אילוסטרציה (צילום: חדשות)
אילוסטרציה|צילום: חדשות

מרדכי ירחי, תושב בת ים, התעמת עם השוטר שנתן לו דוח לפני כשנתיים. הוא בוודאי לא האמין אז שאותו ויכוח מילולי יוביל היום (רביעי) להרשעתו בהעלבת עובד ציבור - אבל כך החליט היום השופט שמאי בקר מבית משפט השלום בתל אביב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

האירוע התרחש בדצמבר 2014, כאשר שוטר בשם מרקוביץ' רשם דוח תנועה לירחי - שחנה בתחנת אוטובוס ברחוב רוטשילד בבת ים. "הנאשם חזר לרכבו, הבחין בשוטר רושם את הדוח וניסה להניא אותו מלעשות כן, לשווא", כתב השופט. "השוטר הסביר לנאשם כי החל ברישום הדוח, ועל כן – לא ניתן לבטלו. הנאשם בתגובה קרא לשוטר 'אתם כלבים נאצים' והלך לכיוון רכבו".

הוויכוח לא נעצר שם: השוטר החליט לעכב את ירחי בגין העלבת עובד ציבור וביקש ממנו להתלוות לניידת. במהלך הנסיעה בניידת הוא המשיך להעליב את השוטר ואמר לו, כך לפי כתב האישום, כי "שתישרפו בגיהנום", וגם "שיהיה לך סרטן, שישחטו אתכם הערבים", "שלא תקומו בבוקר", "שיקרה לכם משהו איך שתצאו מהתחנה". גם בתחנת המשטרה המשיך ירחי לקלל ואמר לשוטר "שיהיה לך סרטן", "יודונאצי", "אתם כולכם מושחתים מהממשלה", וקינח ב"ברכה" הבאה – "אתה יש לך לב של ערבי, אתה בדיוק כמו אייכמן ממלא פקודות יודנאצי".

ירחי כפר באשמה ואמר כי ניסה לשכנע את השוטר שלא לרשום את הדוח: כשהשוטר השיב שהוא רק ממלא נהלים, ירחי אמר לו "זה גם מה שהנאצים אמרו". ירחי וההגנה טענו כי הוא "עוכב שלא כדין, וממילא כל העלבות שנאמרו לאחר מכן נאמרו בעקבות עיכוב שאינו חוקי, ולשיטת ההגנה – 'ההתנגדות לעיכוב הלא חוקי מוצדקת'". כלומר, לטענתם הקללות היוו התנגדות ולכן אין בכך עבירה פלילית.

הדוח לא בוטל. ארכיון (צילום: חדשות 2)
הדוח לא בוטל. ארכיון|צילום: חדשות 2

"האם השוטר ערך ניסויים אכזריים בתינוקות?"

השופט דחה את הגרסה ואמר כי השוטר "הותיר רושם מהימן ביותר" למרות שלא זכר במפורט את האירוע: עדויות של פקחים ושוטרים אחרים איששו את גרסתו. "אומר, כבר בראשית הדברים, כי החלטתי להרשיע את הנאשם בעבירה של העלבת עובד ציבור, לאחר שלפי שיטתו, במקרה הטוב – השווה שוטר עברי לנאצי, ובמקרה הרע אף קרא לו כלב נאצי", כתב השופט בקר. "המשך כינה אותו יודונאצי וקינח בהשוואתו לאייכמן, לא פחות ולא יותר".

"גם אם אאמץ את גרסתו של הנאשם עצמו, לפיה רק ערך השוואה היסטורית בין השוטר לבין מה שרק עשו הנאצים – די לי בכך, בכדי להרשיעו", סיכם השופט. "אדם המכנה שוטר ישראלי 'נאצי' עובר עבירה פלילית של העלבת עובד ציבור. לענין זה, גם 'השוואה תמימה' של שוטר ישראלי לקלגס נאצי – דינה אחת – הרשעה. שוטר, או חייל, לא צריכים לספוג אמירה לפיה הם נאצים, אייכמנים, וכיוצא באלה דמויות שטניות מהעבר הנוראי שידע העם היהודי".

השופט לא הסתפק בקביעה זו והעלה טענות כלפי הנאשם: "האם שלח השוטר את הנאשם אל מקלחות בהן ציקלון – B? האם ערך השוטר ניסויים אכזריים בתינוקות, תאומים בני יומם? האם עקר השוטר תינוקות מחיק אימן בעת סלקציה? ועל מה? על רישום דוח תנועה (לא שיש נסיבות אחרות המצדיקות זאת, כמובן). חופש הביטוי נסוג במקום בו אדם מכנה עובד ציבור ישראלי בשם 'נאצי'".

על ירחי נגזרו מאסר למשך חודשיים, שיוחל רק אם יעבור עבירה נוספת בשנתיים הקרובות. "נוכח מצבו הכלכלי של הנאשם, אשר הסביר כי הוא חי מהיד אל הפה, לא אטיל עליו פיצוי, ואף לא קנס", סיכם השופט. הנאשם התחייב לחתום על התחייבות שלא לעבור עבירה דומה.