השר וחבר הכנסת לשעבר גונן שגב הודה והורשע הבוקר (רביעי) במסגרת הסדר טיעון בריגול חמור נגד ישראל ומסירת מידע לאויב בעקבות מגעים שקיים עם אירן. בעקבות החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים ובהסכמת הצדדים, שגב ירצה עונש של 11 שנות מאסר בכלא. עצם קיום המשא ומתן עם הפרקליטות פורסם לראשונה בשבוע שעבר ב"מהדורה המרכזית".
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
בשבוע שעבר נחשף כי השר לשעבר שנאשם תחילה בעבירות של סיוע לאויב במלחמה ובריגול מקיים דרך פרקליטיו משא ומתן מול פרקליטות המדינה. למרות זאת ובצל חומרת האישומים, בפרקליטות עמדו על הרצון לגזור על שגב עונש דו ספרתי על מעשיו. במסגרת ההסדר שחתמה עמו הפרקליטות, סעיף האישום "סיוע לאויב במלחמתו בישראל" נמחק מכתב האישום המתוקן. הטיעונים לעונש יישמעו ב-11 בפברואר.
פרקליטיו של שגב, עורכי הדין אלי זהר, משה מזור וגלעד רונן ממשרד "גולדפרב-זליגמן", מסרו בתגובה כי "כפי שמסרנו בתחילת הדרך, הפרשה הזו הייתה זכאית מלכתחילה לפרופורציות אחרות. אנו בהחלט סבורים שכתב האישום המתוקן שהוגש היום והסדר הטיעון שהוצג מחזירים את הפרשה לממדיה הטבעיים והנכונים".
עוד מסרו כי "לא הכל ניתן לומר בשלב זה, אבל בהחלט ניתן לומר כבר עתה כי כתב האישום המתוקן תוקן באופן מסיבי לא רק בממדי העבירות המיוחסות למר שגב, אלא גם בממד העובדות. אנו יודעים שיש רצון מבורך של הפרקליטות לחשוף את הציבור לפחות לחלק מפרטי הפרשה. אז גם יתברר שמר שגב אמנם קיים מגע עם האירניים אבל המניע שלו לא היה "לסייע לאויב בשעת מלחמתו" (בגידה). זו גם הסיבה שהעבירה הזו הוסרה, בין היתר, מכתב האישום המתוקן".
הידיעה על המשא ומתן בעניינו החל אחרי שישיבת ההוכחה הראשונה בתיק שהייתה אמורה להתקיים בנובמבר נדחתה שוב ושוב. על פי כתב האישום שהוגש נגדו, במשך שש שנים פעל כסוכן של המודיעין האירני ואף נסע לאירן כמה פעמים. בעת ביקוריו שגב נפגש עם המפעילים שלו בדירות מסתור, הפעיל ציוד הצפנה וניסה לקשר בין גורמים אירנים לישראלים.
הפרקליטות רואה את התיק בחומרה רבה, גם בשל הזמן הארוך שפעל לטובת הארינים וגם משום שהיה שר בממשלה. בפרקליטות עומדים על כך שייגזר עליו עונש דו ספרתי משמעותי. הסיבה שנחתם עמו הסדר כשמדובר בעבירת ריגול היא שבתיקים ביטחוניים רגישים מסוג זה יש עניין שלא יתנהל משפט במטרה למנוע חשיפת שיטות מודיעיניות בבית המשפט.
שגב נעצר בחודש מאי האחרון ובתום החקירה הוגש נגדו כתב אישום לבית המשפט המחוזי בירושלים. מהמידע שהותר לפרסום עולה כי שגב התגורר לאחרונה בניגריה, שם נוצר הקשר הראשוני עם האירנים. לאחר מכן הוא גויס למודיעין האירני ונפגש עם מפעיליו פעמיים באירן. הפעילות החלה כבר ב-2012 ובמהלך השנים הוא מסר מידע בנושאים ביטחוניים ובנושאי אנרגיה.
כך פעל שגב בשירות האירניים
השר לשעבר ניסה לקשר בין מפעיליו האירנים לבין ישראלים שעמם היה בקשר כדי שיוכלו לקבל מהם מידע, מבלי לספר שמדובר באירנים. שגב הגיע לגינאה המשוונית כשלפי חלק מהדיווחים הוא נעצר עם כניסתו למדינה. לפי דיווחים אחרים הוא הצליח להיכנס אליה. משם הוא הועבר לחקירה במשטרה המקומית.
שגב נעצר לחקירת השב"כ והמשטרה מיד עם הגעתו לישראל, לאחר שנאסף מידע שהצביע על חשד כי הוא מקיים קשרים עם גורמי המודיעין האירני ומסייע להם בפעילותם נגד מדינת ישראל.
בחקירתו בישראל התברר כי שגב גויס ופעל כסוכן מטעם המודיעין האירני. החקירה העלתה כי בשנת 2012 נוצר קשר בין שגב לבין גורמים מהשגרירות האירנית בניגריה, ובהמשך הוא אף הגיע לאירן פעמיים, לפגישות עם מפעיליו, שעובדת היותם אנשי מודיעין הייתה ברורה לו.
החקירה העלתה כי שגב נפגש עם מפעיליו האירניים ברחבי העולם, בבתי מלון ובדירות שלהערכתו משמשות לפעילות חשאית אירנית. שגב אף קיבל מערכת תקשורת חשאית להצפנת המסרים בינו לבין מפעיליו. עוד התברר בחקירה כי שגב העביר למפעיליו מידע הקשור למשק האנרגיה, לאתרים ביטחוניים בישראל, למבנים ולבעלי תפקידים בגופים מדיניים וביטחוניים.
כדי לעמוד במשימות שקיבל ממפעיליו האירניים קיים שגב קשרים עם אזרחים ישראלים הקשורים לתחום האבטחה, ביטחון ויחסי החוץ של ישראל. שגב פעל כדי לקשר חלק מהאזרחים הישראלים לגורמי המודיעין האירני, תוך שהוא מנסה לשטות בהם ולהציג את הגורמים האירניים כגורמים עסקיים תמימים.