פרשת החשד לעבירות מין בבנק הפועלים - דוח הביקורת נחשף: היום (שלישי) פורסם דוח של בנק ישראל בנוגע לפרשה, בה נבדקו הטענות לתקיפה מינית של עובדת בחו"ל מצד מנכ"ל הבנק לשעבר ציון קינן - טענות שנחשפו בתחקיר "עובדה". דוח הביקורת על הבנק קובע שהבנק פעל כשורה בעניין ההטרדה - אבל מותח ביקורת על הטיפול בפרשה בדירקטוריון החברה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בפרקליטות החליטו שלא לעבור לחקירה פלילית נגד קינן בעקבות תלונת העובדת לשעבר, לאחר שהפרשה נבדקה על ידי המשטרה. הדוח שמתפרסם היום כולל ביקורת נוקבת על יו"ר הדירקטוריון לשעבר יאיר סרוסי: "התנהלות יו"ר הדירקטוריון לשעבר משקפת טעות חמורה בשיקול הדעת והתנהלותו אינה עולה בקנה אחד עם הוראות ניהול בנקאי תקין ועם כללי ממשל תאגידי תקין".
עוד ציינו בפיקוח על הבנקים: "התרשמנו שבמישור של החוק למניעת הטרדה מינית הבנק פעל כשורה. אולם, בדיקתנו העלתה כי התהליך שביצע הבנק היה לא שקוף, ללא אתגור, בקרה ופיקוח מספקים ובוצע באופן שאינו הולם את הוראות הפיקוח על הבנקים וכללי ממשל תאגידי תקין".
מהדוח עולה כי סרוסי קיבל את ההחלטות "מבלי שדיווח לדירקטוריון על הטענה החמורה לכאורה כנגד המנכ"ל לשעבר ומבלי שכינס את הדירקטוריון לדיון בהשלכות האירוע ובסיכונים הגלומים ובצעדים שעל הבנק לנקוט בהם". עוד מחו בבנק ישראל על היעדר הדיווח: "ישנה חשיבות לדיון בדירקטוריון כמערכת של איזונים ובלמים. בהחלטה שלא לדווח פעל בניגוד לנדרש על פי נוהל תקין ובניגוד למצופה".
עוד צוין בדוח כי היועץ המשפטי המליץ לסרוסי לדווח לדירקטוריון ולפיקוח על הבנקים, אך סרוסי העדיף לאמץ את עמדתו של עורך דין. ליקויים נמצאו גם בתפקוד ועדת הביקורת, שלא דרשה מסרוסי לכנס את הדירקטוריון ולא כינסה את ועדת הביקורת. הדוח לא ממליץ על צעדים או הליכים נגד סרוסי שהתפטר מתפקידו, אך קובע כי "אין מקום שיו"ר ועדת הביקורת תמשיך בתפקידה". עם זאת, היא תורשה להמשיך לכהן כדירקטורית.
מבנק הפועלים נמסר בתגובה: "בנק הפועלים מתכוון ללמוד את הדוח לעומק ולפעול על פי ההמלצות שבו. הדוח קובע בבירור שבמישור של החוק למניעת הטרדה מינית בנק הפועלים פעל כשורה, וכי בנק ישראל לא מצא פסול בסעיפי הסודיות ובגובה התשלום ששולם לעובדת".
יאיר סרוסי מסר בתגובה: "נושא הטענה על ההטרדה טופל בקפדנות וברגישות תוך שנעזרתי ביועצים משפטיים ונועצתי עם יושבת ראש ועדת הביקורת. מתוך חשש ממשי להדלפת פרטי הבדיקה, פעלתי על בסיס ייעוץ משפטי על פיו אין לדווח על הנושא לדירקטוריון כל עוד לא התבררו העובדות וזאת בכדי למנוע פגיעה בצנעת הפרט של המתלוננת ושל המנכ"ל".
"אבקש להדגיש כי הצטרפתי לבנק הפועלים שלוש שנים לאחר המקרה המדובר בקזחסטן וכי לא היה לי כל עניין אישי הנוגע למנכ"ל, שכבר הודיע קודם לכן על סיום תפקידו. פעלתי בעניין בתום לב ומתוך ראיית טובת הבנק לנגד עיניי", הוסיף סרוסי.
לדבריו, "במסגרת תהליך הבדיקה, מונה שופט בכיר שהומלץ על ידי היועצים המשפטיים ונחשב למוביל בתחום יחסי עבודה. בנוסף, על ההסכם עם העובדת חתום היועץ המשפטי של הבנק שאף נתן חוות דעת על פיה ההסכם נעשה בסמכות ועל פי דין. בחוות דעת שהוגשה לבנק ישראל על ידי פרופ' אוריאל פרוקצ'יה, מהמומחים המובילים בישראל לדיני החברות, נקבע כי פעלתי כראוי כאשר העדפתי את שמירת הדיסקרטיות המתחייבת לאור החוק למניעת הטרדה מינית על פני דיון בפורום תאגידי רחב, וזאת משום שמדובר בחוק ספציפי לנושא ההטרדות הגובר על הכלליות בחוק החברות".
"עוד ציין פרופ' פרוקצ'יה כי פעלתי נכון בעת מינוי בודק חיצוני וקבלת המלצותיו וכך גם בשלב בדיקת העובדות ולאחר שזה האחרון פסק כי לא התקיימה הטרדה. ביחס לאי דיווח לבנק ישראל, הרי שהבעתי התנצלות מידית באופן פומבי עם פרסום הנושא לאור מערכת היחסים הטובה שנבנתה במשך השנים עם בנק ישראל, וזאת למרות שלא היה מדובר בנושא שהיה יכול להשפיע באופן מהותי על יציבות הבנק. כזכור, שימשתי גם במשך ארבע שנים כנשיא איגוד הבנקים".
"אציין כי יזמתי פעמיים בשנים האחרונות ריענון נהלים בנושא הטרדות מיניות בבנק ופעלתי למצוא דרכים שיקלו על מתלוננות. במידה והייתי נשאר בתפקידי הייתי מוציא את הטיפול בתלונות על הטרדה מינית כנגד מנהלים בכירים לגורם חיצוני שיקבע בתהליך ידוע מראש. פרשתי מיד לאחר שהבנתי שהנושא הפך לכלי ניגוח שהוצא מהקשרו, נופח ונוצל לפגוע בי, דבר שעלול היה להביא לפגיעה נוספת בבנק. במהלך שבע וחצי שנות כהונתי כיו"ר הבנק, הבאתי לתוצאות שיא תוך שיתוף פעולה בין כל הגורמים בבנק. ערכתי שיפורים רבים בממשל התאגידי בבנק וקיבלתי מאות החלטות שרובן היו מוצלחות והביאו לפריחה של הבנק. תמיד פעלתי בשיתוף הדירקטוריון, ההנהלה והעובדים תוך שהייתי קשוב ונגיש לכל עובד ועובדת".