ככל שהטלפונים הניידים ממלאים את ארצנו - כך גם תופעת גניבתם הולכת ומתפשטת. הגנבים פשוט מנצלים רגע של חוסר תשומת לב כדי לקחת שלל ששווה אלפי שקלים בן רגע. יש מי שעושים את זה באופן חד פעמי - אבל יש גם מי שעושים מזה קריירה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

דוגמא לחוסר היכולת לתאם או לקשר בין מקרים היא סדרת הגניבות של מחמד ג'אבר, תושב מזרח ירושלים שהורשע בגניבה של טלפונים סלולריים, כמעט באותו דפוס פעולה בערים שונות. האיש אף חזר לפעילותו אחרי שכבר נשפט והועמד לדין.

ג'אבר תועד במספר מקרים דרך מצלמות אבטחה. דרך התיעוד ניתן לזהות את פניו בבירור וגם את דרך פעולתו. הוא נוהג להגיע לבית עסק, לבחון דקות ארוכות את אזור הפעולה, להתקרב אל דלפק המוכר ולאחר מכן לגנוב את הנייד, כשהמוכר או המוכרת לא שמים לב.

חברת "מסדר זיהוי" מנטרת מקרים כאלה ומאתרת חשודים ורכוש דרך מצלמות אבטחה בעזרת אמצעים טכנולוגיים וחקירתיים. במקרה של ג'אבר, החברה הצליחה לקשור את הקצוות בעזרת זיהויו של החשוד באירועים נפרדים, בתקופות שונות, כאשר הוא פועל באותה שיטה.

החשוד בגניבה במהלך שוד (צילום: אתר מסדר זיהוי)
החשוד בגניבה במהלך שוד|צילום: אתר מסדר זיהוי

בחברת "מסדר זיהוי" מדגישים כי דפוס פעילות כזה יכול להימנע או להצטמצם משמעותית אם במשטרה יצליחו להצליב חומרים בין המחוזות והתחנות ביתר קלות, כפי שכבר עלה מהמלצות חברת הייעוץ "מקינזי" בעבר. עוד מציינים בחברה כי אחריות קהילתית כמו של המשמר האזרחי יכולה להטיל מורא על גנבים מסוג זה.

ג'אבר עצמו אמר לשופט במהלך אחד מהדיונים בעניינו: "בטח שאני רוצה לעבור גמילה, אבל זה 30 אלף שקל לחצי שנה". אולי הוא ניסה לחסוך את הסכום הזה תוך מכירת סחורה גנובה, שבגינה נתפס בעבר.