המגעים מול המדינה השלישית אליה מתכוונת המדינה לגרש את המסתננים עדיין בעיצומם - כך עולה מתשובת המדינה לבג"ץ בנושא שהוגשה היום (שלישי). על פי המענה, "מגעים בין השליח למקביליו במדינה השלישית השנייה לגיבוש עדכון להסדר טרם נשלמו". משכך, המדינה מבקשת זמן נוסף למענה: "מבקשים המשיבים להוסיף ולעדכן את בית המשפט הנכבד בעניין זה. כן נבקש להוסיף ולהתייחס לכך במעמד צד אחד ובדלתיים סגורות", וכן מבקשת לבטל את הצו הארעי שהוצא לבלימת הגירוש.
רוצים ללמוד עוד על סוגיית מבקשי המקלט? האזינו לפרק בנושא בפודקאסט "מיד בהרחבה"
יש להזכיר כי גם רואנדה, המדינה השלישית הראשונה, הכחישה לאורך תקופה את ההסכם למרות שברמה הרשמית הוא היה קיים ולבסוף היא חזרה בה, כך שצריך לקחת את הסכמתה של אוגנדה בעירבון מוגבל. למרות זאת, גורמים מדיניים ומשפטיים מספרים שיש כבר היערכות לאפשרות שההסכם מול אוגנדה ייכשל.
במקביל, מנסים בישראל לבדוק שוב את האפשרות של החזרת אריתראים לאריתראה. תחילת היוזמה בשורה של פגישות בין גורמים זוטרים במשרד הפנים ובמשרד המשפטים, אולם בקרוב תתקיים פגישה בין שר הפנים, ראש הממשלה והיועץ המשפטי לממשלה בנושא, כשהבסיס לפגישה הוא פסיקה של בית המשפט בשווייץ שקבע שניתן לשלוח מהגרים שבקשת המקלט שלהם נדחתה בחזרה לאריתראה.
בשבוע שעבר פנתה המדינה לבג"ץ בבקשה לבלום את הנחיית שחרור המסתננים ממתקן סהרונים, לאור שיגור שליח מיוחד לאוגנדה, שהסכימה לקלוט את המסתננים שיגורשו מישראל - גם לאחר סירובה של רואנדה. לפי העתירה שהגישה המדינה, "ישנה הסתברות גבוהה להתקיימות התנאים הנדרשים להרחקה למדינה השלישית השנייה, אולם דרוש פרק זמן קצר נוסף להשלמת הבירור לצורך הסדרת ההרחקה".
"בירורים אלה ייערכו ברציפות, והשליח ימסור עדכון ליועץ המשפטי לממשלה ולכל הגורמים הצריכים לעניין באופן שוטף ורציף", הודגש בעתירה. עוד הוזכר כי מדובר במדינה שכבר זכתה לאישור היועץ הקודם כעומדת בתנאים הנדרשים לשמש יעד להרחקת מסתננים, וכי כבר יצאו אליה בעבר מסתננים מרצון.