משה קצב (צילום: נתי שוחט / פלאש 90)
החל בפגישות אישיות. קצב|צילום: נתי שוחט / פלאש 90

הנשיא לשעבר שהורשע באונס ייצא לחופשי? ייתכן שאיש המפתח בהחלטה, בדיון שיתקיים היום (ראשון), הוא העובד הסוציאלי של השב"ס - איתו נפגש משה קצב לשיחות אינטנסיביות. מדוע? בלב המחלוקת בין הפרקליטות לוועדת השחרורים עומדת השאלה האם קצב היה צריך להשתתף בשיקום אישי או קבוצתי כדי להוכיח שחל בו שינוי מאז שנדחו בקשותיו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

מתברר כי יו"ר ועדת השחרורים קיבל את טענתו של קצב, שמרצה כבר חמש שנות מאסר, לפיה הוא אינו יכול להשתתף במפגשים קבוצתיים של עברייני מין בכלא - מכיוון שבמצב כזה כל מה שיאמר יודלף, יפורסם ויחמיר את הפגיעה בו. לפיכך השופט נעתר ואישר לו להיפגש במפגשים פרטניים עם העובד הסוציאלי.

אם בחוות הדעת של יאמר שקצב מתחיל לגלות אחריות למעשיו, ועולה על פסים של שיקום, ייתכן וההחלטה תשתנה - ועונשו של קצב יקוצר. בפרקליטות, כפי שפרסם לראשונה השבוע גיא פלג, מוסיפים להתנגד ואומרים שמפגשים עם העובד אינם תחליף למפגשים הקבוצתיים - ולכן נותרו בעמדתם שאין לאפשר את השחרור בשלב זה.

פרקליטו של משה קצב, עו"ד ציון אמיר, יטען בדיון - לצד הטיעונים המשפטיים - כי כמו לכל אזרח, בוודאי לאסיר, צריך לאפשר קרן אור בקצה המנהרה.

ביקש להסיר האיסור. קצב (צילום: קובי גדעון, פלאש 90)
הפרקליטות מתנגדת לשחרור. קצב|צילום: קובי גדעון, פלאש 90

הפנים את העבירות?

לקראת הדיון בוועדת השחרורים שליד שירות בתי הסוהר, לחדשות 2 נודע השבוע כי בחוות הדעת של הפרקליטות נכתב כי היא מתנגדת לשחרור המוקדם של משה קצב, שהורשע באונס - ונשלח לרצות 7 שנות מאסר. השבוע ציין קצב 5 שנים מאז החל לרצות את עונשו בכלא מעשיהו - והוא מקווה שאולי הפעם תימצא הנוסחה שתוביל לקציבת עונשו ושחרורו המוקדם.

ועדת השחרורים תתכנס, כאמור, היום לדון פעם נוספת בשחרורו המוקדם של משה קצב. הכינוס הפעם, בשונה מהוועדה הקודמת, נערך לאחר שגורמי המקצוע בשירות בתי הסוהר שינו את עמדתם ביחס לקצב וטענו כי הוא מפנים את העבירות שביצע. בפעם הקודמת הם טענו שקצב לא הפנים את האשמות נגדו.

הפרקליטות פנתה לוועדה וטענה כי אין שינוי בנסיבות והם מבקשים שלא לכנס כלל את הוועדה. אולם הוועדה דחתה את עמדת הפרקליטות והיא תתכנס בכל אופן ביום ראשון לאור רגישות העניין. פרקליט המדינה שי ניצן הוא שביקש להכריע בשאלת עמדת הפרקליטות.

קצב קיבל לפני כשבועיים בשורה לפיה הדוח הסוציאלי של שב"ס תומך בשחרורו המוקדם ומתאר באריכות את השינוי וההפנמה שקצב עבר בחודשים האחרונים. מדובר בדוח שהיה בעבר בעייתי כלפיו - בשב"ס הדגישו אז כי הנשיא לשעבר רואה עצמו קורבן ואין לו גרם של חמלה כלפי הקורבנות.

שאלת שחרור קצב: היסטוריה של סירובים

בתחילת אוגוסט החליטה ועדת השחרורים פה אחד שלא להורות על קיצור עונשו של קצב. בהחלטתם הדגישו חברי הוועדה כי "תחילתו של טיפול אמורה להית בין כתלי בית הסוהר" וכי לא נכון לבחון את השלכות הטיפול רק לאחר השחרור מהכלא. הם הוסיפו כי השתכנעו שקצב "מוכן להתחיל בתהליך טיפול ומתחיל להבין את הבעייתיות שבהתנהלותו בעבר".

לאחר דחיית ההחלטה על שחרורו אמר קצב למקורביו: "יש לי את הרושם שעד לא יראו את הגופה שלי שותתת דם ברחובות העיר לא ירפו ממני. הסכמתי לכל התנאים ולכל המגבלות שהציבו בפניי. מעולם לא הציעו לי תכנית טיפולית בתוך הכלא שהתנגדתי לה. אני לא יודע איך לאסוף את השברים. אני מיואש לגמרי ושבור"

בעקבות אמירותיו של קצב, ובשל הסימנים שהעידו על ההידרדרות במצבו הנפשי של קצב, הוחלט בשב"ס להדק את האבטחה סביבו, זאת מחשש שינסה לשים קץ לחייו. מאז שהוחלט שלא לשחררו, הוצמד לו סוהר שישגיח עליו 24 שעות ביממה ויעקוב אחר מצבו עד שיחול שינוי במצבו הנפשי.

חודש לפני כן הציגה הרשות לשיקום האסיר חוות דעת דרמטית, שכללה המלצה לשחרורו המיידי של הנשיא לשעבר, לאחר שגיבשה עבורו תכנית שיקום חדשה. מדובר היה בעמדה הפוכה לזו שהציגה רק מספר חודשים קודם לכן.

השינוי הדרמטי בעמדת הרשות לשיקום האסיר התקבלה לאחר מפגש עם קצב בבית הסוהר, שבמהלכו הבחינו במה שהגדירו כ"סדק בחומת ההכחשה" שלו בנוגע לעבירות שבגינן הורשע. ברשות העריכו כי הסדק הזה יוכל להוביל לכך שבתום תהליך השיקום, קצב יכיר בעבירות שביצע ויקבל עליהן אחריות.