לפני 19 שנה הורשע עובדיה שלום ברצח של עו"ד שמואל לוינסון ז"ל ומאז הוא מרצה מאסר עולם. היום (ראשון) הגישה הסניגוריה הציבורית לבית המשפט העליון בקשה למשפט חוזר בעניינו, זאת בשל בדיקה חדשה של הדנ"א שהתגלה בזירה ואינה תואמת את הדנ"א של עובדיה. הממצאים החדשים שהוצגו לבית המשפט העליון נחשפו לראשונה בתכנית "עובדה".
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
באוגוסט 1994 נרצח עו"ד שמואל לוינסון ז"ל, יו"ר האגודה לזכויות האזרח, בביתו שבירושלים. המנוח הגיע לביתו בשכונת רחביה, והפתיע פורץ ששהה במקום. במקום התפתח מאבק במהלכו ירה הפורץ בעו"ד לוינסון ונמלט. לאחר הרצח חקרה המשטרה מספר עבריינים שהיו מוכרים לה, כשגורמים שונים קשרו עצמם לרצח ואחד מהם ששוחרר לבסוף - אף שהודה במשך תקופה ארוכה במעורבותו ברצח עם שותפים.
כחצי שנה לאחר הרצח נעצר עובדיה, שהיה מוכר למשטרה כנרקומן ועבריין רכוש. בחקירתו, שנמשכה מספר חודשים, מסר עובדיה סדרת גרסאות, ובשלב מסוים מסר אמירות מפלילות בהן הציב עצמו בזירת הרצח יחד עם שותף, אשר לדבריו היה זה שירה במנוח והמיתו. גרסאות מפלילות אלה הובילו להגשת כתב האישום ולהרשעתו.
עובדיה ערער על הרשעתו לבית המשפט העליון, אך ערעורו נדחה. לאחר מכן פנה עובדיה לסניגוריה הציבורית בבקשה שתבחן אפשרות להגשת בקשה למשפט חוזר. כחלק מההכנות למשפט חוזר, סברה הסניגוריה הציבורית כי יש לבצע בדיקות של ראיות מזירת העבירה, שחלקן כלל לא נבדק במהלך המשפט.
בבקשה למשפט חוזר שהוגשה היום, מוצג מידע חדש הכולל 43 ראיות חדשות, שיוצרות לטענתם מסה קריטית שבכוחה לשנות את תוצאת המשפט. בין הראיות החדשות, ממצאי בדיקות דנ"א שבוצעו במעבדה בארה"ב, המוכיחים כי על אף אחד מהמוצגים שנבדקו לא אותר הדנ"א של שלום עובדיה, ומנגד, על סדרת מוצגים נמצא דנ"א של אדם אלמוני, שאיננו עובדיה ואיננו המנוח או מי מבני משפחתו.
כך למשל נמצאו על גבי אחד המוצגים מספר כתמי דם, שבמהלך החקירה כלל לא נבדקו בבדיקות דנ"א. בבדיקה נמצאה תערובת דנ"א של שני אנשים, שאינם המנוח ובני משפחתו ואינם עובדיה שלום. בנוסף, למרות שהרוצח נמלט מחלון ביתו של המנוח והותיר אחריו טביעת נעל, הטביעה לא התאימה לנעליו של עובדיה. ועוד עולה מהבדיקה כי בתוך מסכה מגרב ניילון שחבש הרוצח ונמצאה בזירה, אותרו שערות אדם. שערות אלה נבדקו ונמצא כי הן אינן של עובדיה שלום. בזירה נמצאו 13 טביעות אצבע, ואף אחת מהן אינה של עובדיה שלום.
לצד בדיקות הדנ"א, ערכה הסניגוריה הציבורית בדיקות נוספות, שנועדו לסייע בהבנת המניעים שגרמו לעובדיה למסור גרסה המערבת אותו בביצוע הרצח. נמצאו ראיות המעידות כי במהלך חקירתו, היה עובדיה במצב פיסי ונפשי קשה שנגרם מתסמונת גמילה מסמים ('קריז'), דבר שלא אפשר לו לנהוג בהיגיון והביאו לאמירות המפלילות.
"קשה לחשוב על עוול משפטי גדול יותר מהרשעתו של חף מפשע", אמר ד"ר יואב ספיר, הסניגור הציבורי הארצי. "למעלה מ-20 שנים יושב עובדיה שלום בכלאו וזועק לחפותו. למרות הקשיים והמכשולים שהוצבו לאורך הדרך, בחנו את התיק מכל היבטיו, והגענו למסקנה שמן הראוי לקיים משפט חוזר".