי השופט, יוסי אולמרט לא הכיר כלל את דכנר ולא סביר שעד המדינה, שנהג להסתובב במסדרונות עיריית ירושלים בזמן שאולמרט כיהן כראש העייריה, לא עדכן את האחרון בכספים שהועברו. "הוסכם כי הכסף לא ניתן מטעמי צדיקות, אלא כדי להניע אותו בקידום הפרויקטים המקודמים על ידיו", פסק השופט.
בית המשפט דחה לחלוטין את גרסתו של אולמרט והרשיע אותו בעבירות השוחד. "הוכח בבית המשפט כי עד המדינה העביר כספים לכיסוי הגירעונות של אולמרט", ציין השופט. "הנאשם קידם את פרויקט הולילנד. הוא השתמש שוב באוצר הפלא שעמד לרשותו - עד המדינה". רוזן זיכה את אולמרט מחמת הספק בשניים מהאישומים הפעוטים יותר.
אולמרט: "מעולם לא קיבלתי שוחד"
גם לאחר הרשעתו, המשיך ראש הממשלה לשעבר להכחיש את העבירות שיוחסו לו. "מעולם לא ביקשתי או קיבלתי שוחד, לא בעקיפין ולא במישרין, לא לעצמי ולא למקורביי", הצהיר אולמרט בשלב הטיעונים לעונש. "הכרעת הדין בפרשת הולילנד מבוססת על שגיאה יסודית".
סנגורו, עורך הדין אלי זהר, ביקש להקל בעונשו של אולמרט אחרי, שלדבריו, כבר נענש. "העונש שאולמרט כבר קיבל על ידי עמידתו הציבורית בתקשורת למיניה היה חריף ביותר ובלתי נסבל, לפי כל אמת מידה חברתית בארץ ובעולם כולו", אמר עורך הדין אלי זהר וטען כי הדבר גרם לפגיעה ממשית בהליך המשפטי. "הפגיעה הזו צריכה להילקח בחשבון כשדנים בעונשו של אולמרט".
עו"ד זהר ציין כי ראש הממשלה לשעבר הואשם בארבע עבירות של קבלת שוחד והורשע "רק" בשתיים. "אנחנו בדעה שהתביעה דרשה דרישות שאינן מידתיות לגבי עונשו של אולמרט. נסיבות המקרה מושכות את אולמרט אל הרף התחתון של הענישה ואנחנו מבקשים מבית המשפט לחרוג מהמתחם של הענישה באופן שעניינו של אולמרט צריך להיות נדון על פי נסיבותיו המיוחדות".
הפרקליטות דורשת: קלון וקנס של 1.2 מיליון ש"ח
נוסף על שנות המאסר, דורשת הפרקליטות להטיל על אולמרט קלון וקנס בגובה של 1.2 מיליון שקלים - סכום הכפול מסכום השוחד אותו קיבל אולמרט. "בין עד המדינה לבין אולמרט הועברו מאות אלפי שקלים. סכום עתק של חצי מיליון ש"ח לאחיו יוסי, מהלך מתוכנן ומושכל על רקע מערכת השחיתות בין השניים", קבע עו"ד יהונתן תדמור מפרקליטות המדינה.
יועץ התקשורת של אולמרט, אמיר דן, טען אז כי בקשת הפרקליטות מופרכת. "זו בקשה שלא עומדת בשום מבחן של פסיקת בתי המשפט בעשר השנים האחרונות", אמר דן. "דומה שנעשה כאן ניסיון של הפרקליטות לבוא חשבון עם אולמרט שלא משיקולים ענייניים".
עסקת הטיעון: זקן תשלח ל-11 חודשי מאסר
מלבד אולמרט הורשעו בפרשה תשעה נאשמים נוספים ושלוש חברות. הראשונה שבהם, שעדותה עומדת בליבה של חקירה חדשה נגד ראש הממשלה לשעבר, היא ראש לשכתו לשעבר, שולה זקן.
זקן הורשעה בלקיחת שוחד בסכום של 50,000 שקלים מדכנר בגין חלקה בפרשת הולילנד. בשל חלקה בפרשת חוות הזרע הורשעה ראש לשכתו לשעבר של אולמרט בשלוש עבירות שוחד ועבירה על חוק איסור על הלבנת הון, בשל הפקדת כספי השוחד בחשבונות הבנק של בני משפחתה.
בפרשת חוות הזרע קיבלה זקן מדכנר 100,000 שקלים ומתנות בשווי של 19,000 שקלים. בנוסף הורשעה ראש הלשכה לשעבר בפנייה לעד המדינה לממן סקר עבור אולמרט בעלות של 70,000 שקלים. השופט רוזן תיאר בהכרעת הדין את זקן כ"פותחת הדלתות" עבור עד המדינה, זו שהובילה אותו לאולמרט, תוך שהיא מנהלת עם דכנר קשרי ידידות ומשמשת עבורו "יעד משני".
ראש לשכתו לשעבר של אולמרט הגיעה להסדר טיעון עם הפרקליטות לפיה היא תרצה 11 חודשי מאסר בפועל בגין חלקה בתיק הולילנד. בתמורה לעונש המופחת תשמש זקן כעדת מדינה בתיק הנוסף, שאמור להיות מוגש נגד אולמרט, בגין עבירות של שיבוש הליכי משפט.
לא רק אולמרט: שורת המורשעים
אולמרט וזקן לא יישבו לבד על ספסל הנאשמים, לצידם יהיו גם הלל צ'רני, אחד מיזמי פרויקט הולילנד ובעל הזכויות בקרקע, שהורשע בתשע עבירות של תיווך בשוחד ועשר עבירות של מתן שוחד; אביגדור קלנר, שותפו של צ'רני בפרויקט הולילנד ובעלי חברת הזרע שהורשע בשתי עבירות של תיווך בשוחד ובעבירה אחת של הלבנת הון; מאיר רבין, עוזרו האישי לשעבר של עד המדינה שמואל דכנר, שהורשע בעבירה אחת של תיווך בשוחד; ואורי שטרית, מהנדס עיריית ירושלים שהורשע בעשר עבירות של לקיחת שוחד.
גם יו"ר בנק הפועלים לשעבר, דני דנקנר, נמצא ברשימת המורשעים. מי ששימש בתקופה הרלוונטית לכתב האישום כיו"ר דירקטוריון של חברת תעשיות המלח לישראל הורשע בשלוש עבירות של תיווך בשוחד בגין העברת 1.3 מיליון השקלים ליעקב אפרתי, מנכ"ל משרד התמ"ת לשעבר ומנהל מינהל מקרקעי ישראל, באמצעות רבין. אפרתי עצמו זוכה מחמת הספק מעבירת לקיחת השוחד מדנקנר.
ראש עיריית ירושלים לשעבר, אורי לופוליאנסקי, שהורשע בשבעה סעיפי קבלת שוחד, לא יתייצב היום בבית המשפט. השופט דוד רוזן נענה לבקשת הפרקליטות לדחות את מתן גזר דינו בשל מצבו הבריאותי.