אילוסטרציה (צילום: Mark Agnor, 123RF)
אילוסטרציה|צילום: Mark Agnor, 123RF

ארבע שנים לפני שנפטרה מסרטן, עברה ש', אם לשלושה בת 52 מפתח תקווה, בדיקת CT לאבחון גוש בשחלות. בבדיקה התברר לראשונה כי היא נשאית של המוטציה BRCA2 בגנים וששיעור הסיכון שלה לחלות בסרטן השחלות וסרטן השד גבוה עד פי 20 מאשר באוכלוסייה הכללית.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על-פי תביעה שהוגשה לפני ימים ספורים בבית המשפט המחוזי בת"א נגד קופת החולים "מכבי", במשפחתה של ש' קיימת היסטוריה ארוכה של מחלת הסרטן: אמה נפטרה מסרטן הלבלב ודודתה ובת דודתה נפטרו שתיהן מסרטן השד. בשל היסטוריה רפואית זו, ש' חששה לבריאותה ועל כן דאגה להיות במעקב שגרתי אצל רופאי קופת החולים ויידעה אותם, שנים לפני מותה בשנה שעברה, אודות העבר המשפחתי.

2 מיליון מבוטחים (צילום: מאקו)
"לומדים את התביעה". קופ"ח מכבי|צילום: מאקו

במשפחה טוענים כי קיים חשש לרשלנות רפואית ולו רק היו מפנים את ש' לבדיקה גנטית לצורך איתור המוטציה האחראית למחלה הממארת, ניתן היה לגלות מבעוד מועד כי היא אכן נושאת את המוטציה. לדבריהם, מסקנות הבדיקה היו מובילות את הרופאים לבצע בש' כריתת שחלות מונעת, פרוצדורה שסיכוייה לגרום למניעת פרוץ המחלה נחשבים גבוהים ביותר.

גיל, בנה של ש', מספר כי על אף חששותיה של אמו, רופאי קופת חולים "מכבי" לא שיתפו אותה בכל האפשרויות שניצבו בפניה. "היא לא קיבלה את היכולת לקבל החלטה מושכלת ולא היה לה את כל המידע", הוא מספר. "היה צריך לעשות בדיקה יותר מעמיקה. היו עומדות בפניה כל כך הרבה אפשרויות שהיו יכולים להציל את חייה".

"אילו הייתה יודעת, היא הייתה עושה כריתת שחלות מוקדם יותר"

בשנת 2011 התברר לראשונה כי ש' חולה בסרטן השחלות, שהתפשט לרחם ולמעי. כל האיברים הנגועים הוסרו בניתוח ובנוסף היא נאלצה לעבור טיפול כימותרפי וביולוגי. למרות זאת, כעבור כחצי שנה, הסרטן חזר והמשיך להתפשט, על אף שהמשיכה לעבור טיפולים קשים. למרבה הצער, לפני כשנה נפטרה ש' עקב סיבוכים של חסימת המעי כתוצאה התפשטות הגידול למעיים.

מותה הגיע לאחר חמש שנים של מאבק עיקש ובלתי פוסק בסרטן השחלות, מאבק שככל הנראה ניתן היה להימנע ממנו. "לפני שנפטרה היא אמרה שאם היא הייתה יודעת 10 שנים קודם לכן שהיא נשאית של המוטציה, היא הייתה עושה כריתה של השחלות מוקדם יותר", הוסיף בנה.

עו
עו"ד אנה רייף ליגנזה|צילום: רוית טורכיה

בתביעה נעזרו במומחה לרפואה פנימית וגנטיקה, שקבע בחוות דעתו כי בהחלט היה מקום להפנות את ש' לבדיקה גנטית על מנת להעריך האם היא נשאית של אחת המוטציות BRCA1 ו-BRCA2. לדבריו, רק על סמך ההיסטוריה המשפחתית שלה שכללה שלוש קרובות משפחה שחלו בסוגי סרטן הקשורים זה לזה תסמינית (שד ולבלב) - הייתה הצדקה לערוך את הבדיקה.

עורכי הדין דורי כספי ואנה רייף ליגנזה ממשרד כספי-סרור ושות', שמייצגים את המשפחה, טוענים בין היתר בתביעה כי רופאי "מכבי" התרשלו בכך שלא גבו מש' מידע מלא אודות ההיסטוריה המשפחתית שלה ובכך התעלמו מהסיכון המוגבר של ש' לחלות בסרטן השחלות. בתביעה נטען כי לא הפנו אותה לבדיקה גנטית לבירור נשאות למוטציה בגנים BRCA1 ו-BRCA2 ובכך נשללה ממנה האפשרות למנוע או למזער משמעותית את הסיכון לחלות בסרטן.

מקופת חולים "מכבי" נמסר בתגובה: "קיבלנו את כתב התביעה ואנו לומדים אותו בימים אלה. נמסור התייחסותנו לדברים בבית המשפט".

ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il