לאחר שבשבוע שעבר הודיע בג"ץ על עיכוב יישום חוק ההסדרה לבקשת היועץ המשפטי לממשלה, הגישה היום (שני) המדינה את תגובתה לעתירות השונות לבג"ץ סביב החוק. "חוק ההסדרה עומד הן בקריטריונים של המשפט הבינלאומי והן במבחני המשפט הישראלי", נכתב.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"ממשלת ישראל דוחה את נסיון העותרים להלך אימים על הממשלה ופקידיה בתואנה כי החוק מהווה עבירה על המשפט הבינלאומי ואת הנסיון להחיל על מדינת ישראל אמות מידה שונות ומחמירות מאלו המקובלות בעולם", נכתב בהודעת המדינה. "על פי החוק יוענק תשלום נדיב חסר תקדים או קרקע חלופית לבעלים המוכחים של הקרקע, על פי בחירתם. בכך, מספק להם החוק מענה משופר ביחס להליכי הפקעה לצרכי ציבור בישראל".
בעמדת המדינה נכתב כי החוק למעשה נותן מענה אנושי מידתי וסביר למצוקה אמיתית של תושבים ישראלים, שבנו את ביתם בתמיכת גורמים ממשלתיים במהלך השנים ונותן לבעלי הקרקעות הפלסטיניים אפשרות לקבל תמורה הולמת לזכויותיהם. "בכך, למעשה, משפר החוק את מצבם של בעלי הקרקעות ביחס למצב הנוכחי בו הם מצויים ללא קרקע, ללא תמורה וללא אפשרות לבצע עסקאות מכר, זאת בשל חקיקה גזענית של הרשות הפלסטינית המטילה עונש מוות במקרה של מכירת קרקע ליהודים".
"ממשלת ישראל מאמינה כי גם בית המשפט הנכבד יידע לשמור על איפוק וריסון ויאפשר לממשלה הנבחרת לממש את מדיניותה ולהביא פתרון מאוזן ומידתי למציאות בלתי אפשרית לכלל האוכלוסיות, מציאות שממשלות ישראל לדורותיהן היו שותפות לה", נכתב בסיכום.
בשבוע שעבר הוציא בג"ץ צו ביניים שמעכב את יישום החוק - בעקבות עתירה של מועצות ויישובים בגדה יחד עם מספר ארגוני זכויות. השופט הנדל הודיע כי הוא "נעתר באופן חלקי לבקשות למתן צו ביניים". המשמעות היא שנוצר הליך נוסף - יתקיים עוד דיון בנושא לבקשת היועץ המשפטי לממשלה, שמתנגד לחוק.
היועמ"ש למעשה מבקש ליישם "הסדר דיוני" שנידון כבר לפני מספר חודשים. לפי אותו הסדר, לא יבוצעו פעולות של רישום, נטילת זכויות במקרקעין, הקצאה ותכנון, וגם יוקפאו הליכי האכיפה והצווים המנהליים. השופט אפשר לכנסת להגיש תגובה לעתירה, שדורשת להימנע מיישום החוק, בתוך כחודש - בעוד היועץ המשפטי יידרש להגיב בעוד חודשיים לכל המאוחר.