משפט ההתעללות בסייענים הפלסטינים: היום (חמישי) הורשעו שלושה מתוך חמשת הלוחמים, שהואשמו בהתעללות. השלושה הודו והורשעו במסגרת הסדר טיעון כחלק מהליך גישור. לפי ההסדר, השלושה יורדו לדרגת טוראי ויישלחו ל-6 חודשי מאסר בכלא. גזר דינם הרשמי של הלוחמים יינתן ביום ראשון.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
לפי הסדר הטיעון, אחרי שנתיים יוכלו הלוחמים לבקש חנינה ולמחוק את הרישום הפלילי: בפרקליטות הצבאית ככל הנראה לא יתנגדו לבקשה זו בעתיד.
הבוקר החל להעיד אחד הלוחמים מגדוד "נצח יהודה", שמואשם בהתעללות בסייענים פלסטינים. הלוחם סיפר כי אחד ההרוגים בפיגוע בגבעת אסף, יובל מור יוסף ז"ל, היה חברו הקרוב - ושחזר את רגשותיו בעת מעצר הסייענים. מג"ד נצח יהודה העיד וביקש מבית המשפט "לנהוג בלוחמים במידת הרחמים".
"גדלתי בבית דתי", סיפר הלוחם. "כמו יתר החברים שלי יכולתי להמשיך לישיבה ולא להתגייס לצה"ל, אבל בחרתי להתנדב ולתרום למדינה. אני חייל בודד - ההורים שלי שליחים של חב"ד בחו"ל, התגייסתי לגדוד בעקבות אחי הגדול וגם אחי הקטן נמצא בגדוד".
הנאשם הוסיף: "הייתי שנה ו-3 חודשים בקו, בחיכוך מתמיד עם פלסטינים - מעצרים, פעילויות, מה לא - ולא הייתה לי שום בעיה, כיבדתי אותם בתור בני אדם, ככה חונכתי בבית". עוד שחזר החייל את מות חברו הקרוב בפיגוע בגבעת אסף: "הגעתי דקות אחרי הפיגוע לזירה, ראיתי את שני החברים שלי שנרצחו. מאז הייתי מעורב ברצף הפיגועים, אחד מהנרצחים קברתי בעצמי - יובל מור יוסף ז"ל. הוא היה חבר טוב שלי, הוא איננו פתאום, זה בן אדם שישבתי איתו בבוקר ופתאום לא חוזר והחיים ממשיכים, פתאום אני נושא את הארון שלו וקובר אותו".
"ואז בלי שום מידע בלי שום התראה מגיע המעצר של הרוצח והוא מול העיניים שלנו", ציין הלוחם. "אנחנו גם עוצרים את שני הפלסטינים שסייעו למחבל הרוצח ואנחנו עוברים איתם ליד המקום שבו נרצחו החברים שלנו - פתאום הכל צף". הלוחם הביע צער רב ואמר: "האירוע שבו הייתי מעורב לא מאפיין אותי, זה אירוע נקודתי - אני מצטער עליו, מתחרט עליו".
המג"ד: "לחיילים האלה יש הרבה זכויות"
מג"ד נצח יהודה העיד וסיפר כי הוא מפקד על הגדוד כבר תשעה חודשים. "שליש מהחיילים שלי הם חיילים בודדים, גם אלה שמעורבים בפרשה חלקם בודדים וחלקם עלו מחו"ל כדי לשרת את המדינה. אני נחשף אל החיילים שלי בריאינות האישים ובשטח, וכרגע אני הגעתי אליכם כאן לבית הדין אחרי לילה לבן".
המג"ד הוסיף: "הלחץ על הגדוד בתקופה האחרונה כבד. אני מתייחס לחיילים כאן כמו אל הילדים שלי". על הלוחם שהעיד לפניו אמר: "הוא לוחם מצטיין, אני אישית הענקתי לו תעודת הצטיינות והוא מפקד ערכי ומשימתי. אני יכול להגיד לך, כבודה, שבכל פעם שראיתי אותו בשטח הייתי רגוע. הוא לוחם ערכי ומשימתי".
