צוות (צילום: מהאינסטגרם/ אביחי מרציאנו, רדיו דרום, חדשות)
הוחלט: השוטר היורה ישוחרר|צילום: מהאינסטגרם/ אביחי מרציאנו, רדיו דרום, חדשות

קצין המשטרה שירה למוות בסלומון טקה חשוד בהמתה בקלות דעת - ושוחרר ממעצר בית בתנאים מגבילים: בדיון בבית המשפט הבוקר (שני) הודיעו במחלקה לחקירות שוטרים על שינוי החשד נגד השוטר, הוסיפו כי הם ממתינים להשלמות החקירה שעודנה מתנהלת ועמדו על כך שעד אז - אין הצדקה לתת לחשוד לחזור לעבודתו במשטרה.

עדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במח"ש דרשו שהשוטר ישלם ערבות עצמית של 5000 שקלים ושיתייצב במחלקה לפי דרישה. עוד ביקשו מבית המשפט להטיל על החשוד שורה של איסורים, בהם: איסור כניסה לתחנות משטרה ל-45 ימים ואיסור להגיע לזירת הירי או לפארק הסמוך לתקופה זהה. בנוסף דורשת המחלקה לאסור על החשוד לקיים קשר או להיפגש עם המעורבים בתיק, בין אם באופן ישיר ובין אם עקיף.

אלא שבית המשפט דחה חלק מהבקשות - ושיחרר את השוטר מבלי לאסור עליו להיכנס לכל תחנות המשטרה, אלא רק לתחנת משטרת זבולון וכן נאסר עליו להשתמש במערכות המידע של הארגון. עוד נקבע כי הוא יתייצב לחקירה ככל שיידרש לכך.

מחאת בני העדה האתיופית, שבוע שעבר (צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות)
מחאת בני העדה האתיופית, שבוע שעבר|צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות

עו"ד יאיר נדשי, סנגורו של השוטר, הגיב בדיון לדברי מח"ש ואמר: "הבקשה לא מבוססת בכלל. מח"ש לא יודעים איזו עבירה לייחס לחשוד, דומה שלא קיימת עילת מעצר או מסוכנות או אפילו שיבוש לאחר שהוא שיתף פעולה באופן מלא. לא ברור האיסור שיהיה בתחנת משטרה במשך 45 ימים. ברור שמשטרת ישראל לא תאפשר לו להשתמש במתקני המשטרה, לכן אין הצדקה להגבלה".

ח"כ פנינה תמנו-שטה (כחול לבן) תקפה את ההחלטה לשחרר את השוטר: "לפני שבועיים, עוד בטרם יבש דמו של הנער סלומון טקה ז"ל, בחרה מח"ש שלא לבקש את מעצרו של השוטר וכבר אז סללה את הדרך לשחרורו למעצר בית. האם לא ראוי שמי שאחראי למקרה החמור הזה, ולא משנה איזה מדים הוא לובש, יישב במעצר לפחות עד לבירור והשלמת ההליך המשפטי בעניינו? לי ברור שדם הנער הוא לא הפקר וכך היה צריך לקרות, אך נדמה שמח"ש הקלה ראש בתוצאה הכל כך קשה של המקרה ובעדויות סביב האירוע שהתרחש באותו לילה ארור, אחרת קשה להסביר את התנהלותם".

ממח"ש נמסר כי הבוקר תיק החקירה הועבר לבחינת פרקליטי המחלקה: "חוקרי מח"ש מצויים בקשר רציף עם בני משפחת המנוח ומעדכנים אותם ככל הניתן בשלבי ההליך. בשעה זו מתקיים דיון בבית משפט השלום בחיפה בהארכת התנאים המגבילים לקצין המשטרה החשוד. יובהר כי אין כל קשר בין המשך התנאים המגבילים של החשוד לבין ההחלטה שתתקבל בסופו של דבר בתיק. התיק ייבחן בפרקליטות והחלטה תתקבל ותפורסם לאחר בחינת ההשלכה המשפטית של ממצאי החקירה".

אביו של סלומון ז
אביו של סלומון טקה בהפגנה לאחר מותו|צילום: פלאש 90, מאיר וקנין, חדשות

לפני שבועיים נכנסה לתוקף הרפורמה במדרג עבירות ההמתה בחוק העונשין. השוטר היורה, כאמור, חשוד "בהמתה בקלות דעת", ולפי הרפורמה החדשה עבירה זו כוללת מקרים שבהם נוטל הנאשם סיכון בלתי סביר שמתממש, אך מקווה שהתוצאה הקטלנית לא תתרחש כמו למשל גרימת מוות בנהיגה מסוכנת, משחקים בנשק, בנייה מודעת מחומרים זולים ובלתי-בטיחותיים של מבנה ועוד. העונש על עבירה זו הוא עד 12 שנות מאסר.

