הפגנות המחאה החברתית, למצולמים אין קשר לנאמר (צילום: רויטרס)
הפגנות המחאה החברתית, למצולמים אין קשר ל|צילום: רויטרס

פעיל המחאה משה מנקין זוכה ביום חמישי האחרון בפעם הרביעית, מכתב אישום שהגישה נגדו מחלקת התביעות של מחוז תל אביב במשטרה. כתבי האישום נגדו הוגשו לאחר שפעם אחר פעם נעצר מנקין באירועי מחאה שונים בשנים 2011-2012 - כל פעם בחשד מעט שונה. על פי בקשות מעצרו, נטען כי ביצע הפרות סדר, התקהלות בלתי חוקית ואף תקף ואיים על שוטרים ונציגי ציבור. אלא שלאחר שנתיים במהלכם התנהלו עשרות דיונים בבתי המשפט, כלל כתבי האישום נגדו בוטלו או הסתיימו בזיכוי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"המעצרים והחקירות שיבשו לי את החיים והפריעו לשגרת חיי בצורה קיצונית", סיפר מנקין לחדשות 2 online. הוא מספר כי לא חשב שייגרם לו נזק רב כל כך כתוצאה ממה שכינה "התנכלות המשטרה" כלפיו: "הם לקחו אותי לחקירות יותר מ-15 פעמים, באחד המקרים שהיתי במשך 10 ימים במעצר בית, ואיבדתי שתי משרות בשל כך. באחד המקרים בלשים באו ולקחו אותי ממקום העבודה. מלבד ההשפלה, זה משפיע על המעסיקים, ישר מתייגים אותך כתוקף שוטרים ומייחסים לך הטלת אימה על הציבור. מילא היו להם ראיות, אבל בכולם יצאתי זכאי".

"עצרו והאשימו כדי לנטרל הגעת הפעילות מהשטח"

מנקין, בן 32 מתל אביב, השתתף ברבות מפעילויות המחאה החברתית שהחלה ביולי 2011, וכל מעצריו אירעו סביב הצעדות וההפגנות השבועיות שהתקיימו באותה תקופה. הוא נעצר לראשונה ב-7 בספטמבר 2011 באותה שנה - אז החליטה עיריית ת"א לפנות את האוהלים בשדרות רוטשילד, דבר שהוביל להפגנה מחוץ לבית העירייה. במהלך ההפגנה מנקין נעצר והוגש נגדו כתב אישום בגין עבירת התפרעות.

פעיל המחאה משה מנקין (צילום: חדשות 2)
פעיל המחאה משה מנקין|צילום: חדשות 2

קצת יותר מחצי שנה מאוחר יותר, באפריל 2012, הוא נעצר פעם נוספת והוגש נגדו כתב אישום חמור אף יותר בגין השתתפות בהתקהלות בלתי חוקית, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו ושימוש בכוח או באיומים כדי למנוע מעצר. חודשיים לאחר מכן השתתף מנקין בצעדה שהסתיימה בהפגנת מחאה בכיכר רבין, וגם שם נעצר, הפעם כתב האישום הכיל עבירות של איומים, תקיפת עובד ציבור, התקהלות בלתי חוקית, והתנהגות פרועה במקום ציבורי. במקרה הרביעי הגישו נגדו כתב אישום הגורס כי הפר הוראה שלא להשתתף באירועי מחאה.

"בתקופת המחאה החברתית התבצעו מעצרים בררניים וממוקדים של פעילים ופעילות, כדי לדכא פעילות מחאה" מסביר מנקין את הסיבה לתפיסתו למעצרים הרבים. "הכלי שהמשטר משתמש בו הוא הגשה של כתבי אישום שקריים שלא עומדים במבחן בית המשפט. המטרה שלהם הייתה לנטרל את ההגעה של הפעילות מהשטח, ולפגוע באורח חייהם התקני של הפעילים".

"הטרדות ומעצרי שווא מצד המשטרה"

חשוב לציין כי מנקין אינו מפגין תמים שנקלע להפגנות המדוברות, הוא היה מהפעילים שהגבירו את החיכוך עם כוחות המשטרה במקום. אך לטענתו לא הפעיל אלימות כלפיהם אלא רק ניצל את זכויותיו האזרחיות למחאה. "חלק ניכר מהמקרים לא התרחשו במהלך הפגנות, אלה היו פשוט הטרדות ומעצרי מנע", טען מנקין. "באחד מהמקרים בו לא הוגש נגדי כתב אישום השוטרים הגיעו לביתי, אספו אותי בניידת, שמו אותי ללילה באבו כביר והביאו אותי למחרת לבית המשפט. לא הבנתי את הטעם של המעצר, זה היה כבר כמה ימים לאחר ההפגנה ובית המשפט שיחרר אותי לדרכי".

ברק כהן, אחד הנאשמים (צילום: חדשות 2)
עו"ד ברק כהן|צילום: חדשות 2

עו"ד ברק כהן, שמייצג את מנקין מסר לחדשות 2 online: "כל התיקים הללו התבטלו בגלל חוסר ראיות. אלו ארבעה שופטים שונים שסברו שאין מקום להרשעה בתיקים הללו וזאת אחרי עשרות דיונים, מעצרים וערבויות. בשלטון שמערכת המשפט שלו מייצרת 99 אחוזי הרשעה, היה זה רק נס שמילט את משה מנקין מהציפורניים הרעילות של משטרת ישראל ושל שופטי מדינת ישראל".

מהמשטרה נמסר בתגובה: "בחלק מהתיקים המוזכרים בפניה חזרה בה התביעה מכתב האישום לאחר שהובאו בפניה ראיות חדשות, דבר המעיד על הוגנות והפעלת שיקול דעת מקצועי ראוי. ככלל, כל החלטה שיפוטית נלמדת ומופקים ממנה הלקחים הנדרשים".