מאז הוקמה לפני כשמונה שנים, עמותת "מתנת חיים" העוסקת באיתור אנשים בריאים המוכנים לתרום כליה לחולה שאינם מכירים, הצילה חיים של מאות חולים בישראל. אולם לפני חמישה חודשים נפתחה חקירת משטרה נגד העמותה בחשד לסחר באיברים. על פי החשד שנחקר, כספים שתרמו חולים שנזקקו לסיוע של העמותה, שימשו לכאורה לקדם את התור שלהם ברשימת המתנה של העמותה, רשימה שאין עליה שום פיקוח ציבורי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
זמר ים תיכוני מוכר, שנזקק לתרומת כליה. הוא פנה לעמותה עזרה, ולמזלו הרב - עמותת מתנת חיים איתרה עבורו תורם כליה אלטרואיסטי, כלומר אדם שמוכן לתרום כליה לחולה שאינו מכיר. "מצאתי לו תורם כמו שמצאתי לכל 450 הקודמים לו", אמר בשיחה עם חדשות 2 יו"ר העמותה, הרב ישעיהו הבר. "אני מוציא לאור חוברות עם סיפורים של תורמי כליה אחרים, מפיץ אותם ברחבי הארץ, בעיקר בקרב המגזר הדתי, החרדי וכו' - ובאים אנשים טובים ומציעים את עצמם לתרום. אדם מאוד נחמד הציע עצמו לתרום למישהו, והראשון בתור לסוג הדם הזה היה הזמר - אז הוא קיבל ממנו את התרומה".
מתברר שגם במקרה של הזמר הים תיכוני התקבלו תרומות כספיות, לא מהזמר עצמו - אלא מחברים שלו. "יש לו חברים מאוד מסורים", הסכים הרב הבר בשיחה. "יש לי אשת כספים שיודעת כמה כל אחד תרם, אני לא יודע מי תרם כמה - אני מתעסק יותר בקטע ברפואי". עם זאת, הדגיש: "זה שהם יתרמו זה לא קידם ביום אחד את ההשתלה, אז אין עם זה שום בעיה. אם הוא עצמו היה רוצה לתרום לנו - לא הייתי מסכים בשום אופן לקבל".
אלא שעמותת מתנת חיים כבר הודתה בעבר שקיבלה תרומות כספיות גם מהחולים עצמם. מדוע לקבל תרומה כספית מהחולה עצמו, זה שמחפש תורם כליה, זה לא בסדר, אבל לקבל תרומה כספית מחבריו זה כן בסדר? הרב טוען כי "כשאדם מעריך ארגון שעושה דבר גדול, הוא יתאמץ בשבילו". אולם הוא גם מתעקש כי "גם אנשים שהם לא נותנים שום פרוטה, אנשים מדלת עם, מהשכבות הסוציו-אקונומיות הכי נמוכות, שאין להם שום פרוטה לפרוטה, מקבלים אצלנו להשתלה באותה מידה כמו אנשים שועי עולם".
על פי דבריו של הרב, כפי שנאמרו בשיחה, עמותת מתנת חיים ממשיכה לקבל תרומות כספיות מטעמם של חולים שזקוקים לתרומת כליה דרכה. כאמור, ההתנהלות הזאת נמצאת במרכזה של חקירת משטרת ירושלים בחשד לסחר באיברים - חקירה שטרם הסתיימה.