השודד הסדרתי שזכה לכינוי ה"אופנובנק 2" יובא בצהריים להארכת מעצרו, שעשויה להיות תחילתו של הליך משפטי ארוך נגדו. במשטרה מייחסים לו שורת מעשי שוד ארוכה ומדגישים כי הם בטוחים כי זיהויים מדויק. האופנובנק הראשון, רוני לייבוביץ', מציע היום לא לצאת בהצהרות חד משמעיות, ונעלב מההשוואה ביניהם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
22 שנים חלפו מאז מעצרו של רוני לייבוביץ', מי שהצליח לבצע 21 מעשי שוד בבנקים שונים, תוך שהוא רכוב על אופנועו, מה שזיכה אותו בכינוי ה"אופנובנק". למרות הזמן הרב שחלף, הודבק לאחרונה הכינוי לשודד סדרתי חדש, שעל פי המשטרה נתפס אתמול בנס ציונה. "דקות ספורות אחרי המעצר התחילו לצלצל הטלפונים, והחל מחול השדים", סיפר היום לייבוביץ' לחדשות 2 באינטרנט.
האופנובנק המקורי, אגב, לא מבין כיצד נקשרו מעשיו לאלו שנקשרו לחשוד שנתפס אמש. "מאוד מפריע לי שקוראים לו האופנובנק 2", אומר ליבוביץ'. "אני לא טלית שכולה תכלת ועשיתי דברים שליליים, אבל מה מקור ההשוואה? שגם הוא שדד בנקים?"
את הסלידה שלו מההשוואה מסביר לייבוביץ' במעשה הרצח של מאבטח סניף בנק הפועלים בבאר יעקב, יניב אנגלר ז"ל, שבוצע לכאורה על ידי החשוד החדש. "אם טענות המשטרה נכונות, הרי האיש הזה רצח", הוא אומר. "אני לא פגעתי בימי חיי אפילו לא בזבוב, בטח לא באופן פיזי. אז מדוע משווים בינינו? בגלל שהוא גם חבש קסדה? שיקראו לו איך שרוצים. אבל אני בעצמי לא רואה את הדימיון".
לטענת לייבוביץ', למשטרה לא היה קצה חוט לפענוח מעשי שוד האחרונים במשך תקופה ארוכה. "במשטרה לא ידעו שום דבר", הסביר לייבוביץ', "הם השכיבו מארבים. זה כמו צייד שהולך ביער - או שהחיה תיפול בפח או לא. אם היו יודעים משהו הם היו עוצרים אותו עוד קודם. לקח להם הרבה זמן".
"צריך אכזריות מולדת כדי לרצוח, אין פה תחכום"
מעשה הרצח זעזע במיוחד את מי שהתפרסם במעשי השוד בסוף שנות השמונים. "צריך אכזריות מולדת כדי לרצוח", הוא אומר. "בכל פעם שיש מעשה שוד, זה מחזיר אותי לצערי שנים אחורה, ולכן דווקא התעניינתי במעשה הרצח הזה. הוא ירה במאבטח בבאר יעקב כשהמאבטח היה על הרצפה. הוא ירה חמש פעמים ועשה בו וידוא הריגה. זו אכזריות לשמה. זה לא רצח, זה וידוא הריגה. אסור שזה יקרה. רצח זה רצח, ואין פה שום תחכום".
"האיש עשה את כל המעשים שלו, אם זה אכן אותו איש, ברדיוס קטן מאוד", הוסיף האופנובנק והסביר מדוע הוא לא מתייחס לחשוד שנתפס כשודד מתוחכם. את הקושי בתפסיתו הוא מסביר בעובדה שהוא עבד לבד. "קשה לגוף גדול לרדוף אחרי בן אדם אחד. רוב העבריינים נתפסים כשהם חלק מקבוצה של כמה עבריניים שמתסכסכים, אחד מלשין על השני, וגורם למעצרו. אפשרות אחרת היא שעבריין מרוויח סכומי כסף גדולים תוך זמן קצר, והמקרה השלישי הוא של עבריין מגיל צעיר שזו דרך החיים שלו, זה מה שהוא יודע לעשות, ומעצר מבחינתו הוא תאונת עבודה. אבל ברגע שאתה לא מוכר על ידי המשטרה, זה הרבה יותר מסובך".
"מה שאני מצליח לראות בהקבלה למעשים שלי", מסכם האופנובנק, "זה את הפתגם - סוף גנב בתלייה. סטטיסטית, כולם נתפסים בסוף. לא עוד שבוע, עוד חודש. חוק ההסתברויות עובד. למשטרה היה הרבה מזל במקרה הזה, שהחמיץ פנים לאותו בחור".
עם זאת הציע לייבוביץ' להמתין להמשך החקירה ולמשפט לפני שיוצאים בצהרות חד משמעיות. "את אותו אדם אפשר להאשים רק באותו מעשה שוד בו הוא נתפס", אמר. "כל השאר, זה רק אם יישבר בחקירה. בזמני עצרו שבעה אופנובנקים שונים ובכל פעם המשטרה יצאה בהצהרות".