השופטת פוזננסקי-כץ והמסרונים (צילום: דוברות בית המשפט, באדיבות חדשות 10)
"מקרה חריג"|צילום: דוברות בית המשפט, באדיבות חדשות 10

הבוקר התכנסה ועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת לדיון בעקבות פרשת המסרונים. בדיון, שכותרו היה דיון בדפוסי העבודה בין השופטים לגורמי אכיפת החוק, נכח גם פרקליט המדינה שי ניצן שהבהיר - "זה מקרה חריג, אבל בכל מערכת יש חריגות".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"האם ניתן ללמוד שהמקרה הזה הוא נורמה? המקרה הזה למיטב הבנתי, ואני שנים במערכת, וגם בדקתי עם פרקליטים אחרים, הוא חריג", אמר שי ניצן. "אסור לשפוך את התינוק עם המים.‏ היו קריאות לפתוח חקירה פלילית - חקירה פלילית מבצעים כשיש חשד לפלילים. אחרי שקבלנו את ממצאי החקירה ראינו שאין חשד למעשה פלילי. אנחנו לא פותחים בחקירה פלילית כדי לרצות מישהו".

עוד הוסיף פרקליט המדינה כי הוא לא חושב שתובעים ושופטים צריכים להסתמס ביניהם. "זה התחיל בהסתמסות של תיאום ועבר לעניינים של מהות, מופתעת לא מופתעת. אני וכל מי שנחשף למסרונים נדהמנו. זה מקרה חריג".

שי ניצן, ארכיון (צילום: Olivier Fitoussi /FLASH90)
שי ניצן, ארכיון|צילום: Olivier Fitoussi /FLASH90



מי שהגיש את דוח המסקנות על הפרשה, נציב תלונות הציבור על שופטים השופט אליעזר ריבלין, נכח גם הוא בדיון ואמר כי מדובר על תלונה חריגה משותפת של הנשיאה והשרה. "שני העדים המרכזיים נחקרו בנפרד ולא היה קשר ביניהם", ציין. "הקשר הפסול בין התביעה לשופטת יצר פגם אסתטי וכשל מהותי בתחום של תיאום הליכים טרם משפט. הוצאת צווי חיפוש, צווי מעצר, בקשות להארכת מעצר, כל אלה חשובים בנושא חירותו של אדם כשחזקת החפות עומדת לו ויש צורך בהקפדה לבל ייווצר קשר פסול כזה".

גם מנהל בתי המשפט, השופט מיכאל שפיצר, התייחס לסוגיית ההשעיה, ואמר כי חוק השפיטה קובע שבשעה שמוגשת קובלנה רשאי נשיא העליון להשעותה ומשתוגש הקובלנה בימים הקרובים, תשקול זאת הנשיאה. "מדובר בשופטים בכירים הבקיאים במשפט הפלילי על כל שלביו לרבות ההיבטים המנהליים", הבהיר על הצוות שידון בנושא. "הצוות עתיד להגיש מסקנותיו עד 15 באפריל . מערכת המשפט לומדת מתקלות ומיישמת את הלקחים באופן גלוי ושקוף".‎

"החלטת הנציב מצריכה בחינה יסודית, מעמיקה ודחופה"

אתמול הודיעה נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות על הקמת צוות בדיקה בכיר לבחינת ממשקי העבודה בין גורמי התביעה ובין השופטים טרם הגשת כתבי האישום. הצוות יוקם בעקבות חשיפת ערוץ 10 בדבר התכתובות בין השופטת רונית פוזננסקי-כץ והתובע מטעם הרשות לניירות ערך במסגרת הארכות המעצר בתיק 4000.

בהודעה מטעם דוברות בתי המשפט נכתב כי נשיאת בית המשפט העליון בוחנת את סוגית הכשלים המערכתיים אליהם התייחס נציב תלונות הציבור על השופטים, השופט (בדימוס) אליעזר ריבלין. בראש צוות הבדיקה שמינתה הנשיאה חיות יעמוד השופט יוסף אלרון, שופט בית המשפט העליון. השותפים הנוספים בצוות יהיו השופטת רויטל יפה כ"ץ, נשיאת בית המשפט המחוזי בבאר שבע והשופטת עינת רון, נשיאת בית המשפט השלום במחוז מרכז.

"האמור בהחלטת הנציב במישור המערכתי והנסיבות שהביאו לה מצריכים בחינה יסודית, מעמיקה ודחופה", כתבה נשיאת העליון. "עם כל הקושי שאנו חווים בימים אלה, ניתנה לנו כמערכת הזדמנות לתקן את הטעון תיקון ולתת מענה הולם בשקיפות ובמקצועיות לכל ליקוי מערכתי שיימצא. זאת, על מנת לשמור על אמון הציבור בבתי המשפט ולחזקו".