לקמפיין האינטרנטי של ח"כ אראל מרגלית, שקרא לעבור לחקירה נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בפרשת הצוללות, הצטרפו כ-20 אלף אזרחים: הפנייה הוגשה כעתירה לבג"ץ, יחד עם עו"ד אלדד יניב והתנועה לאיכות השלטון. היום (חמישי), לאחר מספר דיונים, דחה בית המשפט העליון את העתירות נגד ראש הממשלה, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ובכירים נוספים במערכת המשפט. העתירות נדחו ללא צו להוצאות, והשופטים הדגישו כי לא יתערבו בהחלטות מערכת המשפט.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"עתירות אלה מכוונות כנגד שני עניינים עיקריים, האחד – החקירות המתנהלות בפרשיות שונות שבהן עלה שמו של ראש הממשלה, והאחר – עיסוקו של היועץ המשפטי לממשלה המכהן בחקירות כנגד ראש הממשלה, לאחר שכיהן בטרם מינויו כמזכיר הממשלה. המשיב העיקרי בכל העתירות הוא היועץ המשפטי לממשלה, שבראשותו ובהנחייתו נערכות החקירות השונות", הסבירו השופטים רובינשטיין, פוגלמן וברון.
מרגלית, יניב והתנועה לאיכות השלטון טענו ל"גרירת רגליים" בנושא הצוללות ובחקירות נוספות, וגם על פגמים בקבלת ההחלטות: העותרים גם מחו על כך שמנדלבליט עוסק בתיקים בהם היה מעורב בתפקידו הקודם כמזכיר הממשלה. מנגד, טענה המדינה כי "אין ממש בעתירות" וכי מדובר בדה-לגיטימציה של היועץ המשפטי והפרקליטות. "מטעם ראש הממשלה נטען כי המדובר במתקפה פוליטית של אנשי אופוזיציה הזקוקים לכותרות", נכתב בפרוטוקול הדיון בעליון.
השופטים ציינו "חלו שינויים מאז הגשת העתירות" - כלומר המעבר מבדיקה לחקירה, למרות שנתניהו אינו חשוד בפרשה. "ברי כי בחקירת פרשת הצוללות ייחקר לפי הצורך כל נושא רלבנטי שיעלה בה , וכמובן איננו מביעים על כך כל דעה לגוף הדברים", כתבו השופטים. "גם אם נמסר שאין חשדות כלפי פלוני בשלב מסוים, אם יעלו כאלה – ייחקרו, ושוב נטעים כי אין בכך שמץ הבעת דעה".
עוד הדגישו שופטי העליון כי כבר דחו את העתירות נגד אביחי מנדלבליט: "בנסיבות אלה ובכפוף לאמור איננו רואים מקום להיעתר לעתירות. אנו ערים לכך שחלק מן העתירות באות מכיוונם של אישים פוליטיים שבאופוזיציה לראש הממשלה. הדבר אינו בלתי מותר על פי המקובל, אך כמובן הדברים נמדדים באותם קני מידה שבהן נבחנות עתירות ציבוריות אחרות, ובזהירות המתבקשת".
"אנו סבורים כי אין לתת יד לדה-לגיטימציה של מערך האכיפה, שהוא מקצועי ובעל היסטוריה רבת-שנים של פעילות נטולת פניות", סיכמו. "הוא אינו חסין מביקורת, כמו איש מאתנו, אך לא מצאנו כי נוהגים כאן איפה ואיפה".