לאחר שכבר נשלח לרצות שש שנות מאסר בעקבות הרשעתו בלקיחת שוחד בפרשת הולילנד, גזר הבוקר (שני) בית המשפט המחוזי בירושלים שמונה חודשי מאסר בפועל על ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט גם בפרשת טלנסקי, שבה הורשע לאחר שמשפטו נפתח מחדש בעקבות ההקלטות של שולה זקן. בנוסף, נגזרו עליו שמונה חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך מאה אלף שקלים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
השופטים יעקב צבן, משה סובל ורבקה פרידמן-פלדמן הדגישו בהקראת גזר הדין כי "איש ציבור, שר בממשלה, המקבל כספים במזומן בדולרים, מחזיקם בקופה סודית, עושה בהם שימושים פרטיים, ואינו מדווח לאיש, חוטא בעצמו ומחטיא את השירות הציבורי וגורם לאיבוד האמון בו. חומרה מיוחדת יש בהסתרה ובאי הדיווח - דגל שחור מתנוסס מעל עבירה כזאת".
הם נתנו משקל לפועלו הציבורי של ראש הממשלה לשעבר אך קבעו כי אין בו כדי למנוע משליחות לכלא: "הנאשם צבר זכויות רבות ומעלות רבות, רגישות אישית ומשפחתית, תרם תרומה גדולה לחברה ולמדינה ויש בהן כדי למתן את העונש, אך לא כדי למנוע מאסר בפועל".
השופטים הבהירו "בכל הקשור להליכים המשפטיים שלפנינו, שיתוף הפעולה היה חלקי, אם כי ניהול ההליך המשפטי היה תמיד ענייני וממוקד. לחובתו של הנאשם יש לציין כי עד עתה לא קיבל אחריות למעשיו".
סנגורו של אולמרט עו"ד איל רוזובסקי ביקש לדחות את ביצוע העונש ב-45 יום ולאחר שהתובע עו"ד אורי קורב הסכים, קבעו השופטים כי כניסתו של אולמרט לכלא תעוכב ב-45 יום.
עו"ד רוזובסקי הבהיר כי אולמרט מאוכזב מגזר הדין ובכוונתו להגיש ערעור לעליון. "הוא קיווה שהעונש לא יהיה מאסר בפועל", אמר הסנגור. "אנו חושבים שנפלו קשיים ופגמים בהחלטה. בית המשפט העליון החזיר למחוזי במטרה לבדוק האם היו שימושים פרטיים, אנו סבורים שלא הוכח שימוש פרטי של מר אולמרט בקופה. ננסה לשכנע בבית המשפט העליון בצדקתנו".
מצוות ההגנה של אולמרט נמסר בעקבות גזר הדין כי "העונש שהוטל על מר אולמרט רק מוסיף לסבל הרב שכבר עבר. מדובר בגזר דין קשה, שיש בכוונתנו לערער עליו. העונש הוא כבד מאוד, במיוחד בנסיבות של מר אולמרט שהתפטר מתפקידו כראש הממשלה בשל החקירות, הוציא עצמו מן החיים הציבוריים לאורך שנים ארוכות, וויתר על רום מעמדו, וכן וויתר על התנאים שהיו מגיעים לו כראש ממשלה לשעבר".
צוותו של אולמרט הדגיש את הסבל הממושך שעובר עליו מאז החלה החקירה: "הליך החקירה והמשפט הטילו צל כבד על חייו של מר אולמרט משך למעלה משבע שנים וליוו אותו יום יום, ושעה שעה וגרמו לסבל רב לו ולבני משפחתו. לטעמנו, די היה בכל אלו כדי להביא בהקלה בעונשו של אדם שהורשע בעבירות של הפרת אמונים, שנעשו לכאורה לפני כ-13 שנים. כפי שהוכח בפני בית המשפט מר אולמרט תרם רבות לביטחונה של מדינת ישראל, ביצור מעמדה הבינלאומי, ורווחת אזרחיה והיה ראוי להתחשב בכך ".
לפני כחודשיים הפכו שופטי בית המשפט המחוזי בירושלים את החלטתם הראשונה בתיק, לאחר הזיכוי של אולמרט ביולי 2012, והרשיעו אותו בעבירות של מרמה והפרת אמונים וכן קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.
"בהכרעת הדין המשלימה נקבע כי היומנים המכונים 'יומני שולה' קבילים כראיות" קבעו השופטים. "התכנים הם בעלי משקל ממשי, ניתן לקבוע מהם ממצאים ברורים. טלנסקי העביר לאולמרט כספים ברורים, שולה זקן קיבלה מתוך קופה זו תוספת שנתית למשכורתה ונעשו שימושים גם פרטיים בכספים אלה. הנאשם נמנע מלהעיד בשלב זה וזה משמש חיזוק למשקל התביעה".
"נוכח כל זה", קבעו השופטים, "אנו משנים את מסקנתנו: היסודות העובדתיים למרמה והפרת אמונים הוכחו הן במישור הציבורי והן מבחינת המודעות של הנאשם לכל היסודות העובדתיים. התוצאה היא שהוכחו יסודות העבירה וכי יש להרשיע את הנאשם במרמה והפרת אמונים".
רה"מ לשעבר זכה לתמיכה של דגן ובלייר
בעוד שהפרקליטות ביקשה לגזור על אולמרט מאסר, עדי האופי לטובתו של אולמרט ביקשו עונש של מאסר על תנאי. אולמרט השתמש בעדויותיהם של ראש המוסד לשעבר מאיר דגן ושל ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר. במכתבו ציין דגן כי "אולמרט היה ראש ממשלה יוצא דופן - הוא קיבל החלטות מאוד אמיצות ולקח עליהן אחריות מלאה. ההחלטות שקיבל תרמו ותורמות גם כיום לביטחונה של מדינת ישראל. לא היה לי ספק שברגעי האמת יעדיף אולמרט את טובת המדינה ולא את טובתו האישית והפוליטית".
אולמרט אף פנה בעצמו לבית המשפט וכתב: "המעמד קשה לי, זה תהליך קשה. חיי נסרקו במסרקות ברזל. כל פגישה, כל חשבון, כל נסיעה נבדקה. זה תהליך של עשרות שנים. לא היה פרט שלא נשאלתי עליו. כל חקירה לוותה בפרסום חוצה גבולות. פרסום לא הוגן ובלתי נמנע שנמשך תשע שנים".
התביעה: "הוא פגע באמון הציבור במנהיגיו, גרר אותנו לעבר מדינת עולם שלישי"
התובע אורי קורב לא השתכנע מהעדויות על אופיו ופועלו של ראש הממשלה לשעבר ואמר לשופטים: "הנאשם הוא איש רב פעלים שתרם רבות לחברה. כשאנו מקשיבים לעדים אנחנו שומעים את מעשי החסד, את התרומה לביטחון המדינה, אבל אנו יודעים שבתקופה שהנאשם היה ראש העירייה ושר התמ"ת הוא עשה גם דברים אחרים".
"הפגיעה של הנאשם חמורה וברורה", הדגיש קורב. "אמון הציבור במנהיגיו אחרי הפרשה לא חזר לקדמותו, והתנהלות הנאשם זעזעה את כולנו. בית המשפט שומע את הקולות - כולם מושחתים. מכאן הפגיעה שפגע הנאשם - זה גורר אותנו למדרון החלקלק לכיוון מדינת עולם שלישי".
בהכנת הידיעה השתתפו: גיא פלג, סיוון רהב מאיר, עופר חדד, עזרי עמרם ואסף יחזקאלי