המוצרים שהוצגו בדיון (צילום: יצחק הררי , דוברות הכנסת, חדשות)
המוצרים שהוצגו בדיון בכנסת|צילום: יצחק הררי , דוברות הכנסת, חדשות

פרשת עוקץ הקשישים: הבוקר (שלישי) הכנסת דנה בחברות השיווק והטלמרקטינג שמוכרות מוצרים בהיקף עצום לקשישים, לעיתים - לפי החשד - תוך כדי מעשי הונאה. במרכז חדר הדיונים הוצבו עשרות מוצרים שנמכרו לקשיש אחד תמורת 300,000 שקלים. בתוך כך, המשטרה תבקש היום להאריך את מעצרם של חמישה מהחשודים שנעצרו אתמול בחשד להונאת קשישים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

מירב כהן, מובילת המאבק בעוקץ הקשישים, הביאה לחדר הדיונים את ארגזי המוצרים יחד עם פעיליה. יו"ר הוועדה איתן כבל התייחס לערימת המוצרים ואמר: "כולם נדחפו לאזרח ותיק אחד על ידי חברות שיווק שונות, 70 במספר (5 פלזמות נותרו מחוץ למשכן). חייבים לעצור את המנוולים חסרי הלב והאכזרים ולאלתר".

"עובדים על חקירות נוספות"|צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת, חדשות

כבל הוסיף: "האכזריות של החברות הללו לא נתפסת: המוצרים נשלחו לא' בן 78, שאיבד את אשתו לפני 3 שנים. חברות שיווק הישיר זיהו שהוא במצב פגיע, ולא הרפו עד שמכרו לו שמונה שואבי אבק, ארבעה מסכי טלוויזיה, חמישה מיקסרים ועוד רשימה לא נגמרת של מוצרים בשווי של 300,000 שקלים לאדם בן 78 שמתגורר לבדו".

פנסיונר בן 68 סיפר לוועדה: "הייתי נווט קרב בצבא, לא הקשיש הממוצע. ישר כשהתקשרו הבנתי שאני לא חבר במועדון ולא רוצה לשלם, סירבתי. אבל היה להם את פרטי האשראי שלי והם עדיין חייבו אותי באלפי שקלים". גם ח"כ כבל הפתיע את הח"כים ואמר: "אני עוד מעט בן 60, וגם אני קיבלתי טלפון כזה 'לחדש ביטוח'. אני לא אעזוב את הנושא הזה, אנשים מנוולים ואכזרים שמחפשים את האנשים האלה".

כבל:
כבל: "אנשים מנוולים ואכזריים"|צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת, חדשות

נציג המשטרה אמר בדיון: "אנחנו עובדים על עוד מספר חקירות כרגע שאיני יכול לפרט". מיכאל אטלן מהרשות להגנת הצרכן אמר: "היום אין לנו יכולת להכניס אנשים לכלא, רק לקנוס. חסרות לנו סמכויות חקירה בסיסיות, אנחנו לא יכולים לתפוס חומרי מחשב לדוגמא".

ח"כ איציק שמולי, יוזם החוק נגד הונאות הקשישים, אמר במהלך הדיון: "נגמרו האזהרות והדיבורים. מי שיסמן את הקשישים כטרף קל ויעשה ביזנס מפגיעה בהם אנחנו נפגע בו. החוק הזה שאנו מקדמים ינתק את בלון החמצן הכלכלי לרמאים ולעושקי הקשישים והצרכנים ובמקביל נקדם גם את החוק ביוזמתי להחמרת הענישה כלפיהם כדי שיישבו על מעשים נבזיים כאלה בכלא".

אתמול המשטרה עצרה 12 חשודים בהונאה ומרמה של קשישים בסכומים הנאמדים במאות אלפי שקלים. לפי החשד, העצורים עקצו את הקשישים כשהתחזו לסוכני טלמרקטינג ומכרו להם חברות פיקטיבית במועדון בתמורה להבטחה שיקבלו מוצרים במתנה.

המעצרים בוצעו במסגרת חקירה סמויה שנוהלה במשך כשנה על-ידי מפלג ההונאה של משטרת מחוז תל אביב, הרשות להגנת הצרכן, רשות המסים, הרשות להגנת הפרטיות, המוסד לביטוח לאומי ולוותה על-ידי פרקליטות תל אביב אזרחי ופלילי. במשטרה סבורים שהחשודים הונו את הקשישים בשיטתיות ולאורך זמן ועקצו מהם מאות אלפי שקלים במזומן.

לפי החשד, החשודים איתרו קשישים שמתעניינים או התעניינו בעבר במוצרים כלשהם. לאחר מכן התקשרו לאותם קשישים, והציגו את עצמם כמוכרים בחברות מומצאות בתחום הטלמרקטינג. הקשישים נענו להצעות החשודים ושילמו להם "דמי חברות במועדון", זאת בתמורה להבטחה שיקבלו במתנה את המוצר שבו התעניינו.