האם הפרשה החדשה קשורה לאי מינוי מפכ"ל חדש? הבוקר (רביעי) נחשפה פרשת שחיתות חמורה, שבמסגרתה נחקרו בכירים במשרד ממשלתי ובשלטון המקומי - בהם סגנית שר ושר לשעבר - כשרבים מהחשודים משתייכים למפלגת "ישראל ביתנו". ההערכה היא כי השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' לא ידע על החקירה הסמויה שהתנהלה במשך כשנה נגד גורמים במפלגתו, וייתכן כי החקירה היא בין הגורמים שהובילו לדחיית מינוי מפכ"ל חדש למשטרה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
החוקרים פשטו הלילה והבוקר על משרדי המפלגה, אך השר לביטחון פנים לא הובא בסוד החקירה ואף גורם לא עדכן אותו רשמית. בשלב זה אף גורם לא יודע להגיד בוודאות כי השר לא שמע על החקירה באקראי במהלך השנה האחרונה, אבל לפי ממצאי החקירה עד כה השר לא פעל בנושא החקירה ותוצאותיה.
לכן, ייתכן כי החקירה היא אחת הסיבות שבגללה החליט היועץ המשפטי וינשטיין למנוע מהשר אהרונוביץ' למנות מפכ"ל ונציב חדשים עד למינוי ממשלה חדשה.
ישראל ביתנו על החקירה: "מנסים לפגוע בנו"
בכל מקרה, מדגישים במשטרה כי יו"ר ישראל ביתנו השר אביגדור ליברמן לא קשור לפרשה. בשלב זה ההערכה היא כי השר לשעבר גדעון סער, שהחקירה נוגעת לאחד המשרדים שאותם ניהל בעבר, יידרש להעיד בפרשה - אך הוא אינו חשוד במעורבות בשחיתות. יו"ר הכנסת יואל (יולי) אדלשטיין עודכן בפרשה.
במפלגת "ישראל ביתנו" הגיבו לחשיפת פרשת השחיתות ואמרו כי "כפי שקרה בכל מערכת בחירות מאז הוקמה ישראל ביתנו בשנת 1999, גם הפעם לא מוותרים במשטרה על מעצרים מתוקשרים וחקירה נגד אנשי המפלגה. אם דבר החקירה היה מתפרסם לפני שהוכרז על הקדמת הבחירות או אחריהן, ניתן היה לחשוב שאולי מדובר בדבר ענייני, אך העובדה שהדבר נעשה, שוב, בזמן בחירות מעידה יותר מכל על הכוונות העומדות מאחרי הענין, שנועדו לפגוע בישראל ביתנו".
במפלגתו של ליברמן הוסיפו: "אנו בטוחים בחפותם של האנשים ושכמו בפעמים קודמות, לאחר שישכך הרעש וההמולה התקשורתית, יתברר שאין מאחרי הפרסומים הללו דבר זולת הרצון, שלא יצלח, להזיק לישראל ביתנו".
חשד: "כספים מהקופה הציבורית בתמורה לטובות הנאה"
בפרשה, שפרטיה הותרו לפרסום הבוקר, עוכבה סגנית שר באחד ממשרדי הממשלה לחקירה בחשד לשחיתות, מרמה, הפרת אמונים, הלבנת הון ושוחד. יחד עמה נעצרו גורמים נוספים במשרד ובשלטון המקומי, ומעל ל-30 חשודים מתושאלים ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה)/יחידת להב 433.
בין המעוכבים בפרשה: מספר ראשי מועצות ורשויות מקומית, מנכ"ל משרד ממשלתי, שר לשעבר, מנכ"לי וראשי עמותות, מנכ"לי וראשי איגודים, בכירים בתאגידים ציבוריים ופעילים פוליטיים. "עלה חשד כי החשודים חברו יחדיו ופעלו באופן שיטתי לקידום ענייניהם הפרטיים והציבוריים ולקבלת כספים לצרכים אישיים וזאת תוך ביצוע עבירות שונות, באופן שפגע מהותית במנהל התקין בתחומי עיסוקם", הדגישו במשטרה.
"החקירה הסמויה חשפה, על פי החשד, קיומה של שיטת פעולה מאורגנת, לפיה החשודים או מי מטעמם העבירו במסגרת תפקידם הציבורי, סכומי כסף ניכרים מהקופה הציבורית לגופים מתוקצבים ולרשויות שונות שלא כדין, וזאת בתמורה למתן טובות הנאה שונות לחשודים ולמקורביהם, בין היתר באמצעות מינויים ותשלומים", נמסר מהמשטרה עם הסרת צו איסור הפרסום.
מדובר בשילוב בין מספר פרשיות הנחקרות במשטרה, שהמשותף לכולם הוא החשד להקצאה של כספים לעמותות שלא זכאית למימון ומקבלת את ההקצאה דרך גופים המורשים לקבל אותם. הפוליטיקאית הבכירה חשודה בתיאום העברות הכספים שבוצעו לכאורה שלא כדין. מספר מקורבים לבכירה עוכבו גם כן, והחשד הוא כי הם מקושרים לתהליכים של העברת כספי ציבור לטובת איגודים ועמותות.
במהלך החקירה נערכו חיפושים רבים מאוד במשרדים ממשלתיים, במשרדי מפלגת "ישראל ביתנו" ובדירות פרטיות. החקירה נוהלה בליווי צמוד של היועץ המשפטי לממשלה וכלל הגורמים הרלוונטים במשטרה. בהתאם להתפתחות החקירה יובאו חשודים שייעצרו לדיון בהארכת מעצרם בסמוך לשעה 1400 בבית משפט השלום בראשון לציון.