החקירה נגד השוטר היורה אמורה להסתיים בהמשך השבוע, והחומר יועבר להחלטת היועצים המשפטיים של מח"ש בטרם תועבר המלצתם להחלטת פרקליט המדינה.‎ הקצין הובא לבית המשפט מפני שהיום הסתיימה תקופת מעצר הבית שאליה נשלח.

חודשה המחאה: חסימות ועצורים בי-ם (צילום: מתוך אינסטגרם, חדשות)
סלומון טקה ז"ל|צילום: מתוך אינסטגרם, חדשות

ביום רביעי שעבר נחשף במהדורה המרכזית כי בזירה שבה נהרג סלומון טקה נמצאה אבן ועליה שרידי DNA שלו. אחד מעורכי הדין המייצגים את המשפחה הגיב לממצא והזהיר מפני שיבוש החקירה. לטענת עו"ד איציק דסה, אין לפסול את האפשרות שקצין המשטרה היורה שתל בעצמו את הראיה בזירה. כמו כן, עו"ד דסה עומד על כך שהיורה הוא זה שיזם את האירוע ולא הנערים - ומדגיש כי קיים קשר ישיר בין תוצאות התקרית לבין מוצאו של הקורבן.

"המצב הוא לא שסלומון הלך ותקף את השוטר, ואז הוא קם וירה", הבהיר דסה. "אלא הפוך לגמרי - מי שיזם את האירוע זה השוטר. כרגע מנסים לצייר את סלומון כאילו הוא היה המסוכן, וזה ממש לא המצב. אוי לנו אם שוטר לא מסוגל להתמודד גם עם סוגיות כמו המצב הזה בדרכים אחרות".

"איך הגענו למצב ששוטר בכלל מתחיל את האירוע, למה בכלל היה צריך לשלוף את הנשק?", תהה עורך הדין. "זה לא התחיל בזה שהנערים איימו עליו. על פי כל התרחישים לא הייתה סיבה לסלומון וחבריו לפנות אל השוטר, מי שיזם את האירוע זה השוטר, מי ששלף את האקדח זה השוטר".

בתגובה לממצא החדש מהזירה, המחזק את גרסת השוטר שלפיה הותקף בידי הנערים, הסביר דסה: "צריך לקחת בחשבון שלשוטר היה מספיק זמן לחבל בזירת האירוע, ואני לא פוסל אפשרות שהאבן הובאה על ידי השוטר ושהושמה שם כדי לחבל בחקירה עצמה". עוד הוסיף דסה: "אדם שירה בנער ורוצה להציל את עורו מסוגל לעשות כל דבר, כולל לחבל בראיות בזירת האירוע".

מחאת בני העדה האתיופית בקרית אתא (צילום: החדשות)
מחאת בני העדה האתיופית בקרית אתא|צילום: החדשות

"הקלות שבה אתה יכול לשלוף נשק כלפי חרדי, ערבי או אתיופי, היא בלתי נתפסת וחמורה מאוד", המשיך עורך הדין. "אי אפשר לנתק את ההקשר בין שליפת האקדח ובין כך שהקורבן הוא יוצא אתיופיה". לבסוף, סיפר דסה כי על רקע הדיבורים בעדה על חידוש המחאה, אביו של טקה ביקש ממוביליה שאם אכן ישובו לפעול - תהיה זו מחאה שקטה ולא אלימה.

בתחילת שבוע שעבר, תחת אבטחה כבדה, שחזר קצין המשטרה את שאירע באותו ערב קטלני. במהלך השחזור חזר השוטר על גרסתו שלפיה פעל מתוך הגנה עצמית. במקביל, התקבלו ממצאי הדוח הבליסטי של הירי ומהם עולה כי הקצין ירה לעבר הקרקע ונתז פגע בחזהו של טקה וגרם למותו.

אשתו של השוטר היורה העניקה ריאיון בלעדי לגיא פלג באולפן שישי וסיפרה לו: "אנחנו כלואים בתוך דירה, וכל כמה ימים משנים מקום. הילדים בוכים הרבה, רוצים לצאת ולפגוש חברים. הם מנסים לשאול שאלות, אבל כרגע אנחנו לא נותנים יותר מדי תשובות". עם זאת, ברור לה שאין מנוס: "לא ניקח את הסיכון". לדבריה, אין קשר בין מוצאו של טקה לפעולות שביצע בעלה. "אני משתתפת בצער המשפחה, אבל חשוד לי להדגיש שרעשי הרקע על עניין הצבע - זה לא אנחנו", הבהירה. "אפשר לשאול מכרים וחברים, אנחנו משפחה שתורמת בסתר גם לבעלי הצבע הכהה".