מתקן חולות (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
כליאת מסתננים תוגבל ל-20 חודשים?|צילום: רויטרס, חדשות

משרד הפנים הפיץ היום (רביעי) את תזכיר החוק למניעת הסתננות. החוק כולל מספר תיקונים מרכזיים, וזאת בעקבות פסיקת בג"ץ לפני כחודשיים כי אין לכלוא מסתננים ללא משפט וכי יש לסגור את מתקן השהייה חולות. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במשרד הפנים אומרים כי התיקון לחוק נועד "בראש ובראשונה למצוא הסדר להתמודדות עם תופעת ההסתננות לישראל, ועם זאת יעמוד במבחנים אותם קבע בג"ץ". התיקון העיקרי בחוק קובע כי תקופת השהייה במתקן חולות תוגבל ל-20 חודשים והמסתננים יחויבו להתייצב פעם אחת ביום - סמוך לשעת סגירת המרכז בלילה.

מתקן השהייה חולות (צילום: פלאש 90, תומר נויברג)
מתקן השהייה חולות|צילום: פלאש 90, תומר נויברג

עוד נקבע בתיקון לחוק כי תקופת השהייה במשמורת למסתננים חדשים תיקבע לשלושה חדשים ולאחר מכן יופנו לחולות. כמו כן, מעסיקי עובדים זרים יחויבו להפקיד מדי חודש פיקדון חודשי על חשבון פיצויי פיטורים עבור העובד. בנוסף לכך יפקיד המעביד תשלום קבוע לפיקדון, שיימסר לעובד רק עם יציאתו מהארץ. מטרת התיקון היא לעודד את העובד לצאת מישראל במועד.

עוד קובע החוק קנסות מנהליים גבוהים שמטרתם להחמיר בענישה של מי שהעסיק מסתנן שזומן למתקן חולות ושחל עליו איסור לעבוד או שתוקף רישיון הישיבה הזמני שלו פג. תזכיר החוק יגביר גם את הפיקוח על קבלני כוח אדם ויאפשר לשלול את רישיונם לשלוש שנים עקב הפרות.

מסתננים בגבול ישראל-מצרים (צילום: רויטרס)
מסתננים בגבול מצרים|צילום: רויטרס

ארגוני זכויות אדם תקפו היום את תזכיר החוק שהפיץ משרד הפנים. "על אף שבית המשפט העליון ומבקר המדינה הבהירו שוב ושוב כי כליאה היא לא הפתרון, הממשלה מתעקשת לחזור על טעויות העבר", נמסר בהודעה משותפת לשורת ארגונים. "מדובר בהסדר בלתי חוקתי שמטרתו המוצהרת היא לגרום למבקשי המקלט לעזוב למקומות בהם נשקפת להם סכנה".

במרכז למדיניות הגירה ישראלית בירכו על ההחלטה להפקיד אחוז משכר המסתננים לקרן עד ליציאתם מהארץ, אך טוענים כי הגבלת תקופת השהייה במתקן החולות לא תשיג את תכלית החוק. "ההגבלה מהווה כניעה והשלמה של ממשלת ישראל להמשך שהותם של המסתננים בשטח ישראל ודרום תל אביב בפרט", אמר יונתן יעקובוביץ', ראש אגף הסברה במרכז.