לאחר שוועדת הבדיקה לשימוש באקדח הטייזר, שהוקמה בהוראת המפכ"ל דנינו בעקבות כמה מקרים של שימוש מוגזם במכשיר, קבעה כי השימוש בו יימשך, דנה היום (ד') הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת בנושא. את הישיבה העברנו באתרי חדשות 2 Online.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו הצהיר במהלך הדיון בוועדה כי על אף הביקורת שהוטחה במשטרה על השימוש באקדח הטייזר, הסיכון הגלום בו נמוך משימוש מכלי נשק "קרים" דוגמת אלות. "אני פונה לאלו הקוראים לחזור לשימוש באלות לבדוק את התוצאות, השימוש בטייזר מסוכן פחות", אמר דנינו.
מפכ"ל המשטרה נימק את חשיבות השימוש באקדח הטייזר במסגרת פעילות המשטרה, ולו בשל הצורך לצייד את השוטרים באמצעים ליצירת הרתעה לשמירת ביטחון האזרחים. "השוטרים נתקלים פעמים רבות באירועים פשוטים למדי כמו הפרעת מנוחה, ומתגלגלים לכדי המון שמתפרע", אמר. "צריך לצייד את השוטרים בכלים ככל האפשר. בעבר ציידנו אותם בנשק חם, אך איננו מעוניינים שייעשה שימוש מהיר בכלי כזה. העובדות הן שהטייזר הוא אמצעי פחות קטלני מאפשרויות אחרות".
בהתייחסותו לשימוש בכוח מוגזם על ידי שוטרים, ציין דנינו כי הציב בראש מעייניו את המלחמה בתופעה. "בשנה האחרונה פיטרתי הכי הרבה קצינים בהיסטוריה של משטרת ישראל", ציין המפכ"ל. "עשיתי את זה כדי שלא ייפגעו 30 אלף השוטרים שבשירות העושים מלאכתם נאמנה. חשוב לנו לקבל את הביקורת ולשמוע את העובדות ועל המקומות שבהם פעלו שלא כדין".
דנינו אף ציין כי על פי בקשתו, הוקפא השימוש באקדח הטייזר מאז פורסם הסרטון המעיד על השימוש המוגזם בו. המפכ"ל הורה על הקמת ועדה שגיבשה נוהל חדש לשימוש באקדח. לדבריו, הוועדה הצביעה על מספר נקודות הדורשות שיפור בהתנהלות הפנים משטרתית כמו טיפול בהכשרת השוטרים לשימוש בכלי, והרחבת הפיקוח עליהם.
פרט לרנ"צ דנינו, בדיון השתתפו היועץ המשפטי של המשטרה, נציגי משרד המשפטים והמחלקה לחקירת שוטרים, נציגי משרד הכלכלה (שאישרו את ייבוא האקדח), נציגי החברה המייבאת, אזרחים שנפגעו מפעולת אקדח הטייזר ונציגי לשכת עורכי הדין וההסתדרות הרפואית. יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן (ש"ס), אמר כי "חובה לתת כלים למשטרה לעשות את מלאכתה, אך בתנאי שהדבר ייעשה תוך נהלים וסייגים ברורים. אחרת, השימוש באקדחי הטייזר נעשה באופן שרירותי, לא מידתי ולא מושכל".
"מקנה תחושת ביטחון לשוטרים"
בחודש אוגוסט האחרון קבעה הוועדה שעל הקמת הורה המפכ"ל כי אקדח הטייזר הינו "אמצעי שאינו קטלני, המקנה תחושת ביטחון לשוטרים", וכי "השימוש בטייזר מנע פעמים רבות את הצורך לעשות שימוש בכוח פיזי".
"מכשיר הטייזר מוגדר כאמצעי שאינו קטלני המופעל בארץ ובארגוני אכיפה בעולם המערבי, המכשיר צבר מוניטין רב כאמצעי אפקטיבי מרתיע, המקנה תחושת בטחון לשוטרים הנושאים אותו במהלך פעולתם. הימצאות מכשיר זה בידי שוטרים מנעה פעמים רבות את הצורך לעשות שימוש בכוח פיזי או באמצעים קטלניים ובכך מצמצם את כמות הפציעות הקשות של שוטרים וחשודים", נכתב במסקנות הוועדה.
המעצר שהביא להחלטה על הקפאת השימוש באקדח
"אין חולק לגבי היותו של המכשיר, בהפעלה נכונה, כאמצעי אל-הרג יעיל וראוי לביצוע אכיפה, שמירה על ביטחון השוטר וצמצום פגיעה קטלנית בחשוד, חלופה זו בראש ובראשונה באה כדי להגן על האזרחים", סיכם צוות הבדיקה, שקבע כי יש לרענן את נוהל ההפעלה של המכשיר, להעמיק את ההכשרות והאימונים, ולטפל משמעתית במקרים של שימוש חריג.
"חזרה מדורגת לשימוש בטייזר כשוקר חשמלי תתאפשר רק ליחידות ולשוטרים שעברו ריענון הכשרתם בהתאם לנוהל החדש ולאחר מינוי בעלי תפקידים ביחידות לפיקוח ולבקרה" נקבע בדוח, שהוצג בפני המפכ"ל וראש אג"ם, והובא לדיון בפני סגל הפיקוד הבכיר של המשטרה.
החלטתו של המפכ"ל לעצור את השימוש באקדח הגיעה, בין היתר, לאחר ששוטרי יס"מ פרצו לפני חודש וחצי לבית משפחתו של בועז אלברט בהתנחלות יצהר, ועצרו אותו לאחר ששהה בביתו בניגוד לצו הרחקה מנהלי שהוצא נגדו ואוסר עליו לשהות בשטחי יהודה שומרון. השוטרים שהגיעו לעצור אותו תועדו מחשמלים אותו באמצעות אקדח הטייזר ונהגו כלפיו באלימות מוגזמת לעיני ילדיו, למרות שלא התנגד למעצר.