לוחם דובדבן שהורשע בהריגת שחר סטרוג (צילום: החדשות)
הלוחם שירה בשחר סטרוג ז"ל|צילום: החדשות

שלושה חודשים וחצי אחרי מותו של לוחם יחידת "דובדבן" סמ"ר שחר סטרוג ז"ל מפליטת כדור בבסיס במרכז הארץ, אושר היום (שני) הסדר הטיעון עם הלוחם שירה בסטרוג. בית הדין הצבאי ביפו אישר את הסדר הטיעון עם סמל נ', לפיו יוטלו 18 חודשי מאסר לריצוי בפועל שכוללים את ימי המעצרגזר הדין יינתן רק בשבוע הבא, אך הלוחם צפוי להישלח ל-18 חודשי מאסר, לפי הסכמת הצדדים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

החייל שהורשע בהריגת חברו אמר לשופטת, אל"מ נועה זומר: "הכי חשוב לי זה להגיד למשפחת סטרוג, לראות אותם, לדבר איתם, להגיד שאני מצטער". תוך כדי בכי אמר הלוחם: "אני ושחר היינו חברים הכי טובים בצוות, הוא לא היה רק חבר לצבא אלא גם חבר לחיים והכי כואב שלא משנה מה אני אעשה אני לא יכול לרפא את הכאב של משפחת סטרוג". הלוחם שהתקשה לדבר הוסיף: "אני פשוט רוצה להגיד להם שאני מצטער ואוהב אותם, אני מקווה שבעתיד הם יוכלו לסלוח לי אם זה אפשרי".

הלוחם הודה במשפט כי ירה בסטרוג ז"ל, ובפרקליטות הצבאית האשימו אותו בהריגת סטרוג ז"ל במהלך משחק בנשק. הלוחם הורשע בהריגה ובשימוש פזיז בנשק: לפי הסדר הטיעון, נוסף על עונש המאסר, הלוחם יורד לדרגת טוראי. משפחתו של שחר סטרוג ז"ל עודכנה בהליך הגישור שהוביל להסדר הטיעון: התביעה נפגשה עם אביו של שחר, קובי סטרוג, כמה פעמים. בגזר הדין צויין כי ביום האירוע, הצוות של הנאשם ושל שחר היו אמורים לצאת לאימונים לפני האירוע הטרגי.

שחר סטרוג ז
הלוויית סמ"ר שחר סטרוג ז"ל|צילום: חדשות

"הלוחם איבד את חברו הטוב"

פרקליטיו של סמל נ', רס"ן עו"ד מירב הרשקוביץ יצחקי, סרן (מיל') עו"ד אבי חימי וסרן עו"ד אליסף מלמד מהסניגוריה הצבאית, מסרו בתגובה להחלטת בית הדין: "לא משנה מה תהיה מידת העונש שיקבל, הלוחם איבד את חברו הטוב וייקח את זה איתו לכל החיים. משפחתו של הלוחם שנהרג הייתה שותפה בהליך גישור , משפחה אצילה מי ייתן ולא תדע עוד צער, הגענו להסדר טיעון להסכמה בהליך גישור".

אין תמונה
עו"ד אבי חימי

"היום הסתיים החלק המשפטי בפרשה הכאובה של מותו של שחר סטרוג ז"ל", הוסיפו. "נ' בחר להיקשר בהסדר טיעון עם התביעה כחלק מלקיחת האחריות על האירוע ועל מנת לחסוך את הקושי הצפוי בניהול התיק לכלל הנוגעים בדבר. הסדר הטיעון משקף את נסיבות האירוע, מחדלי היחידה בהטמעת נוהלי הבטיחות, תרומתו של נ' ליחידה, חרטתו הכנה ואת השלכות האירוע על המשך חייו של נ'.  צוות ההגנה, נ' ומשפחתו מבקשים להודות למשפחתו של שחר ז"ל על עמדתה האצילית לכל אורך ההליך, לרבות מתן הסכמה להסדר. בהזדמנות זו נבקש לשוב ולהביע תנחומינו העמוקים. אנו תקווה כי בית הדין יבחר לאמץ את ההסדר שנקשר בין הצדדים".

עו
עו"ד הרשקוביץ יצחק ועו"ד מלמד|צילום: חדשות

לפני כחודש וחצי הוחלט בצה"ל להגיש כתב אישום נגד סמל נ'. האישום הוגש בתום עבודת ועדת חקירה שהוקמה בצה"ל בעקבות התקרית, שהציגה אמש את מסקנותיה לרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט. הוועדה קבעה כי הגורם הישיר למותו של סטרוג הוא משחק בנשק.

על פי ממצאי ועדת החקירה, בראשות אלוף-משנה בצלאל שנייד, ב-20 במרס בשעה 19:00 סטרוג וחברו המתינו לאימון בחדרי המגורים בבסיס ושיחקו בנשק. בשלב מסוים השניים שלפו נשקים אחד כלפי השני, כשבאקדחו של הלוחם היורה, סמל נ', לא היה תותב (תוסף שאמור למנוע ירי). כחלק מהמשחק סמל נ' נקר את נשקו, וכתוצאה מכך נהרג סטרוג.

סמל-ראשון שחר סטרוג ז
נהרג כתוצאה ממשחק בנשק|צילום: באדיבות המשפחה, חדשות

מממצאי הוועדה עולה כי ביחידה המובחרת קיימת תרבות לקויה של משחק בנשק: רק בשנה האחרונה נרשמו ארבעה מקרים של פליטת כדור כתוצאה ממשחק אסור. עוד עולה מהבדיקה כי המפקדים לא פעלו כנדרש להילחם בתופעה ולא אכפו את ההנחיות לשימוש באקדחים, זאת בניגוד לפקודות ולנהלים.

מפקד הצוות הודח, קידום מפקד היחידה בוטל

בעקבות התקרית הוועדה הגישה מספר המלצות הנוגעות לנהלי הבטיחות ונשיאת אקדחים בצה"ל. בין השאר המליצה הוועדה להגדיר מחדש את כללי האימון ונשיאת אקדחים והוחלט כי כלל הלקחים מהתקרית יילמדו בכל היחידות הצבאיות שמשתמשות באקדחים.

לאור חומרת האירוע במטכ"ל הוחלט לנקוט בצעדים משמעתיים כלפי הדרג הפיקודי. הרמטכ"ל החליט לבטל את קידומו של מפקד היחידה, קצין מצטיין בדרגת סגן-אלוף, שהיה צפוי להתמנות למפקד חטיבה מובחרת ודחה אותו בשנתיים. מפקד הפלוגה, קצין בדרגת רב-סרן, קיבל נזיפה חמורה וקידומו נדחה בשנתיים. עוד הוחלט להדיח את מפקד הצוות מתפקידו וכן את סמל נ', שהודח מתפקיד לחימה ביחידה.

"ביחידה לא למדו ממקרי העבר"|צילום: החדשות

בעקבות ממצאי החקירה, בצה"ל הבהירו כי אין מקום למשחקים בנשק בצבא. "זו אינה תופעה שהרמטכ"ל מוכן לקבל", נמסר. עוד קבעה ועדת החקירה כי אירועים קודמים שהיו ביחידה לא טופלו כיאות. לפיכך הוחלט שבצה"ל יוגדר מדי שנה מהן היחידות הרשאיות להשתמש באקדחים, והלוחמים בהן יודרכו בהתאם לגבי מה מותר ואסור בשימוש באקדח.

ניר דבורי השתתף בהכנת הידיעה.