חייו של אסיר אינם פשוטים, על כך אין חולק, אך על פי הדוח השנתי של הסניגוריה הציבורית שפורסם הבוקר (ראשון) נדמה כי חייו של אסיר בישראל קשים במיוחד. הזנחה קשה, צפיפות רבה, תנאי היגיינה ירודים ופגיעה חמורה בזכויותיהם ובכבודם של האסירים - אלו הם רק חלק מהממצאים הבולטים שעולים מהדוח החמור.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מנתוני הדוח, שנאספו במהלך ביקורים רשמיים שנערכו ב-2016, מצטיירת בחלק מבתי הסוהר תמונה של עזובה פיזית ותנאי מגורים קשים; תנאי הצפיפות מגיעים לכדי 2 עד 3 מ"ר לאסיר בלבד, ולעיתים אף פחות מכך; החזקת כלואים בתנאי הפרדה, בידוד או שמירה קשים ביותר; שימוש לא מידתי בכבילה של אסירים ועצורים למיטה; תנאי מזג אוויר קשים (חום וקור) ותחושת מחנק בתאים; מחסור בציוד בסיסי לאסירים; תנאי היגיינה ותברואה ירודים; קשיים במתן טיפול רפואי הולם לאסירים ועוד.
ליקויים מדאיגים נוספים שנמצאו במתקני שב"ס בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית קשורים לתשתית הטיפולית-שיקומית בשב"ס והם מתבטאים, בין היתר, במחסור בעובדים סוציאליים בחלק מבתי הסוהר, במחסור בקבוצות טיפול ושיקום לכלואים שאינם דוברי עברית ובליקויים הנוגעים למסגרות החינוך, התעסוקה והפנאי.
נכה נאלץ להשתמש בשירותי "בול פגיעה"
במתקני כליאה רבים הצפיפות בה שוהים האסירים היא בלתי נסבלת: בבית הסוהר עופר, שטח המחייה לכלוא עומד על 2.1 מ"ר, בעוד בבית המעצר אילת שטח המחייה לכלוא עומד על 0.77 מ"ר בלבד.
נתונים קשים אלו מגיעים על רקע פסיקת בג"ץ מהחודש שעבר, הקובעת כי על הרשויות לדאוג שכל האסירים והעצורים יזכו לשטח מחייה של 3 מ"ר לפחות - ובתוך שלוש שנים יגדל השטח לכ-4 מטרים רבועים. בפסק דינו של השופט אליקים רובינשטיין נמתחה ביקורת חריפה על תנאי הכליאה, שנתמכת כעת גם בדוח של הסניגוריה.
"רובם המוחלט של האסירים והעצורים 'זוכה' לשטח מחיה הנמוך בכל קנה מידה מן הנהוג במדינות מתוקנות", כתב השופט שפרש בחודש האחרון מתפקידו בבית המשפט העליון.
גם רמת ההיגיינה, שנבדקה ב-18 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית, נמצאה כירודה וטעונת שיפור. בחלק מבתי המאסר ישנה מגיפה של פשפשי מיטה וטפילים נוספים, כשגם התנאים במתקני השירותים והמקלחות ירודים. כך למשל, אסיר נכה נאלץ להשתמש בשירותי כריעה (שירותי 'בול פגיעה') למרות הקושי הפיזי לעשות זאת.
אך הליקויים שנמצאו לא בהם לידי ביטוי רק בתנאים הפיזיים של האסירים: בארבעה מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית נתגלו מחסור בכוח אדם ובמסגרות טיפול ושיקום לכלואים.
טענות לענישה קיצונית - לצד שיפור בחלק מהמתקנים
בבית מעצר הדרים ישנם 10 תקנים של עובדים סוציאליים (לא כולם מאויישים) אשר אמונים על טיפול ב-782 אסירים. בכל הנוגע לתנאים של אסירים ביטחוניים, הדוח קובע כי בחמישה מתקנים קיימת מדיניות של אי מתן שירותי חינוך, שיקום ואף לא טיפול סוציאלי.
גם טענות בנוגע לטיב השירותים הרפואיים שניתנים בבתי הכלא, עלו בדוח. למשל, אסיר צעיר שניסה לשים קץ לחייו בבית הסוהר אופק נאלץ המתין שבועיים עד לפגישה עם פסיכיאטר. עד פגישתו עם הגורם הרפואי, הוחזק הצעיר בתא מבודד על מנת שלא יפגע בעצמו.
מהדוח עצמו עולים עוד ליקויים רבים בתחומים שונים כמו ליווי והובלת אסירים, ענישה משמעתית קיצונית, כמות ואיכות האוכל ומחסור בציוד בסיסי. עם זאת הסניגוריה הציבורית מציינת כי ניכר שיפור מסויים בתנאי המחייה בחלק מהמתקנים, בעקבות הדוחות שפורסמו בשנים האחרונות.
״תגובת שב״ס:
דו"ח הביקורת השנתי של הסנגוריה הציבורית הוא למעשה אוסף של דו"חות ביקורת שנכתבו במהלך השנה האחרונה. כפי שמצוין בדו"ח עצמו (עמוד 100) "חלק לא מבוטל מן הליקויים תוקנו מייד בעקבות הביקורת, ועל כך יש לברך". שב"ס מבצע ביקורת פנימית כדרך חיים וכן מסתייע בביקורת החיצונית על מנת לתקן את הטעון שיפור. היחס לממצאי הביקורת הוא רציני ומקצועי וגם זאת צוין בדו"ח הסנגוריה הציבורית: "התרשמנו מאד מן הרצינות בה התייחס שירות בתי הסוהר לאמור בדוחות אלה" (עמוד 5).
משב"ס נמסר בתגובה: "עניין התשתיות הפיזיות עלה בדו"ח כנושא מרכזי. בנושא זה, שב"ס קורא לרשויות המדינה לממש את החלטת הממשלה - לבנות בית סוהר חדש מדי 4 שנים. שב"ס לא יכול לפתור לבדו את נושא התשתיות ותנאי הכליאה, אף שהוא עושה ככל יכולתו בתנאים הקיימים. בהחלטתו האחרונה בנושא שטח המחיה בבתי הסוהר, קובע השופט רובינשטיין כי לצורך פתרון הבעיה נדרשת פעולה משולבת של כל המערכות במדינה - הכליאה, אכיפת החוק, החקיקה והשיפוט".
"רבים ממתקני הכליאה בישראל הם מתחילת ואמצע המאה הקודמת, המבנים לא נבנו למטרת כליאה והתשתיות בהם ישנות מאד. שב"ס עושה ככל יכולתו לפעול בתנאים הקיימים ובמבנים שהוקצו לו. נציין כי גם בחלק מהמקומות בהם כבר הוקצו המשאבים לבינוי ושיפוץ, ההיתרים הנדרשים לא ניתנו מצד הרשויות המקומיות, כפי שהיה רק השנה בבית המעצר קישון וכן במקומות נוספים".
"אנשי שב"ס מבצעים את מלאכתם באמונה ופועלים בתנאים קשים מאד - פיזיים ומנטליים - לשמירה על ביטחונם האישי של אזרחי המדינה וצמצום חזרתם של עבריינים לפשיעה, ואנו מברכים על כי כותבי הדו"ח מציינים כי הם זכו לשיתוף פעולה מלא מצד המפקדים ואנשי הסגל במתקני הכליאה וכי בקרב ממלאי התפקידים ניכרת, על פי רוב, מודעות גבוהה לצורך החיוני לשמור על זכויות העצורים והאסירים.״