איש העסקים נוחי דנקנר, מי שהיה עד לא מזמן אחד מאנשי העסקים החזקים במשק, הורשע הבוקר על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב בעבירה של הרצת מניות. מלבד דנקנר הורשע גם איתי שטרום, איש שוק ההון, שביצע את הרצת המניות בפועל וחברת איי.די.בי.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"דנקנר ביצע שיחת בקשת אשראי ואין חולק כי לאחר השיחה ניתן לשטרום אשראי גדול", אמר השופט כאבוב בהכרעת הדין. "הצדדים גם לא מכחישים כי ניתנה הלוואה של 8 מיליון שקלים לשטרום כמה ימים לאחר ההנפקה".
בהמשך השופט נימק את הראיות שהובילו להרשעה. "ההנפקה היתה כרוכה בפניה ובקשה אישית של דנקנר, מהלך לא שגרתי, כי לא היה מורגל בפנייה אישית לכל חבריו להצלת הקונצרן", ציין כאבוב.
"כל הסתכלות אחרת על התזרים תחטא למציאות העסקית", הבהיר השופט. "ההחלטה לגייס את כל הסכום המוצע היא הנותנת ומעידה על הצורך. אני דוחה את טענת דנקנר שלא היה ממש צריך לגייס יותר".
"סימן שאלה גדול מתנוסס מעל השאלה אם הבנק היה מאשר מימון לכל מאן דהוא", אמר השופט. "הסיבות לסטייה מנוהלי הבנק ומתהליך אישור האשראי צריכות היו להתברר. עדות הנאשמים - בקשת האשראי של שטרום היתה בלתי שגרתית, ואין לקבל את גישתם המיתממת של דנקנר ושטרום".
"שטרום פעל במניה כאחרון סוחרי-היום"
"אין בזה היגיון, איך רכישה כזאת עוזרת לחברה? זאת מעורבות מכוונת של דנקנר", קבע כאבוב. "הסבריו של דנקנר אינם משכנעים בעליל ומעשיו מעידים כאלף עדים על בחירתו לפנות לגורמים שירכשו שלא בבורסה אלא מידי שטרום".
לגבי הרשעתו של שטרום, קבע השופט כי התנהלותו הייתה תמוהה מאחר ומכר מניות רבות של הקונצרן הקורס בזול ומיד לאחר מכן קנה ביוקר. "שטרום לווה כספים לדבריו כי טען שהאמין במניה בטווח ארוך, אך פעל בה כאחרון סוחרי-היום", הדגיש השופט. "בחינת הראיות מגלה כי גירסתו כה מופרכת - כל ניסיון למצוא היגיון חוץ מפעילות רתמיתית ייכשל".
האישום המרכזי והחמור נגד איש העסקים הוא של הרצת מניות, שהעונש בגינה יכול לנוע בין שנה לשלוש שנות מאסר. מדובר במשפט שחשף למעשה כיצד דברים מתנהלים מאחורי הקלעים במשק - בחדרי חדרים ובשיחות טלפון חפוזות בהן מועברים מיליונים מיד ליד - וכבר הוביל למספר שינויים בדרך בה מתנהלים הבנקים וחלק מאנשי העסקים המרכזיים.
הפרקליטות טענה כי דנקנר ניסה להעלות במרמה את שער מניית איי.די.בי (IDB), תוך כדי שהוא נותן לכאורה לאיש שוק ההון איתי שטרום כסף ותמיכה לפעילות העבריינית. לפי כתב האישום, דנקנר רקם תכנית להעלאת שער המניה של איי.די.בי אחזקות, בעת ההנפקה שלה בפברואר 2012 יחד עם איש שוק ההון איתי שטרום. אחת הטענות בכתב האישום, היא שכדי לממן את רכישת המניות דנקנר נתן לאיתי שטרום 8 מיליון שקלים, בחזות של הלוואה.
מי ישלם את חובותיו של דנקנר?
עמדת דנקנר היא שמדובר במקרה נסיבתי, ושטרום באמת האמין במנייה ולקח כספים ממנו כהלוואה בלבד. לדברי איש העסקים, ההנפקה שזכתה לכינוי "הנפקת החברים" עלתה על כל הציפיות בלי שום צורך להרצת מניות. פרשת הרצת המניות התפוצצה בינואר 2014. יממה בלבד אחרי שאיבד את השליטה בקונצרן IDB, זומן דנקנר על ידי פרקליטות מחוז תל אביב לשימוע לפני העמדה לדין, במסגרתו נחשד כי פעל יחד עם שטרום בתרמית .
אחת ההקלטות שעמדה במוקד התיק היא השיחה בבנק הבינלאומי בין שטרום לנציגה ניצה זעפרני - אליה פנה כדי לקבל עוד כספים לצורך העסקה "אני לא מתקשר כל יום, אבל יש לי עסקה מאוד גדולה - אני צריך שתפתחי לי קו עד 15 מיליון שקלים לקנות IDB אחזקות היום", אמר בשיחה. זעפרני השיבה לו: "אין מצב שיאשרו לי, בחיים לא".
בשלב זה דנקנר התקשר לדרגים הגבוהים בבנק, זרק מילה טובה על שטרום וההלוואה אושרה תוך זמן קצר: זעפרני בישרה לשטרום "בקיצור, אישרתי את העסקה. הוא אישר, כנראה משהו בקומבינה - כנראה שראש החטיבה התקשר לסמדר, מנהלת הבנק, כדי לשאול אותה - כי הוא לא יודע מי זה איתי שטרום ואז הוא כבר אישר - לא שאלתי הרבה שאלות כי הבנתי שלא שואלים".
במקביל למשפט דנקנר איבד את השליטה בקונצרן איי.די.בי ונכנס להסדר חוב מול הבנקים. בתוך כחודש וחצי הוא יצטרך לעזוב את הווילה שלו בהרצליה פיתוח במסגרת הסדר החוב. גורמים בכירים טוענים כי הפיל של הרשעתו עמד כל הזמן במרכז החדר: מה יקרה אם ייכנס לכלא? בתרחיש זה, על פי ההערכה, בני המשפחה של דנקנר ובעיקר אביו ימשיכו בתשלום החובות.
המפלה של דנקנר הובילה להתעוררות של הציבור נגד השקעות מסוכנות ונגד המועדון הסגור של ראשי המשק - וכיום הבנקים ככל הנראה נזהרים יותר. עם זאת, חלק מאנשי העסקים - בהם לב לבייב ואליעזר פישמן - ממשיכים לצבור חובות או לדרוש תספורות ועדיין לשמור על אורח חיים ראוותני: לבייב בונה וילת ענק בסביון ופישמן שומר על נכסים רבים למרות חוב שמוערך בסכום דמיוני של כארבעה מיליארד שקלים. ייתכן כי ההכרעה במשפט הדרמטי, שכבר שינה חלק מתהליך קבלת ההחלטות במשק, תוביל לטלטלות נוספות.