בית המשפט הגבוה לצדק דן הבוקר בהרכב מורחב של תשעה שופטים, בראשות הנשיאה דורית בייניש בחמש עתירות שהגישו כמה גורמים נגד הארכתו ב-5 שנים של חוק טל השנוי במחלוקת, שמאפשר דחיית שירות בצה"ל לתלמידי ישיבות.

בעבר החליט בג"ץ להוציא צו על תנאי שמחייב את הממשלה לנמק מדוע אינה מבטלת את ההחלטה להאריך את החוק. במקביל לדיון, מפגינים מחוץ לבית המשפט העליון נציגים של יותר מעשרים ארגונים, חברי 'הפורום לשוויון בנטל', במטרה לתמוך בעותרים ולהביע את דעתם על הארכת החוק.

למקום הגיע ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) שמתנגד לחוק ולהארכת תוקפו. "לא יתכן שתהיה אפליה בין דם לדם במדינת ישראל", אמר. "לא ניתן לבקש מבחור חילוני להתגייס לשלוש שנים לצה"ל, או מנערה חילונית להתגייס לשנתיים, ויש כאלה שאינם נושאים בנטל". מפגינים שהגיעו למקום נשאו שלטים בהם קראו לשיווין.

משמעות החוק: דחיית השירות הצבאי לחרדים

משה וטנברג, אח שכול ואב לחיילים בסדיר אמר: "אף על פי שכמות האנשים המפגינים כאן קטנה, אני אופטימי. אני מעריך שהפגנתנו תעורר הד ציבורי ואולי תגרום לאנשים להקשיב לקריאתנו".

המחאה נגד חוק טל (צילום: חדשות 2 - יוסי זילברמן)
הפגנות מחוץ לבית המשפט, הבוקר|צילום: חדשות 2 - יוסי זילברמן

חוק טל נחקק בעקבות מסקנות ועדה בראשות השופט בדימוס צבי טל שהוקמה כדי להסדיר בחוק את סוגיית דחיית השירות הצבאי לבני ישיבות ש"תורתם אמנותם".

הוועדה כללה בהמלצותיה דחיית שירות לבני ישיבות עד גיל 22 ומתן אפשרות לתלמיד ישיבה לבחור את המשך דרכו: לימודים או יציאה לשוק העבודה כשבדרך הוא מחויב בשירות מקוצר בן 16 חודשים או שירות אזרחי של שנה בשירות אזרחי.

ב-11 במאי 2006 קבע בית המשפט העליון כי חוק טל סותר את כבוד האדם של המשרתים בצה"ל, והוא יושם באופן כושל שאינו מהווה "תכלית ראויה" המצדיקה את הפגיעה בזכויות המשרתים.

אף על פי כן, קבע בית המשפט כי יש להותיר את החוק על כנו למשך שנה וחצי נוספת כדי לבחון האם יישומו ישתפר. ב-18 ביולי 2007 החליטה הכנסת על הארכת תוקפו של חוק טל ב-5 שנים נוספות.