אחרי שראשי המאפיות הגדולות בישראל תיאמו מחירים - ועשו הכול כדי שמחיר הלחם יישאר גבוה - כעת מגיעה עסקת הטיעון: ירון אנג'ל, הבעלים של מאפיית "אנג'ל", יודה במיוחס לו, יורשע ויישלח למאסר בפועל של חמישה חודשים. ההסכמה אליה הגיעו סנגוריו של אנג'ל ורשות ההגבלים העסקיים היא על מאסר בפועל ולא עבודות שירות. ההסדר יוגש מחר (חמישי) לבית המשפט והוא צפוי להיות מאושר בשבועות הקרובים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במסגרת הסדר הטיעון, אנג'ל יודה בניהול קרטל של המאפיות הגדולות בארץ, במסגרתו הן תיאמו מחירים וחילקו ביניהן את נתח השוק. ראשי המאפיות ברמן ודוידוביץ' כבר הורשעו בתיאום מחירים ונשלחו לשלושה חודשי מאסר בפועל. אנג'ל הוא האחרון מבין ראשי המאפיות הגדולות שמודה ומורשע בניהול הקרטל.
קרטל הלחם: כך עבדה השיטה
זו ככל הנראה אחת מפרשות תיאום המחירים החמורות בישראל: מהדיונים בבית המשפט עולה כי ראשי המאפיות הגדולות היו מתאמים ביניהם מחירים בפגישות חשאיות שערכו בכביש מהיר, ואפילו בתחנת דלק. הקלטות שהגיעו לידי חדשות 2 שמתעדות את השיחות בין ראשי המאפיות חושפות כיצד הבכירים תיאמו מחירים.
מרבית התיק נשען על האזנות סתר. ההקלטות מוכיחות כיצד נרקם הקשר האסור בין ראשי המאפיות שחלשו על שוק הלחם בישראל. כך, הם החלו את הקשר שלהם בשנת 2010 כשהבינו שהתחרות ביניהם גורמת להורדת מחירים משמעותית בשוק.
"וכל יום בשעה שלוש-ארבע אחר הצהריים, הוא מוכר כל הלחם שנשאר לו בשקל. אתה לא מאמין מה הולך שמה כאילו מחלקים לחם בעירייה", נשמע מרק קינן, מנהל השיווק של מאפיית דוידוביץ', מתלונן באוזניו של שי דוידוביץ', מנכ"ל המאפייה.
בהקלטה אחרת של עובדי מאפיית ברמן, נשמע דודי, עובד בחברה אומר למנכ"ל יהודה שניידמן כי "צריך לגמור את הנושא הזה באושר עד". שניידמן שואל בתגובה איזה נושא, ואילו דודי משיב לו: "הבעיה של הלחם של ברמן שמוכרים 3 ב-9.99". שניידמן מצדו, הגיב בלקוניות "אין שם, אין שם מחר לחם ברמן ב-9.99".
לאחר שהבינו בתוך המאפיות כי מחירי הלחם "בסכנה", הם החלו לתאם את המחירים בינם לבין עצמם. וכך, בשיחה בין ירון אנג'ל, מנכ"ל מאפיית אנג'ל לבין שניידמן, כאמור החברה המתחרה ברמן לחם, אנג'ל "רק רוצה לחדד משהו". הוא שואל את שניידמן לגבי מחירי קרטונים ומודיע לו כי "בשעה 10 מפסיקים". בהמשך הקלטת השיחה בין אנג'ל ושניידמן, האחרון מסכים לכמויות שהציג אנג'ל, שמצדו מסכם את השיחה: "אוקיי נראה שזה רק נכנס למסלול. נהרוג את זה מהר את הדבר הזה".
אנג'ל וברמן לא לבד. בהקלטה אחרת בין דוידוביץ' לבין יוחנן אהרונסון, יו"ר מאפיית דגנית עין-בר, מודה דוידוביץ' על הסכמים שיש בין המאפיות "יש את ההבטחה שלי שאני לא נכנס לשום נקודה וזה לא משנה כרגע מי", אומר דוידוביץ'. "ואם אנג'ל עושה לי עקיצה מאחורי הגב? ברגע שהם לוקחים לי לקוח אחד, אני גמרתי את הסיפור הזה של עליית מחירים".
בשנת 2012 התפוצצה פרשת "קרטל הלחם" עם חשיפת תכניתם של בעלי המאפיות הגדולות בארץ לתאם את העלאת מחירי הלחם בכדי להימנע מתחרות. רשות ההגבלים העסקיים הגישה כתבי אישום נגד המאפיות.
בינואר השנה, גזר בית המשפט המחוזי בירושלים שנת מאסר אחת על ישעיהו דוידוביץ', בעלי מאפיית דוידוביץ' ועל בעלי מאפיית "ברמן" יהודה שניידמן, שנשמע גם הוא בהקלטה. בנוסף, בית המשפט הטיל על שניידמן ודוידוביץ' קנסות בגובה 200 ו-300 אלף שקלים. על מאפיית ברמן הוטל קנס בגובה 1.4 מיליון שקלים ומאפיית דוידוביץ נדרשה לשלם 700 אלף שקלים קנס. על מאפיית "אלומות" נגזר לשלם קנס של 400 אלף שקלים ואילו הדיון בעניינם של המאפיות "אנג'ל", "מרחבית" ו"דגנית" עדיין נמשך.
על פי כתב האישום שהוגש באוגוסט 2012, בתחילת שנת 2010 קיימו ראשי המאפיות הגדולות מספר מפגשים שמטרתם פעולה משותפת למנוע תחרות ולהעלות את מחירי הלחם האחיד והחלות. מנכ"לי המאפיות הודו בביצוע הסדר כובל והדיון הפך להיות על מידת הנזק שנגרם, או היה יכול להיגרם, אם פעילות הקרטל לא הייתה נעצרת.
בחודש יולי האחרון הכריע בית המשפט כי ההסדר בין ראשי המאפיות נעשה בנסיבות מחמירות וכי נזק כבד נגרם לציבור. "המחיר הועלה בפועל בשיעור ניכר במספר רב של חנויות ונגרם נזק כספי משמעותי בפועל לציבור הצרכנים", טען בית המשפט. "התחרות בין המאפיות נפגעה באופן משמעותי. הנזק בפועל כתוצאה מן ההסדר הכובל מתחדד, נוכח העובדה שהעלאת המחירים נוגעת למוצר בסיסי וחיוני, ובוצעה במקומות המאופיינים באוכלוסייה ממעמד סוציו-אקונומי נמוך".
ממאפיית אנג'ל נמסר בתגובה: "ירון אנג'ל הסכים ליטול על עצמו אחריות אישית, מעבר למה שהיה יכול להיפסק בעניינו בבית המשפט. זאת, על מנת לשים סוף לפרשה ארוכת השנים, להחזיר את המאפייה לפעילות עסקית רגילה ולהקל בעניינם של גורמים נוספים מקבוצת אנג'ל".