בחקירה של היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 ומשרד התחבורה נחשפה התארגנות עבריינית אשר עסקה בסחר סדרתי ושיטתי באלפי תגי נכה, אשר הופקו במרמה ונמכרו לכל דורש, אגב פגיעה בזכויות ציבור הנכים "האמיתי" ופגיעה מצטברת בקופת המדינה בשיעור מאות שקלים, כך הותר הבוקר (שני) לפרסום.
במשך חודשים ארוכים נחשפו במשטרה לתלונות ולפרסומים בנושא תפוצת תגי חניה לנכים ברחבי המדינה. "קיבלנו תלונות מאזרחים נכים שמתלוננים שאין להם חניה", מספר בכיר ביאח"ה. "אתה מגלה אדם שחונה בחניית נכה אבל אין לו שום נכות, ובכל זאת הוא לא משלם דוח חניה או אגרות שנתיות, שמגיעות לאלפי שקלים בשנה".
לאחרונה חשפו במשטרה שתי פרשות בחקירות סמויות. התברר כי שיטת הפעולה מבוססת על הוצאת תגי נכה "חוקיים", שהעידו על תשלום אך הוענקו בלי לקבל אימות. בחלק מהמקרים השתמשו במסמכים רפואיים מזויפים שהועתקו למי שאינם זכאים. אותה רשת סיפקה גם "נהגים מתחזים לטסטים", ו"רישיונות מזויפים לקאנביס".
הציפו את האתר בבקשות מזויפות, והנפיקו אלפי תגים
עלה חשד כי מאז שנת 2021, שבה הוחל במתן אפשרות להגיש בקשות מקוונות לזכאות לתגי חניה לנכה בהסתמך על הגשת מסמכים רפואיים בלבד, פעלה הרשת ליצור מנגנון מרמה שיטתי, אשר אפשר הנפקת תגי נכה לכל דורש תמורת תשלום. חברי הרשת הציפו את האתר של החברה העסקית שסיפקה את השירות מטעם משרד התחבורה, באלפי בקשות כוזבות ומזויפות ומכרו אישורים שניתנו שלא כדין, תוך שימוש במסמכים רפואיים מזויפים.
עוד עלה בחקירה החשד כי בעשרות מקרים פעלו חלק מן החשודים לקידום השגת רישיונות נהיגה ברכב תמורת תשלום, בכך ששלחו מתחזים מטעמם, תוך שימוש בתעודת זהות מזויפת לבצע מבחן נהיגה עבור אחרים, אשר ביקשו לקבל רישיון נהיגה, בלא שהם עצמם ייבחנו. החשד הוא כי כתוצאה ממעשיהם של החשודים, אלפי אזרחים שאינם זכאים לתג חניה לנכה או לרישיון שימוש בקנאביס רפואי קיבלו היתרים כאלה שלא כחוק.
כך, למשל, תועדו בעלי תג חניה עבור קטועי רגליים או חולים במחלות קשות – והם בריאים ושלמים לגמרי. שמונה חשודים נעצרו במסגרת החקירה של פרשת ההונאה והם יובאו להארכת מעצר בצוהרי היום בבית משפט השלום בראשון לציון, 12 עוכבו ובסך הכול נחקרו עד כה 200 מעורבים בפרשות. לפי החשד, מעורבים בהם גם רופאים.
במשטרה מעריכים שמאות אלפי תגי חניה הונפקו במרמה, ועתה ייתכן שיבצעו "ריקול", ויצמצמו במידה רבה את היקף תגי הנכה המונפקים. בשנים האחרונות עלה מספר תגי החניה לאין שיעור. עד שנת 2020 הונפקו כ-90 אלף תגי נכה, ואילו בשנת 2024 הנתון עומד על כ-665 אלף – ההערכה היא שמחצית מהתגים "מזויפים".