שופטי בג"ץ מתחו היום (חמישי) ביקורת על המדינה בדיון בנושא שכר חיילי החובה והעלו את השאלה כיצד אמורים החיילים לעמוד בדרישות הצבא מבלי שניתנים להם האמצעים המתאימים לכך. בית המשפט המליץ למדינה לגבש עמדה חדשה בנושא - רמז עבה לכך שאם לא תשנה את עמדתה, בית המשפט יפסוק לטובת העותרים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
השופטת אסתר חיות שאלה במהלך הדיון את הפרקליטים שייצגו את הצבא: "חייל מתבקש להיות מגולח, מתבקש להיות מצוחצח. האם הצבא מספק חומרי גילוח ומשחת נעליים?", כשהמדינה השיבה בשלילה השופטת ענתה: "מניין אמור החייל לממן את המצרכים הבסיסיים האלה? אם הוא יעמוד לא מגולח במסדר הוא יקבל עונש".
בתום הדיון קבע בית המשפט כי על המדינה לספק בתוך 60 יום את הקריטריונים שקבעה לשכר החיילים - ולא, תתקבל פסיקה ללא דיון נוסף.
אם בג"ץ יקבע כי שכר החיילים אינו ראוי ועליו לעלות, עשויה להיות לכך משמעות תקציבית מרחיקת לכת. לכן מעדיף בית המשפט שהנושא ייקבע בהסדר בין העותרים למדינה ולא בהנחתה מלמעלה של השופטים כדי לא לפגוע בסמכות הכנסת.
העתירה הוגשה על ידי עו"ד אמנון לורך בקיץ 2012 בשם ילדיו. שכר חיילי החובה שאינם קרביים עמד באותה עת על סכום של 352 שקלים בחודש. מאז הגשת העתירה עלה שכר החיילים משמעותית, אך הוא עדיין רחוק מאוד משכר המינימום. העותרים טענו כי שכר החיילים מבוסס על קריטריונים משנות ה-80 שאינם רלוונטיים עוד וכי אי עדכונם במשך 27 לוקה בחוסר סבירות קיצונית.