פרשת "האם המזריקה" מסתעפת: המשטרה הודיעה היום (שלישי) בבית המשפט כי החקירה "מעלה חשדות נוספים כנגד האם החשודה". בית משפט השלום בירושלים האריך בשישה ימים נוספים את מעצרה של האם, בפעם החמישית ושמה טרם הותר לפרסום. האם חשודה בשלב זה בתקיפה, בהתעללות קשה ובהזרקת אינסולין לבנה הפעוט וילדיה הנוספים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"מרגע מעצרה של האם, פועלים חוקרי המשטרה סביב השעון תוך שמבצעים עשרות פעולות חקירה הנוגעות הן בזוג ההורים החשודים והן בילדיהם, המקדמות באופן משמעותי את החקירה ומעלה חשדות נוספים כנגד האם החשודה", הדגישו במשטרה. עוד נמסר כי "משטרת ישראל ממשיכה לחקור התיק במקצועיות וביסודיות על מנת לגבש תשתית ראייתית מוצקה על מנת להביא את החשודים לדין".

בהחלטתו קבע השופט גד ארנברג, סגן נשיא בית משפט השלום בירושלים: "אמנם מדובר בהארכת מעצר חמישית ואולם לא ניתן לומר שהמבקשת שקטה על שמריה, ניתן לראות שנעשו ונעשים כל העת פעולות חקירה רבות שהיה בהם כדי לקדם את החקירה".

אמה של החשודה וסבתם של הילדים התעקשה מחוץ לבית המשפט כי החשדות המיוחסים לבתה כוזבים. "הנכדים שלי חולים בסוכרת, וזו עובדה שהרופאים והמערכת הבריאותית ציידה אותם במכשירים שהיו צמודים לבטן, שהיו בודקים את הסוכרת", אמרה. "זאת עובדה שהילדה שלי הייתה פונה לשערי צדק לבדיקות, ואני לא חושבת שהבת שלי עשתה משהו בשוגג".  

בשבוע שעבר הותר לפרסום כי תושבת ירושלים חשודה שהזריקה לחמישה מילדיה אינסולין והציגה אותם כחולי סוכרת על מנת לזכות בקצבת הביטוח הלאומי. במרכז הפרשה אם ל-10, תושבת אחת השכונות החרדיות בעיר, שחשודה בכך שלפני כמה שנים הצליחה לקבל בעורמה חוות דעת מבית החולים שערי צדק ובה נקבע כי יש לטפל בחמישה מילדיה כחולים במחלת הסוכרת. על פי החשד האם פנתה עם חוות הדעת אל הביטוח הלאומי, שם אושרה לה קצבה חודשית לכל אחד מחמשת הילדים, ובסך הכל קיבלה המשפחה סכום של כ-15 אלף שקלים מדי חודש. מעצרה של האם הוארך היום עד לתאריך ה-24 ביולי.

החשד: התעללות, פגיעה בילדים וקבלת כספים במרמה

המשטרה עצרה בתחילת החודש גם את האב ושיחררה אותו ביום ראשון האחרון בתנאים מגבילים. החשדות שמיוחסים להורים הם התעללות ופגיעה בבנם הפעוט ובילדיהם הנוספים על ידי החדרת תרופות לגופם שלא לצורך וקבלת כספים במרמה מהביטוח הלאומי במשך שנים. הפרשה נחקרת במשטרה כבר כמה שבועות והחלה בתחילת חודש יוני לאחר דיווח של הנהלת בית החולים שערי צדק. על פי הדיווח, בחודשים האחרונים אושפז בבית החולים במצב קשה פעמיים בנה הקטן של האם, בן שנה ו-7 חודשים, כשהוא מפרכס. 

האם בבית המשפט, ארכיון (צילום: החדשות)
"האם המזריקה" בבית המשפט|צילום: החדשות

במהלך האשפוז נאלצו הרופאים לבצע בו ניתוח מוח ולהחדיר נקז לקנה הנשימה בגרונו. לאחר שמצבו התייצב, הועבר התינוק לשיקום, אך בחלוף זמן קצר שב יחד עם אמו לבית החולים בטענה שחלה הרעה במצבו. במהלך האשפוז הנוסף, התקשו הרופאים לייצב את מצבו. הם גם הבחינו בכך שכשהאם שוהה במחיצתו במשך כמה שעות, רמת הסוכר שנמדדת אצלו נמוכה מאוד, וכשהיא נעדרת - רמת הסוכר מתייצבת.

