מנהלת לשכת ראש הממשלה לשעבר של אהוד אולמרט שולה זקן ויו"ר רשות המסים לשעבר יעקב (ג'קי) מצא יועמדו לדין. נגד השניים הוגשו היום כתבי אישום בפרשת "רשות המסים" על עבירות של שוחד והפרת אמונים. כתבי האישום הוגשו לאחר שטענותיהם של השניים בשימועים שנערכו להם נדחו.
כתב האישום נגד זקן, הנאשמת בהפרת אמונים הוגש לבית משפט השלום בירושלים. כתבי האישום נגד ג'קי מצא והנאשמים הנוספים הוגשו לבית המשפט המחוזי בפתח תקווה. כתבי האישום הוגשו בעקבות הודעת מנהלת המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, אביה אלף, לעורכי דינם של הנאשמים על דחיית טענותיהם בשימועים שנערכו להם.
תזכורת: בעקבות החלטת היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה דאז, בינואר 2007 נפתחה החקירה הגלויה ב"פרשת רשות המסים" לאחר מספר חודשים של חקירה סמויה שכללה גם האזנות סתר.
החקירה נוהלה על ידי היחידה הארצית לחקירות הונאה ובחודש יולי 2007 הועברו חומרי החקירה והמלצות המשטרה לפרקליטות. במהלך החקירה נאסף חומר רב מאוד: נגבו כ-600 הודעות מחשודים ומנחקרים אחרים, נתפסו מסמכים ונקלטו שיחות רבות במסגרת האזנות סתר.
במהלך החודשים נובמבר 2008 עד פברואר 2009 נערכו שימועים לכל המעורבים בפרשה: יעקב (ג'קי) מצא, שולה זקן, גדעון (גידי) בר-זכאי, שמואל בוברוב, יעקב (קובי) בן-גור, אחיה של זקן יורם קארשי, יגאל סער ויוסף שטיינמץ. לאחר בחינת הטענות שהועלו בשימועים על ידי באי כוח החשודים הוחלט על דחייתן.
"בעלי אינטרסים פעלו לביסוס השפעתם ברשות המסים"
מצא, שכיהן כראש רשות המסים, מואשם בלקיחת שוחד, סיוע למתן שוחד ובשמונה עבירות של הפרת אמונים. זקן, שכיהנה כמנהלת לשכתו של שר האוצר וראש הממשלה דאז אהוד אולמרט נאשמת בהפרת אמונים. אחיה של זקן, יורם קארשי, איש עסקים ועסקן פוליטי נאשם בחמש עבירות של מתן שוחד.
כתב האישום מתאר מסכת ארועים במסגרתם אנשי עסקים ובעלי אינטרסים אישיים ברשות המסים, קובי בן-גור ויורם קארשי, פעלו על מנת לבסס את השפעתם על הנעשה ברשות היסים, להשיג דריסת רגל ולהשפיע על החלטות המתקבלות בה.
על מנת לבסס את השפעתם ברשות המסים, טוענים בפרקליטות, סייעו בן-גור וקארשי לעובדיה בעיקר על ידי קידום בתפקיד. בדרך זו הם יצרו מחוייבות של עובדי הרשות כלפיהם. בן-גור וקארשי פעלו מתוך ציפייה כי עובדי הרשות שקיבלו ביודעין את סיועם יפעלו עבורם במסגרת מילוי תפקידם, יקנו להם השפעה ברשות המסים ויקדמו אינטרסים אישיים שלהם. כתב האישום מתאר את האופן בו בן-גור וקארשי נתנו לכאורה שוחד למצא בעת שהתמודד על תפקיד ראש רשות המסים, לאחר פרישתו של איתן רוב.
מצא, שקיבל לכאורה את סיועם של בן-גור וקארשי, פעל בהמשך במסגרת מילוי תפקידו על מנת לקדם את ענייניהם האישיים, לבסס את השפעתם ברשות המסים ולתת להם דריסת רגל בקבלת החלטות בדבר מינויים ברשות המסים.
האזנות הסתר "תפרו" את התיק
השיחות בין מצא לבין בן-גור וקארשי שנקלטו בהאזנת סתר מעלות תמונה קשה של מערכת יחסים נפסדת בין עובד ציבור בכיר לבין אנשי עסקים אינטרסנטים. בשיחות נשמע מצא כשהוא מנסה לרצות את בן-גור וקארשי, ואילו השניים נשמעים כשהם גוערים ונוזפים בו כשהדברים אינם נעשים בדיוק על פי דרישותיהם.
כתב האישום מתאר שורה של מקרים בהם הפר מצא אמונים כאשר פעל לקידום האינטרסים האישיים של בן-גור וקארשי ברשות המסים. כתב האישום מוסיף ומפרט כיצד עובדים בכירים ברשות המסים - בוברוב, סער, שטיינמץ ובר-זכאי - לקחו אף הם שוחד מקארשי ומבן-גור. כתב האישום מפרט גם כיצד הפרו עובדי ציבור אלה אמונים כאשר פעלו לטובת עניינם של בן גור וקארשי במסגרת תפקידם הציבורי.
בנוסף לכתב האישום המרכזי בפרשה, הוגש כתב אישום נפרד נגד שולה זקן. זקן מואשמת בעבירה של הפרת אמונים בשל כך שפעלה במסגרת תפקידה הציבורי כדי לקדם את האינטרסים של קארשי, אחיה. זקן התגייסה לטובת קארשי כאשר זה דרש ממצא לקיים את הבטחתו ולמנות את סער לתפקיד סמנכ"ל. זקן ניצלה את כוחה בלשכת שר האוצר, מנעה ממצא להיפגש עם שר האוצר והפנתה אותו לסגור את המינוי של סער עם אחיה.