עוד ביקש המג"ד להקל בעונש הלוחמים: "לכל החיילים האלה יש להם הרבה זכויות, מבקש מכם לנהוג בהם במידת הרחמים. להבנתי הם הבינו את הלקח, הבינו את הטעויות שלהם - ביקרתי אותם בכלא, זאת טלטלה עבורם. הם היום מבינים מה לא היו צריכים לעשות". השופטת שאלה "מה עושים בגדוד למנוע אירועים כאלה בעתיד?" והמג"ד השיב: "אנחנו פעלנו לפני כן בשיחות בגדוד כולל אנשי מקצוע, לקחנו את האירוע הזה ומינפנו אותו. דיברנו מה מצופה מלוחם צה"ל על פי ערכי צה"ל, אני יכול לומר שהיום אנחנו במקום אחר".
לוחם נוסף העיד: "לא חשבתי שזה המעמד שאגיע אליו, פגעתי בערכי צה"ל ובשם של הגדוד שלי". הלוחם הוסיף: "האירוע הזה לא מאפיין אותי, את מי שאני, את הדרך שבה פעלתי". הלוחם סיפר כי שניים מחבריו נהרגו בפיגוע בגבעת אסף ואחד נוסף נפצע קשה: "שלוש שעות לפני שהחברים שלי נהרגו הייתי איתם ביחד, אחרי שלוש שעות האנשים האלה לא איתנו". על יום המעצר אמר: "הופתענו מזה שהביאו לנו את האנשים האלה, את המחבל הזה שרצח את החברים שלי - הובלתי אותו אישית שלוש קומות וזה מציף את כל התמונות וכל הרגש".
"פתאום אנחנו עוברים עם הסייענים ליד מקום הפיגוע", הוסיף, " אני רואה את האבנים ששמו לזכרם של החברים - אחר כך אני רואה באותה עמדה חיילים וזה כנראה מה שגרם לנו... אני מתנצל, מביע חרטה על מה שקרה".
לפני כשבועיים וחצי הוגש כתב אישום לבית הדין הצבאי נגד קצין בדרגת סגן שמואשם בעבירות של אי מניעת פשע, חבלה ברשלנות והתנהגות שאינה הולמת. מדובר צה"ל נמסר כי כתב האישום הוגש משום שהקצין הבחין בכך שחייליו נוהגים באלימות קשה כלפי עצורים פלסטינים, בעודם אזוקים ומכוסי עיניים, ולמרות זאת לא מנע מהם להמשיך ולהכות את העצורים. בכך נמנע מלמלא את חובתו ואת אחריותו הפיקודית כקצין וכמפקד הכוח.
"אני לא יכול להתנהג אליהם כמו בן אדם רגיל", טען בחקירה סמל א', אחד הנאשמים. "אני לא יכול לשמור על קור רוח – אני נכנס לסערת רגשות. אחרי הכל, אלה אנשים שעזרו לרצוח את החברים שלי". סמל ב' הביע סנטימנט דומה בחקירתו. "הסתנוורתי לרגע, אבדתי עשתונות. נתתי לו כמה מכת קטנות, בודדות". סמל ג' הידהד גם הוא את הדברים: "כל האמוציות שלי עלו, זה קשור לחברים שלי. אז נתתי סטירה לפנים, עם היד פתוחה".
בניגוד לפרקליטות הצבאית, שרואה בחומרה את התנהגות הלוחמים, דווקא מפקדיהם חושבים אחרת. "הפלוגה הייתה הטראומה של מלחמה", סיפר בעדותו הסמ"פ. "אני אישית טיפלתי בשני נפגעי חרדה, יתר החיילים מתעוררים בלילה ובוכים. האירוע השפיע על החיילים מאוד קשה מנטלית, בסופו של דבר זה חברים שלהם שעברו איתם תקופה של שנה ושמונה חודשים בה הם עשו הכל ביחד – והם ראו את הגופות של חברים שלהם. גם לא היה טיפול נפשי כלשהו ביחידה, וזה גורם משפיע".
עדותו של המ"פ חיזקה את הדברים. "לא אני החלטתי על המבצע, אבל אני כן חושב שהגיע לנו להשתתף בפעילות, והיא גם סוג של 'סגירת מעגל' – בסופו של דבר מדובר במחבל שהרג את החברים שלנו לפלוגה", אמר. "אני חושב שאם היינו יודעים מראש שהמחבל הולך להיות באותו לילה, הייתה הכנה מנטלית לכך והדברים היו נראים אחרת".