פרסום ראשון: מאחורי המסכים שלנו מסתתרת רשת הונאות מתוחכמת של גנבת פרטי כרטיסי אשראי - ומכירתם לכל מי שירצה לקנות. את ההונאה מפעיל צעיר ישראלי כבן 20, שהסכים לחשוף את הפרטים המזעזעים של העוקץ בניהולו – בשיחה עם "לקוח" שהתעניין ברכישת כרטיסי אשראי גנובים. בשיחה, חשף הנוכל את השיטה המדויקת שדרכה הוא וחבריו משתמשים בכספים מחשבונות אשראי של צרכנים חפים מפשע.

השיטה מתחילה באתרים אמינים למראית עין, שנראים כחנויות מקוונות לגיטימיות. הנוכלים מקימים אתרים עם מוצרים מפתים, המשכנעים צרכנים לבצע רכישות. אך זוהי רק תחבולת הפתיחה: ברגע שהקורבן מזין את פרטיו האישיים - שם מלא, תעודת זהות ומספר כרטיס אשראי - הם כבר לכודים ברשת.

קבוצת טלגרם בה פורסמו כרטיסי אשראי גנובים
הצעות לרכישת כרטיסי אשראי גנובים בקבוצות טלגרם שניהל הצעיר

הצעיר, שהסכים לחשוף את שיטת הפעולה, סיפר בשיחת טלפון כי הוא מנהל "רשת שמגלגלת עשרות אלפי שקלים מדי חודש". הוא שיתף בשיחה: "אנחנו מוכרים את הפרטים האישיים של הקורבנות ברשתות החברתיות ובטלגרם, כך שאפשר להמשיך ולגנוב מהם". גולת הכותרת של ההונאה היא אי היכולת של הלקוחות מהם נגנבו סכומי הכסף לדעת על כך. הצעיר תיאר בשיחה איך בעזרת כלי אותו פיתח עם חבריו, הוא מונע מהלקוחות לקבל הודעות על חיובים חריגים בכרטיסי האשראי שלהם. כך, למשך זמן רב, מבחינת הקורבנות "הכול כשגרה", והם מגלים על התרמית רק זמן רב לאחר שבוצעו חיובים מכרטיסם.

הודיה איוס היא אחת מני רבות שנפלו בפח. "גיליתי פתאום חיוב של 14,500 שקלים מאירלנד דרך פייסבוק", סיפרה בשיחה עם N12. "לא הבנתי איך זה קרה. אף אחד לא הודיע לי, לא ביקש אישור". סיפורה מייצג את הכאב והבלבול של מאות קורבנות הנעקצו מדי חודש.

חיוב ההוצאות בחשבון ממנו נגנבו פרטי אשראי
חיוב בחשבון ממנו נגנבו פרטי אשראי

ענר בן יוסף, מנהל מחלקת מניעת הונאות בחברת ישראכרט, הסביר את הסכנה שטמונה בהונאות מהסוג הזה: "אלו לא רק גנבות כספיות, אלא פגיעה ישירה בפרטיות ובביטחון האישי של אזרחים. הנוכלים מנצלים את חוסר הזהירות המקוונת".

איך בכל זאת אפשר לנסות ולהיזהר? בן יוסף הסביר שתחילה נכון יהיה לבדוק את אמינותו של האתר ממנו רוכשים. "מומלץ לבצע קניות אונליין באתרים מוכרים. אם נתקלתם באתר שלא שמעתם עליו, המציע דילים טובים מכדי להיות אמיתיים, ודאו היטב שלא מדובר באתר מתחזה", הסביר בשיחה עם N12.

מנהל מחלקת מניעת הונאות בישראכרט ענבר בן יוסף (צילום: יח
ענר בן יוסף - מנהל מחלקת מניעת הונאות בישראכרט|צילום: יח"צ ישראכרט

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "משטרת ישראל פועלת לאתר, לסכל ולחשוף עבירות במרחב הרשת. במקרים המתאימים אנו פועלים להגיע אל החשודים המבצעים את העבירות ולאסוף ראיות נגדם לצורך כתב אישום, זאת לצד הפלת הערוצים. בחלק מהמקרים מדובר בערוצים הפועלים במרמה ומבצעים מרמה ("עוקץ") לאלו המבקשים לרכוש דברים בלתי חוקיים ברשת. אנו מבקשים מהציבור הנורמטיבי לגלות ערנות ולנקוט באמצעי זהירות בכדי להימנע ממעשי מרמה ובעיקר לא לתת פרטים מזהים לכל דורש".

רשת ההונאות הזו מציגה תמונה מדאיגה של עולם הפשע הדיגיטלי. היא אינה רק סיפור על גנבת כסף, אלא על מערכת שלמה של ניצול, רמייה ופגיעה בצרכנים חסרי הגנה. עד כמה עמוק יכול להידרדר המצב? התשובה, כנראה, עוד רחוקה מהסוף.