שבועיים לאחר ששוחררו באופן סופי כל הכלואים במתקן סהרונים, לאחר שלא הושגה הסכמה בין הממשלה לאוגנדה, הודיעה היום (שלישי) המדינה לבג"ץ כי כל צווי הגירוש למדינה שלישית מבוטלים. "בשלב זה לא עומדת על הפרק אפשרות לבצע הרחקה למדינה שלישית שלא מרצון", כתבה המדינה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בשבועות האחרונים הוגשה לבג"ץ עתירה בגין ביזיון בית המשפט. בעתירה, שהגיש עו"ד איתי מק, נטען כי למרות שדיווחה המדינה לבג"ץ כי טרם נחתם הסכם עם מדינה שלישית, היא המשיכה בהוצאת צווי גירוש למסתננים. בדיון שנערך היום בנושא, הגישה המדינה את תשובתה: "המדינה חדלה מעריכת שימועים בהתאם לנוהל ההרחקה, ובהתאם גם לא יינתנו לעת הזו החלטות נוספות בדבר הרחקה למדינה שלישית".
עוד הבהירה המדינה כי החלטות ההרחקה שניתנו עד כה - מבוטלות. "מסתננים שתמה תקופת אשרת השהייה שניתנה להם בהתאם למועד בו נקבע שעליהם לצאת למדינה שלישית יחודש רישיונם מידי 60 יום כפי שהיה נהוג טרם החלת נוהל ההרחקה", נכתב. "יובהר כי המדינה תוסיף ותפעל בנושא המסתננים, לרבות בדרך של עידוד יציאת מסתננים מרצון או הרחקתם שלא מרצון, בהתאם למתאפשר לה לפי הדין".
כעת, בעקבות ביטול צווי ההרחקה וקריסת המתווה עם אוגנדה ורואנדה, אין תוכנית חלופית לטיפול בבעיית המסתננים. המצב כיום נותר כפי שהיה לפני ההכרזה על מבצע הגירוש למדינה שלישית, אך כעת ישנם יותר מסתננים ברחובות ישראל, זאת לאחר סגירת מתקני "חולות" ו"סהרונים".
מלשכת ראש הממשלה נמסר: "בעקבות סירובן של המדינות השלישיות לקבל את המסתננים בתנאים שישראל דרשה, ראש הממשלה נתניהו ושר הפנים אריה דרעי סיכמו להיערך מיד לפתיחה מחדש של מתקני המעצר למסתננים, לקדם את פסקת ההתגברות כדי לאפשר את הפעלתם, ולקדם אמצעים נוספים לפתרון הבעיה".
"המדינה מזמן איבדה את האמינות שלה"
"אין מדינה שלישית ולא תהיה מדינה שלישית", מסרה תנועת "עוצרים את הגירוש" בתגובה להודעת המדינה. "הגיע הזמן שממשלת ישראל תתעסק בלספק לאוכלוסיית מבקשי המקלט ותושבי דרום תל אביב פתרונות אמתיים, ארוכי טווח שיפתרו את הבעיות הקשות שנוצרו לאורך השנים. זריית החול בעיני הציבור חייבת להיפסק. כל שקל שנשפך על קמפיינים מסיתים ורוויי שנאה הוא שקל שצריך להיות מושקע בקליטה ופיזור של אוכלוסיית מבקשי המקלט".
גם במטה המאבק של תושבי דרום תל אביב התייחסו להודעה וקראו למדינה לפתוח מחדש את מתקן חולות. "המדינה כבר מזמן איבדה את המשילות והאמינות שלה. כל הפתרונות הקודמים בוטלו כלאחר יד על ידי בג"ץ ותושבי דרום תל אביב ממשיכים להתבוסס במציאות האיומה שיצרו המסתננים בשכונות דרום העיר", אמרו.
"זו ההוכחה שהמתווה שהציע האו"ם היה כפי שהגדיר אותו נתניהו במילותיו שלו - 'הדבר הטוב ביותר האפשרי'", אמרה יו"ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג. "גירוש בכפייה לא יהיה. לכן, עם פתיחת המושב תגיש סיעת מרצ מחדש כהצעת חוק את הפתרון 'הטוב ביותר האפשרי', מתווה האו"ם. אנחנו קוראים לכל הסיעות בכנסת להתכנס לזה. היום בו נעביר את זה יהיה כפי שביבי כינה את זה 'יום בשורה'".