הקרב על החקיקה להגבלת מערכת המשפט: נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, תקפה בחריפות את ההצהרות על חקיקת פסקת ההתגברות ומניעת התערבותו של בג"ץ בהחלטות הממשלה והכנסת. חיות ציטטה התבטאויות קודמות של נתניהו בזכותו של בית המשפט העליון ותהתה: "מה נשתנה במהלך תקופה זו? האם אירע מאז דבר מה המצדיק סטייה מעקרונות חשובים אלה? לטעמי התשובה לכך שלילית".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
חיות נאמה הבוקר (שני) בטקס הפתיחה של כנס לשכת עורכי הדין באילת וציטטה מדבריו של נתניהו בטקס השבעתה לנשיאת בית המשפט העליון ב-26 באוקטובר 2017, לפני שנה וחצי בלבד. "דבר אחד שלא משתנה – ואסור שישתנה – זה הצורך בבית משפט חזק, עצמאי, ישר וחסר פניות. זה לא השתנה, זה גם לא ישתנה", הדגיש אז ראש הממשלה. בציטוט נוסף שהשמיעה חיות נתניהו קרא ל"הידברות פתוחה ומכובדת ובניית גשרים בין הרשויות מתוך גישה מאוזנת וכבוד הדדי".
חיות הוסיפה: "הדבקות בעקרונות החשובים הללו שעליהם עמד ראש הממשלה בנאומו – השמירה על בית משפט עצמאי ובלתי תלוי, וקיום הידברות פתוחה, סדירה וכנה בין הרשויות המתאפיינת בכבוד הדדי - היא אחת הערובות החשובות לקיומם של חיים דמוקרטיים במדינת ישראל".
עוד תקפה נשיאת העליון את ההצהרות במערכת הפוליטית ואמרה: "לצערי, רב המרחק בין הידברות מכובדת ובין השיח הבוטה, העולב ומשולח הרסן אשר אפיין את מערכת הבחירות לכנסת ה-21 ואשר ממשיך ללוות גם עתה את המגעים להרכבת הממשלה. בשיח זה ממשיכות לבלוט בחומרתן התבטאויות מצד גורמים שונים כלפי הרשות השופטת בכלל וכלפי בית המשפט העליון בפרט. בין התבטאויות כאלה ובין 'גישה מאוזנת וכבוד הדדי' והידברות שעליהם דיבר ראש הממשלה שהזכרתי, אין ולא כלום".
"מנסים לשנות מהיסוד את היחסים בין הרשויות"
חיות הבהירה בנאומה כי חשבה שלא ראוי להתבטא בנושא במהלך תקופת הבחירות: "גזרתי על עצמי שתיקה גם בימים שבהם היו מי שהרחיקו לכת עד כדי הצגת הרשות השופטת והשופטים כ'אויבי העם' ממש". היא הדגישה כי הרשות השופטת לא צריכה להיגרר לשדה הפוליטי – אך אסור לה לשתוק "כאשר מנסים לשנות מן היסוד את מערך היחסים בינה ובין הרשויות האחרות ולפגוע פגיעה משמעותית בסמכויותיה".
עם זאת, הבהירה נשיאת העליון: "מי שמצפה לשמוע ממני כאן היום התייחסות מפורטת למה שמכונה בשיח הציבורי 'הרפורמות המתוכננות במערכת המשפט', נכונה לו אכזבה. אין בכוונתי לעשות כן". חיות ציינה כי על השופטים להיזהר שלא להביע דעה כאשר העובדות לא ברורות – והוסיפה כי היא מאמינה ש"שתי הרשויות האחרות לא ייקחו על עצמן לחולל שינויים מהותיים במערך היחסים שבין שלוש הרשויות במדינת ישראל מבלי לקיים 'דו-שיח אפקטיבי' עם הרשות השופטת".
היא הדגישה כי "שאלת מעמדה וסמכויותיה של הרשות השופטת בכלל ושל בית המשפט העליון בפרט איננה שאלה פוליטית. השינוי ביחסי הכוחות שבין שלוש הרשויות במדינה, נוגע בבסיס התשתית המשטרית שלנו. בית המשפט איננו כל יכול ואסור שיהיה כל יכול אך גם כל אחת משתי הרשויות האחרות איננה כל יכולה ואסור שתהיה כזו".
עוד תקפה נשיאת העליון והצהירה: "ביסוד השיח הביקורתי המתנהל כיום כלפי בית המשפט עומד תיאור שגוי של המצב המשפטי ושל המדיניות השיפוטית ששררו כביכול בישראל עד ראשית שנות התשעים, תוך התרפקות בערגה על אותן שנים ורצון להשיב 'עטרה ליושנה'". לדבריה, ביקורת שיפוטית הייתה קיימת עוד לפני חוקי היסוד בנושאי חופש העיסוק וכבוד האדם וחירותו מתחילת שנות ה-90'.
כשחיות הושבעה באוקטובר 2017 נתניהו התייחס בדבריו למתח בין הרשויות. "שלושת היסודות הללו חיוניים להבטחת חוסנה וחירותה של המדינה וביניהם מתקיים מתח טבעי ובריא, יש אחריות חקיקתית ביצועית ושיפוטית" אמר נתניהו והוסיף כי המתח הזה מתקיים בכל הדמוקרטיות. "אסור שישתנה הצורך בבית משפט חזק, עצמאי, ישר וחסר פניות, זה לא השתנה ולא ישתנה", הוסיף נתניהו. "הנקודה המהותית היא לא עצם הוויכוח אלא איך יוצרים דו שיח אפקטיבי בין הרשויות מתוך גישה מאוזנת וכבוד הדדי".