קל יותר להשיג מטענים לצורך חיסולים: בדיון חירום של וועדת הפנים שכונס היום (ג') על שורת החיסולים וניסיונות החיסול הפליליים שאירעו לאחרונה בלב הערים , גילה ראש אגף החקירות במשטרה ניצב מני יצחקי. כי לגורמים עברייניים קל הרבה יותר לרכוש כיום מטען חבלה - ולבצע באמצעותו פיגוע פלילי לצרכי נקם. את הדיון העברנו בשידור חי בחדשות 2 Online

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בדיון התייחס ניצב יצחקי לתופעת הפיגועים הפליליים וגילה כי לגורמים עבריינים קל הרבה יותר לרכוש מטענים מאשר אקדחים לצורך ביצוע פעולות נקם: "עבריין שיוצא לבצע מסע נקמה בודק איפה המטען עולה לו זול יותר, איפה הוא זמין יותר ואיפה הוא עלול למצוא את עצמו נתפס בעקבות הרכישה".

פיצוץ רכב בפתח תקווה (צילום: גדעון מרקוביץ', פלאש 90)
זירת חיסול בפתח תקווה, בתחילת החודש|צילום: גדעון מרקוביץ', פלאש 90



"גילינו שמאוד קל יחסית לרכוש מטענים ביחס לעבר. זה הגיע לרמה שלא הכרנו וזה הפך לרחב יותר היום", גילה יצחקי, שהעריך שהעבריינים מקבלים את המטענים תקניים מתעשייה מיוחדת שמייצרת אותם ואמר כי חלקם אף זולגים משורות צה"ל, אך לא הפנה אצבע מאשימה רק לכיוון הצבא.

"כשניסינו להבין למה עבריינים מעדיפים להשתמש במטענים לביצוע חיסולים, נאמר לנו שזה יותר זמין ויותר נוח. המשטרה מסכלת המון מקרים של התנקשויות בעבריינים באמצעות מטעני חבלה וכמעט כל יחידות המשטרה פועלות היום מול התופעה הזו. נכנסנו פנימה לתוך שוק הרכישות באמצעות סוכנים וביצענו סיכולים שלהם".

"אי אפשר לסכל באופן מלא את הפיצוצים בלב הערים"

ניצב יצחקי הדגיש כי בעבודתה היומיומית של המשטרה, היא פועלת מתוך הכרה בכך שתופעת הפיגועים הפליליים היא תופעה חמורה ונרחבת וכי לא ניתן להתעלם מקיומה.
עם זאת, ולמרות הפעולות הנרחבות שנוקטת בהן המשטרה, הבהיר יצחקי כי לא ניתן למנוע את הפיגועים הפליליים באופן גורף: "מדי פעם יזלגו סכסוכים ויהיו פיצוצים, אנחנו לא יכולים להגיע ל-100% סיכול. אנחנו מזהים שינוי בתרבות העבריינית והעדפה של רכישת מטענים לצורך ביצוע חיסולים. זה תהליך שאנחנו לומדים ונלחמים בתופעה שמזינה אותו".

זירת חיסול באשקלון. ארכיון (צילום: אביחי קקון)
זירת חיסול באשקלון. ארכיון|צילום: אביחי קקון


לדברי יצחקי, למרות גל הפיצוצים הפליליים האחרון, אין עלייה באירועים הללו מבחינה סטטיסטית: "אמנם יש נקודות שיא בהן התופעה הזו נראית מאיימת מדי, אבל בספירה על פני השנה כולה, לא עלינו בכמות ביחס לשנים קודמות. אף גורם מדינתי בארץ או בעולם לא מסוגל להתחייב על 100% סיכול. סכסוכי העבריינים יהיו תמיד, וכמוהם גם המאפיינים ודרכי הפעולה לסגירת חשבונות -במאפיינים כאלה ואחרים". עוד חשף כי רק ביום שישי האחרון סוכלה פעולת חיסול שתוכננה.

ראש אגף החקירות פירט את העקרונות של המשטרה ללחימה בתופעה, בהם צמצום הזמינות של המטענים תוך שיחות ותיאומים שונים עם הגורמים המספקים אותם. בנוסף, נעשים ניסיונות לגבש חקיקה סדורה בנושא. "הפעולה המרכזית של המשטרה היא עבודה מודיעינית ומאומצת", אמר יצחקי שהוסיף כי הוא "מתחייב לתת את המקסימום. נפנה את כל המשאבים והיכולות כדי לבלום את התופעה הזו".

יו"ר וועדת הפנים, ח"כ מירי רגב, חשפה בדיון כי השר לביטחון פנים דורש מהיועץ המשפטי לממשלה לממשלה את הסמכות לעצור את ראשי ארגוני פשע גם באמצעות מעצר מנהלי. בנוסף התייחסה ח"כ רגב לשורה של הצעות חקיקה שהמשטרה מבקשת לקדם והן "תקועות" בשלבים שונים של הליך החקיקה.

אהרונוביץ' במכתב בהול ליועמ"ש: "האירוע הבא כבר בפתח"

אתמול פנה השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' במכתב בהול ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, בו התריע מפני רצף האירועים האחרון של מה שהגדיר "רציחות וניסיונות רצח באמצעות מטעני חבלה וירי בלב הערים ובריכוזי אוכלוסין שפגעו קשות בתחושת הביטחון של הציבור בישראל".

"צבר כזה של אירועים, לו היה חלילה חלק מפעולות הטרור של אויבינו, היה גורם לפעולות ענישה חמורות ורבות היקף", הזהיר והוסיף כי "ברור לכל כי האירוע הבא כבר בפתח וכי מצב זה מחייב נקיטת צעדים משמעותיים החורגים מהשגרה", הזהיר אהרונוביץ' שהוסיף כי על היועמ"ש לרכז את מאמציו וסמכויותיו לצורך טיפול דחוף בסוגייה.

בחודשים האחרונים חלה עלייה מדאיגה באירועי טרור פליליים המהווים סיכון רב לשלום האזרחים. רק הלילה (ג') התפוצץ מטען במכונית ברחוב משה דיין בתל אביב, ומהמשטרה נמסר כי מדובר ברכב ה-11 במספר שהתפוצץ בעקבות פעילות פלילית מאז חודש נובמבר. 

המפכ"ל יוחנן דנינו התייחס בתחילת השבוע לשורת הפיגועים הפליליים, וטען כי תופעת הנחת המטענים התרחבה בשנים האחרונות בגלל הזמינות של המטענים עבור ארגוני הפשיעה, שרואים בחיסול מסוג זה כבעל סיכון נמוך יותר מאשר חיסול באמצעות ירי. "אנחנו מתייחסים למטענים המתפוצצים כטרור לכל דבר ועניין", אמר המפכ"ל.