היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע היום (רביעי) לראש הממשלה בנימין נתניהו כי החליט לדחות את השימוע בעניינו בשלושה חודשים, והוא יתפרס על פני יומיים ב-2 וב-3 באוקטובר. מנדלבליט נעתר לבקשת נתניהו על מנת לאפשר לו את הזמן הדרוש להכנת טיעוני ההגנה, אך הדגיש כי הבקשה לדחות את השימוע בשנה "נוגדת את האינטרס הציבורי". המכתב, שעליו חתום עוזרו הבכיר של מנדלבליט גיל לימון, נשלח לעו"ד עמית חדד מצוות ההגנה של נתניהו.
ההודעה המלאה על דחיית השימוע מלשכת היועמ"ש
במכתב ששוגר לנתניהו נכתב כי השימוע ייסוב על שלושת תיקי החקירה - 1000, 2000 ו-4000 - ובמידת הצורך ייקבע יום דיונים נוסף בשבוע שלאחר מכן. מנדלבליט ביקש מנתניהו להשיב למכתב, ובה התייחסות להופעתו בשימוע, בתוך שבועיים. גם את טיעוני ההגנה מבקש מנדלבליט שיתקבלו במשרדו עד שבועיים לפני השימוע.
"היועץ המשפטי לממשלה רואה חשיבות רבה בקיומו של הליך השימוע, ובכוונתו לקיים הליך זה בלב פתוח ובנפש חפצה", כתב מנדלבליט. "ההחלטה על משך הזמן המוקצה לצורך היערכות לשימוע תלויה בנסיבותיו של כל מקרה ומקרה, כאשר מן הצד האחד נלקחים בחשבון היקף חומרי החקירה ומורכבות התיק, ומן הצעד השני נשקלים האינטרסים הציבוריים של אכיפת החוק וייעול ההליכים. כך נעשה, כמובן, בקשר לתיקי חקירה קודמים בעלי אופי דומה לתיקים בהם נחקר ראש הממשלה כחשוד, וכך נעשה בעניין תיקי החקירה של ראש הממשלה כעת".
היועמ"ש התעמת עם הטיעונים ולפיהם חומרי החקירה דורשים זמן ממושך יותר להכנות לשימוע, והשווה זאת לפרשת "הולילנד", שבה נחקר ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. בפרשה זו הוקצבו לחשודים חודשיים לקיום השימועים, ולבקשת אולמרט ניתנה לו הארכה של שבעה חודשים במצטבר.
את ההודעה על כתב אישום בכפוף לשימוע מסר מנדלבליט לנתניהו ב-28 בפברואר. ככל שהשימוע אכן יתקיים במועד שנקבע בעקבות הדחייה, בתחילת אוקטובר, הרי שמנדלבליט העניק גם לנתניהו הארכה בת כשבעה חודשים. לדבריו, בפרשה ההיא נגבו 820 עדויות, אך בכל שלושת תיקי נתניהו נגבו 440 עדויות בלבד. "זאת, בנסיבות ייחודיות ומורכבות כמתואר, בתיק חקירה שהיקפו כמעט כפול מתיקי החקירה בהם עסקינן, ובשעה שהיה עסוק במקביל בניהול שני הליכים משפטיים אחרים".
עוד כתב מנדלבליט: "במסגרת זאת, שקל היועמ"ש את מכלול האינטרסים, בשים לב להיקף חומרי החקירה ולצורך לאפשר לראש הממשלה להיערך לשימוע בקשר לתיקי החקירה בעניינו. מובן, כי המועד בו בחרת לקחת את חומרי החקירה בפועל אינו רלוונטי. בנסיבות אלו, החליט היועמ"ש להיעתר לבקשה ולדחות את מועד קיום השימוע בכשלושה חודשים נוספים, מעבר לשלושת החודשים המקוריים שניתנו לשם כך, החורגים אף הם כאמור ממסגרת הזמנים הקבועה בהנחיות. והכול, כדי להיענות לבקשתכם במידת האפשר".
בתנועה לאיכות השלטון הגיבו באכזבה על החלטת היועמ"ש והודיעו כי יעתרו נגדה בבג"ץ. "מצער מאוד שהיועמ"ש נכנע לניסיונותיו של רה"מ למשוך זמן ולנסות להתחמק מהעמדה לדין", מסרו בתנועה. "בכוונת התנועה לעתור לבג"ץ נגד דחייה זו, המהווה פגיעה באמון הציבור בנבחריו ובמערכת אכיפת החוק. כמו כן תדרוש התנועה מיו"ר הכנסת שלא לאפשר את קיומו של דיון בחוק החסינות, חוק שכל מטרתו היא לאפשר לרה"מ לחמוק מהעמדה לדין, עד למועד השימוע".
הפרקליטים אספו את חומרי החקירה
בשבוע שעבר אספו פרקליטי נתניהו את חומרי החקירה לאחר שהושג הסדר כספי. כך התאפשר להם ללמוד את הממצאים שעלו, להיחשף לכלל העדויות שנגבו מהעדים השונים ומעדי המדינה, ובכך להכין את כתב ההגנה לקראת משפט אפשרי.
מטעם ראש הממשלה נמסר כי "ראש הממשלה עומד על זכותו לקבל סיוע כספי להגנתו המשפטית, כמו כל איש ציבור, אל מול סכומי העתק שהמדינה הוציאה בעניינו. לפיכך, פנו פרקליטי ראש הממשלה נתניהו לקבל את החומרי החקירה".
במשרד המשפטים עדכנו כי "בא כוחו של ראש הממשלה הודיע ליועץ המשפטי לממשלה כי בכוונתו לתאם מועד לשימוע", וציינו כי הנציגים מטעמו של נתניהו אספו את ליבת חומרי החקירה.
נזכיר כי פרקליטי נתניהו טענו לאורך זמן רב כי הם לא הלכו לקבל את חומרי החקירה משום שהם לא מקבלים שכר טרחה על עבודתם. הסיבה לכך מצד נתניהו היא שוועדת ההיתרים לא אישרה לו לקבל סיוע כספי מבעלי הון ומקורבים עבור הגנתו, ועל כן כל עוד המאבק נמשך נגד ועדת ההיתרים בבית המשפט - ראש הממשלה לא העביר את הכסף לפרקליטיו.