גם אשכנזי לא מביא את המהפך (צילום: AP, חדשות)
אשכנזי. ארכיון|צילום: AP, חדשות

המשטרה סיימה את חקירתה ב"פרשת הרפז" וממליצה להעמיד לדין את הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי בגין עבירה של הפרת אמונים, כפי שפורסם השבוע בחדשות 2. במשטרה הוסיפו כי התגבשה תשתית ראייתית נגד הפרקליט הצבאי דאז ומזכיר הממשלה היום, אביחי מנדלבליט, בגין ביצוע עבירות של הפרת אמונים ושיבוש הליכי משפט. בנוסף, ממליצה המשטרה להעמיד לדין את אל"מ במיל' גבי סיבוני ואת עוזר הרמטכ"ל לשעבר ארז וינר החשודים בעבירות של שיבוש הליכי משפט.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מהחקירה עלה כי הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי, עוזרו לשעבר וינר, דובר צה"ל לשעבר, אבי בניהו, ובועז הרפז עסקו באיסוף חומר - שיש בו בכדי להטיל דופי בהתנהלותו שר הביטחון דאז אהוד ברק ואנשי לשכתו. בין היתר, לפי החשד הפעילו הארבעה אחרים - זאת במסגרת היחסים המתוחים ששררו אז בין לשכת הרמטכ"ל ללשכת שר הביטחון.

החקירה החלה בשנת 2010 לאחר שבתוכנית "אולפן שישי" של חדשות 2 נחשף מסמך שהכיל הנחיות לבניית תדמית חיובית למי שהיה אז אחד המועמדים למשרת הרמטכ"ל, יואב גלנט והוראות להכפשתם של מועמדים אחרים.

בועז הרפז, ארכיון (צילום: Yossi Zeliger / Flash90, חדשות)
בועז הרפז. חשוד בזיוף המסמך|צילום: Yossi Zeliger / Flash90, חדשות

המסמך, שכונה בהתחלה "מסמך גלנט" זכה בהמשך לכינוי "מסמך הרפז", לאחר שלפי החשד מי שעמד מאחוריו היה בועז הרפז, קצין צה"ל במילואים. במסגרת החקירה התגבשה תשתית ראייתית נגד הרפז לביצוע עבירות זיוף בנסיבות מחמירות ושיבוש הליכי חקירה.

בעקבות החומרים שנחשפו עלה חשד למעורבותם של שותפים נוספים בזיופו של אותו מסמך. ממצאי החקירה חיזקו את התשתית הראייתית לעבירות הזיוף ושיבוש הליכי משפט על ידי הרפז לבדו ונשללה מעורבותם של הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי, עוזר הרמטכ"ל לשעבר ארז וינר ודובר צה"ל לשעבר אבי בניהו בזיוף המסמך. בנוסף, התחזקה הסברה כי השלושה חשבו כי מדובר במסמך אותנטי.

יחד עם זאת נחקר חשד כי אשכנזי ווינר, ביחד עם הפצ"ר לשעבר מנדלבליט ואל"מ במיל' גבי סיבוני - היו מעורבים בניסיון לשבש את החקירה שנגעה בזיוף "מסמך הרפז". מהחקירה עלה כי ארז וינר וגבי סיבוני תיאמו בניהם גרסאות בסמוך למועד חקירתם בפרשה.

אל
שיבש הליכי חקירה? וינר, ארכיון|צילום: חדשות 2

עוד העלתה החקירה חשד כי אביחי מנדלבליט עודכן על ידי הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי על כך שהוא מחזיק בידיו את המסמך, ולמרות שהיה מודע לכך שנפתחה חקירת משטרה, הפצ"ר לשעבר לא דיווח על כך ולא הורה לאשכנזי לדווח בעצמו על הימצאותו של המסמך - במשך כיממה. בנוסף, לפי החשד, העביר מנדלבליט מידע שקיבל על הפרשה מתוקף תפקידו למעורבים עוד בטרם הסתיימה.

הממצאים העידו בנוסף, כי הרמטכ"ל לשעבר השתהה בדיווח על כך שהמסמך נמצא בידיו, לגורמי משטרה או ליועץ המשפטי לממשלה - שעמדו איתו בקשר בעניין, למרות שידע על פתיחתה של חקירה בפרשה.

