רכבת ישראל תשלם 7.4 מיליון שקלים לאחר שהפסידה בתביעה ייצוגית בגין אי-אכיפת החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים. שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים תמר בזק-רפפורט קיבלה את טענת התובעים וחייב את הרכבת לשלם שישה מיליון שקלים לקרן הפועלת לחינוך למניעת עישון וטיפול בנזקי עישון, כמו גם מיליון שקלים בדמי טרחה ועוד 400 אלף שקלים להוצאות התובעים עבור חוות דעת של מומחים בתחום.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
הצו למניעת עישון המקומות ציבוריים נכנס לתוקף בדצמבר 2012, והגדיר גם תחנות רכבת - לרבות רציפים - כמקומות ציבוריים כאלו בהם העישון אסור. על פי החוק, האחריות למניעת הפרת החוק היא על מחזיקו של המקום הציבורי, כשעליו לדרוש ממעשנים לחדול מכך ובמידה ואינם נענים - לקרוא לעירייה או למשטרה כדי להפסיקם.
לטענת התביעה, הרכבת לא פעלה כנדרש ממנה, ומשכך "נחשפו התובעים, ועמם יתר באי הרכבת, לעישון פאסיבי בעל כורחם". התובעים הציגו במשפט צילומים של מעשנים ב-53 תחנות רכבת ברחבי הארץ ואף העידו כי במקרים בהם לא הבחינו במעשנים הציתו בעצמם סיגריות במטרה לבחון את תגובת הפקחים, כשלדבריהם לא הייתה תגובה כזו.
ברכבת, מנגד, טענו כי הורו למאבטחים לא לאפשר כניסת נוסעים האוחזים בסיגריה דולקת, הציבה שלטים האוסרים על העישון ואף הוסיפה הודיעה על כך במערכת הכריזה. עם זאת, השופטת קבעה כי הדבר לא הוכח. "מחדליה של הרכבת פסולים, בין היתר בהינתן היקפי פעילותה של הרכבת והשירות הציבורי הבסיסי שהיא מעניקה לקהל נרחב", כתבה, "הרכבת לא השכילה לעמוד בחובות המוטלות עליה על פי חוק".