מדד האלימות הלאומי שמפרסם היום (ב') המשרד לביטחון הפנים מציג תמונת מצב מדאיגה אודות האלימות בישראל. לפי הדוח, כ-620,000 אירועי אלימות מתרחשים מדי שנה, חלה עלייה בעבירות המין ואחוז ניכר מכלל אירועי האלימות הם מעשי שוד. למרות זאת, רבים מעדיפים לשתוק. כ-66% מהעבירות אינן מדווחות למוסדות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המדד הלאומי, המתפרסם לראשונה, מודד ומנתח את ההיקף והחומרה של תופעת האלימות במדינה החל משנת 2003. לפי הנתונים, בעוד בישראל חלה ירידה במספר עבירות האלימות שמדווחות, בממוצע של 1.2% לשנה, חלה עלייה בחומרת העבירות.
כ-27% מכלל האוכלוסיה נפגעים מדי שנה מעבירות אלימות. כ-34% מהעבירות מדווחות למשטרת ישראל, משרד הרווחה והשירותים החברתיים. לפי הדוח, 31% מאותן עבירות, במדד המשוקלל, הן עבירות אלימות קשה.
במה מתמקדת הפשיעה? עבירות שוד. אלו מהוות כ- 43% מכלל עבירות האלימות במדד המשוקלל. עוד מצביעים הנתונים על עלייה עקבית, בשנים 2008-2003, בשיעור מקרי אלימות כלפי ילדים שדווחו למשרד הרווחה.
כמחצית מהקורבנות בני 0-17
במרבית מקרי האלימות, לפי הדוח, משתייכים התוקף והקורבן לאותו רקע דתי ובמרבית המקרים הקורבנות הם יהודים. זהות התוקף איננה ידועה למשטרה בכ-33% מכלל עבירות האלימות המדווחות למשטרה.
נתון נוסף העולה מן המדד הלאומי מצביע על כך כי מתוך כלל עבירות האלימות, שדווחו בשנים 2012-2007, בממוצע, כ-55% מקורבנות עבירות המין היו מקבוצות גיל של בני 17-0. חשודים בגילאי 18-44 מבצעים כ-40% מכלל עבירות המין.
מהדוח עולה עוד כי משנת 2005 חלה עלייה במספר העבירות של אלימות במשפחה ועבירות מין שנרשמו בחדרי המיון בישראל. • כ-40% מתוכן בממוצע הן עבירות אלימות מינית והשאר עבירות אלימות קלה.
מבחינת החלוקה המגדרית, במרבית מקרי האלימות התוקפים הם גברים. עוד צויין כי עבירות מין מהוות מקרה ייחודי בו גברים מבצעים כ-96% מכלל העבירות.
שיעור עבירות התקיפה המינית - גבוה ביחס למערב
ואיך אנחנו ביחס לעולם? השוואה למדינות ה-OECD. מצביעה על כך שבמרבית המקרים שיעור עבירות האלימות בישראל, קרוב לממוצע של המדינות המערביות.
יחד עם זאת בעברות של תקיפה אלימה השיעור ל-100,000 גבוה בישראל באופן יחסי לממוצע מדינות ה- OECD. כמו כן, שיעורי עבירות התקיפה המינית גבוהים בממוצע של כ-10% בישראל ביחס למדינות המערב.
"המטרה הראשונה שלנו היא צמצום רמת האלימות בחברה הישראלית והעלאת תחושת הביטחון", אמר השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' על פרסום המדד.
לדבריו, המדד מאפשר לגופים המוסדיים השונים לדעת היכן לשים את הדגש, כל אחד בתחומו. "המטרה היא שבסופו של יום נוריד את רמת אלימות בחברה ונעניק לאזרחי את המגיע להם - ביטחון אישי", הדגיש.