חשוד בהפרת אמונים. בניהו, ארכיון (צילום: חדשות 2)
חשוד בהפרת אמונים. בניהו, ארכיון|צילום: חדשות 2

החשד: בניהו ווינר השמידו ראיה

הפרשה הלכה והסתעפה ובתחילת מארס 2010 הנחה ראש הממשלה את ראש השב"כ דאז יובל דיסקין ואת ראש הממונה על הביטחון במערכת הביטחון (המלמ"ב) אמיר קין, לחקור חשד להדלפת מידע מסווג לעיתונאי.

מממצאי החקירה עלה חשד כי קין, בהיותו ראש המלמ"ב, עדכן את אשכנזי על אותה הנחייה שנתן ראש הממשלה, והרמטכ"ל לשעבר עדכן בנושא את וינר. בהמשך, לפי ממצאי החקירה, וינר ובניהו סיכמו בניהם להשמיד ראיה ולתאם עמדות בנושא. בנוסף, עלה חשד, כי אותו המידע על ההנחייה של ראש הממשלה הועבר על ידי דובר צה"ל לשעבר בניהו לעיתונאי.

כנגד עוזר הרמטכ"ל לשעבר וינר ודובר צה"ל לשעבר בניהו התגבשה במהלך החקירה תשתית ראייתית לביצוע עבירות הפרת אמונים, השמדת ראיות ושיבוש הליכי משפט. אולם, לא נמצאו ראיות מספקות לביצוע עבירה פלילית כנגד הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי וראש המלמ"ב קין. יחד עם זאת, ציין ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה כי יש מקום לנקיטת צעדים משמעתיים נגד קין.

מדוע לא דיווח על המסמך? מנדלבליט, ארכיון (צילום: חדשות 2)
מדוע לא דיווח על המסמך? מנדלבליט, ארכיון|צילום: חדשות 2

חשד: החזיקו חומר סודי שסיכן את ביטחון המדינה

במסגרת החקירה נערך בין השאר חיפוש בבתיהם ובמשרדיהם של עוזר הרמטכ"ל לשעבר ארז וינר ושל דובר צה"ל לשעבר אבי בניהו. בחיפוש נתפסו חומרים המסווגים "סודי" ומעלה, שהוחזקו בבתים ללא אישור ולאחר שהבכירים סיימו זה מכבר את שירותם בצבא.

חוות דעת הגורמים המקצועיים בצה"ל קבעה כי חשיפת המידע, שהכילו אותם חומרים, "עלולה להוות פגיעה ממשית בביטחון המדינה". עקב כך, במשטרה ממליצים להעמיד את בניהו ווינר לדין גם על ביצוע עבירות של התרשלות בשמירת ידיעות שהגיעו לידיהם אגב תפקידם וסיכון ביטחון הידיעה.

"חלק מההתנהלות אמנם אינה חוצה את הרף הפלילי, אך ללא ספק מעלה שאלות ערכיות בדבר עיסוקם זה של אישי ציבור בכירים, לא כל שכן לובשי מדים האמונים על ביטחון המדינה, אל מול הנורמות הנהוגות והמצופות מגורמים אלה", ציין ראש האגף החקירות והמודיעין במשטרה ניצב מני יצחקי.  

במשטרה הדגישו עוד כי "ממצאי החקירה ועמדת ראש האגף לחקירות ולמודיעין מתייחסים לגיבוש תשתית ראייתית. ההחלטה בדבר העמדה לדין, המבוססת על מארג רחב יותר של שיקולים מקצועיים, מצויה בסמכות פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה".

פרקליטיו של מזכיר הממשלה, האלוף (במיל') אביחי מנדלבליט, מסרו בשם מרשם: "החקירה התמקדה בטענה כי לאחר שנודע לעו"ד מנדלבליט כי המסמך המכונה 'מסמך הרפז' מצוי בידי הרמטכ"ל דאז, רב אלוף גבי אשכנזי, הוא התמהמה במסירת המידע לגורמי האכיפה שפתחו באותה עת בחקירה. הטענות כי במעשים אלו ביצע עבירה כלשהי, או כי דבק רבב בהתנהלותו - מופרכות. נראה כי גורמי החקירה בחרו להתעלם במופגן מכך שעו"ד מנדלבליט הורה לרמטכ"ל להעביר את המידע כעבור שעות מספר ליועץ המשפטי לממשלה. אף מבקר המדינה, אשר בחן את הסוגיה, לא מצא רבב בהעברת המסמך לאחר מספר שעות לידיעת היועץ המשפטי לממשלה".