החשד: הזריקה אינסולין ללא צורך (אילוסטרצ (צילום: רויטרס, חדשות)
החשד: הזריקה אינסולין ללא צורך (אילוסטרצ|צילום: רויטרס, חדשות

באותה העת דיווחה אחת האחיות לרופאים שהיא הבחינה באם כשהיא מחזיקה בידה מזרק ומסתירה אותו בתיק שלה. בבדיקה של מקור האינסולין בגופו של הילד נמצא שהוא מקבל אינסולין מגורם חיצוני. בשלב הזה בית החולים שערי צדק פנה למשטרת ירושלים שם החלה חקירה סמויה, ולפני שבועיים וחצי נעצרו האם והאב. מעצרה של האם הוארך כבר 4 פעמים ואילו האב שוחרר לפני כמה ימים למעצר בית אצל קרובי משפחה. אל בית המשפחה הובאה משפחה אומנת שמטפלת כעת בעשרת הילדים.

חשד: לימדה את ילדיה להזריק אחד לשני אינסולין

בתוך כך, פנתה המשטרה למומחה מבית החולים "הדסה" בעיר. בתום בדיקה מקיפה העביר המומחה לחוקרים חוות דעת שבה נקבע באופן חד משמעי שעשרת הילדים בריאים ואף אחד מהם אינו חולה במחלת הסוכרת. מחקירת הילדים עצמם עולה כי האם הנחתה אותם כיצד לבדוק אחד לשני כמה פעמים ביום את רמת הסוכר ובמידת הצורך גם להזריק אחד לשני אינסולין. גורם משטרתי מציין שהאם לימדה את ילדיה כיצד לחיות כחולי סוכרת, הגם שלא היו כאלה.

חוקרי המשטרה מעריכים כי לא ייתכן שהאב לא ידע דבר - למרות הכחשה נמרצת מצדו וטענה שהאם אמרה לו שהילדים חולי סוכרת. עוד עולה מהחקירה שבעבר האם טיפלה במשך כמה שנים בילד חולה סוכרת, וההערכה היא שבאותה תקופה היא רכשה ידע ובקיאות בדרכי הטיפול, ובתסמיני המחלה. לפי החשד, הידע אפשר לאם לאחר מכן להכין את הילדים כך שיעברו את בדיקות הדם בבית החולים ובביטוח הלאומי- ואלו יבססו את הקביעה שהם אכן חולים במחלה.

בי
ב"שערי צדק" התעורר החשד כלפי האם|צילום: Uri Lenz/FLASH90, חדשות

עוד עולה מהחקירה שההורים נהגו מעת לעת להכות את הילדים במקלות מעץ וממתכת, ובחקירתם הצדיקו זאת כשיטת חינוך. חקירת המשטרה מעלה עוד שבכל המקרים שבהם קיבלה האם חוות דעת מבית החולים שערי צדק שבה נקבע כי יש לטפל באחד הילדים כחולה סוכרת, אותה רופאה הייתה חתומה עליה.

במשטרה סבורים: האם עשתה הכול כדי לקבל קצבה מהביטוח

האם מכחישה בחקירותיה את החשדות שמועלים נגדה וטוענת כי טיפלה בילדים כפי שטיפלה מתוך שכנוע שהם אכן חולי סוכרת, אולם במשטרה ובפרקליטות סבורים כי הכול נעשה על מנת לקבל את קצבת הביטוח הלאומי. בסך הכל מעריכים במשטרה שהסכום שקיבלה המשפחה מהביטוח הלאומי עבור חמשת הילדים עומד על קרוב ל-800 אלף שקלים. המשטרה דיווחה על כך לחוקרי הביטוח הלאומי ואלו פתחו בחקירה.

ראש צוות החקירה במרחב ציון במשטרת ירושלים, רב פקד דותן גרילק סיפר שמדובר באחד המקרים המזעזעים שבהם נתקל. העבירות שמיוחסות לאם: גרימת חבלה לחסר ישע בנסיבות מחמירות, מרמה וזיוף. בכוונת הפרקליטות להגיש כבר בתקופה הקרובה כתב אישום נגד האם, אך עדיין לא הוחלט כיצד לנהוג עם האב.

גורמי הרווחה שליוו את החקירה מראשיתה פעלו על מנת שלא לנתק את הילדים משגרת יומם. הם גייסו משפחה אחרת שתשהה בבית המשפחה יחד עם הילדים ובכך תשמר שגרתם וסביבתם הרגילה.